de Andrei Dicu
Recentele atentate de la Paris, soldate cu un număr de morţi care creşte de la o zi la alta, au reamintit lumii civilizate de iminenţa pericolului terorist. Niciodată ca până acum, valorile democraţiei nu au fost zguduite atât de dur, astfel că nu există un moment mai propice pentru a face portretul robot al celor mai cumplite grupări de asasini din istoria lumii. Cine au fost şi sunt astăzi criminalii la nivel macro, cine se ascunde în umbra lor, dar mai ales care sunt punctele lor slabe, veţi afla din serialul nostru, dedicat organizaţiilor teroriste.
Un conflict politic şi economic mascat de războiul religios
Teoria „Jihadului”, a „războiului sfânt” şi a „războinicilor lui Allah”, cum se laudă singuri între ei militanţii islamici, e de notorietate. Fanatici religioşi şi militanţi fundamentalişti au existat de când e lumea, însă, în zilele noastre, „inamicul tradiţional”, poporul evreu şi ulterior statul Israel, a fost înlocuit cu întreaga lume democratică, în frunte cu SUA, Marea Britanie şi Franţa. Din păcate pentru membrii acestor organizaţii teroriste, în spatele unei aşa-zise „nobleţe” pusă în slujba unui „scop nobil”, cum ar fi „gloria lui Allah”, activitatea lor este clădită pe minciună şi chiar pe fraudă. Coranul nu pomeneşte nicăieri despre război religios şi despre răzbunare, acestea fiind apanajele unor miliardari saudiţi care au drogat, la propriu şi la figurat, o mulţime de adepţi labili psihic şi emoţional. Camuflate sub pretextul religios, atentatele teroriste au ca bază reală un conflict economic între magnaţii petrolului din Arabia Saudită, Siria, Libia etc. şi oligarhiile economico-financiare vestice, un război mut întreţinut şi de disputa privind dominaţia politică în Orientul Mijlociu şi în întreaga zonă arabă. Din acest motiv, atât americanii au sprijinit în anii ’60 grupările jihadiste din Afganistan împotriva URSS, iar ruşii au subvenţionat tacit Al-Qaeda şi ISIS.
Viitorii „martiri” aşteaptă pe liste luni bune
Bravii războinici ai „Statului Islamic” (titulatura completă a grupării) sunt atât de spălaţi pe creiere, încât au ajuns să dea şpăgi uriaşe pentru a primi cinstea de a se detona cât mai rapid şi să nu le-o ia alţii înainte. Potrivit postului de radio Europa Liberă, jihadiștii ISIS care vor să devină martiri ai lui Allah stau la coadă. Dezvăluirea a fost făcută de Kamil Abu Sultan, un cleric al grupării teroriste, care a afirmat acest lucru într-un manifest împotriva „nepotismului” din Statul Islamic. El îi acuză pe lideri că dau misiunile sinucigașe pe „pile” prietenilor și rudelor, lăsându-i pe ceceni fără şansa de a se arunca în aer. Oricât ar părea de ironic sau chiar de cinic, militanții stau chiar și câteva luni pe listele de așteptare, în taberele din Siria, pentru a prinde un loc la un atac sinucigaș. Abu Sultan a depus o plângere în acest sens, intitulată „Corupție în Dawlah” (Dawlah este o prescurtare pentru Statul Islamic), publicată pe site-ul Qonah, care aparține unei grupări din nordul Caucazului, apropiată de Akhmed Chatayev, liderul „Yarmouk Battalion” al Statului Islamic. „Paradoxul este că lista de așteptare la atacurile sinucigașe este atât de lungă în Siria, încât unii militanți mor pe câmpul de luptă înainte să apuce să se sinucidă. De aceea, mulți merg în Irak, unde timpul de așteptare este mai scurt”, susţin jurnaliştii de la Europa Liberă. Singura metodă prin care poți obține un atac sinucigaș e „pe blat”, se mai plâng jihadiștii. „Militanții saudiți favorizează nepotismul și își pun cunoscuții în capul listei”, a declarat Sultan, care ameninţă inclusiv cu o plângere la liderul Abu Bakr al-Baghdadi dacă lucrurile nu se vor schimba. Faptul că teroriștii ISIS sunt plasați pe liste de așteptare a fost confirmat pentru BBC și de Kabir Ahmed, un militant britanic care a povestit pentru BBC că el însuși se află pe o asemenea listă și că încearcă să-și pună numele mai sus, dar nu a reuşit să facă rost de 50.000 de dolari, preţul cerut în schimbul bucuriei de a muri în milioane de bucăţele.
„Credinciosul” al-Baghdadi: „Terorismul este modul în care îl onorăm pe Allah”
ISIS este o grupare sunită insurgentă afiliată la Al-Qaeda, activă în Irak şi în Siria şi un stat (proclamat califat) islamic nerecunoscut, cu capitala la Ar-Raqqah (Siria). Din 2010, organizaţia este condusă de Abu Bakr al-Baghdadi. În vârstă de 44 de ani, liderul nu s-a făcut remarcat în tinereţe, fiind considerat mediocru şi respins de Universitatea din Bagdad atunci când s-a înscris la Facultatea de Drept. Viitorul autodeclarat „Calif al noului Stat Islamic” a trebuit să repete o clasă pentru că a picat testul la engleză. „El a mai fost refuzat şi de armata irakiană, în ciuda faptului că era membru al minorităţii sunnite, favorizată de Saddam Hussein, pentru că era miop. Aşa a ajuns să studieze teologia islamului, un subiect al cărui studiu, combinat poate cu experienţele traumatizante din copilărie, a contribuit la radicalizarea lui”, notează „The Independent”. „Credinciosul” al-Baghdadi, doctor în teologie islamică, a devenit însă celebru pentru teza „terorismul este modul în care îl onorăm pe Allah”.
Germania, SUA, Franţa şi Rusia, printre ţările furnizoare de mercenari
ISIS are tabere în Siria, Irak, Turcia, Liban, Libia, Nigeria şi în Arabia Saudită. În aprilie 2013, al-Baghdadi anunţa că Statul Islamic în Irak şi Frontul al-Nusra vor fuziona pentru a forma Statul Islamic în Irak şi Levant. Frontul al-Nusra a refuzat să adere la noua entitate, şi cele două grupări au acţionat separat, iar din ianuarie 2014 se află în conflict armat. Charles Lister, cercetător la Brookings Doha Centre, estimează că ISIS are 6.000 de combatanţi în Irak şi aproximativ 7.000 de membri în Siria. Interesant este că războinicii ISIS nu provin doar din ţări precum Siria, Irak, Egipt, Algeria, Turkmenistan, Uzbekistan, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Liban sau Arabia Saudită. Există informaţii declasificate potrivit cărora în Germania s-ar ascunde 650 de mercenari, în Marea Britanie 600, în Suedia 300, Belgia 440, Olanda 250, Franţa 1.200, China 300 şi în Rusia… 3.000.
În numărul viitor veţi putea citi prezentarea celebrei Al-Qaeda.
Hillary şi Obama umblă cu cioara vopsită
Una dintre cele mai mari controverse în legătură cu ISIS este implicarea politicienilor americani în constituirea şi în înarmarea grupului. A- ceastă controversă este confirmată de senatorul republican Rand Paul, care a declarat pentru MSNBC: „ISIS există şi a crescut mai puternică pentru că «şoimii» din partidul meu au oferit arme fără discernământ. Ei i-au creat pe oamenii ăştia. ISIS este peste tot în Libia pentru că aceiaşi «şoimi» au fost încântaţi de războiul lui Hillary Clinton din Libia”. Rand Paul l-a acuzat de agravarea situaţiei în legătură cu ISIS pe preşedintele Barack Obama, după ce, în septembrie 2014, au apărut zvonuri potrivit cărora rebelii sirieni susţinuţi de SUA ar fi semnat un pact de neagresiune cu ISIS.