de Dana Purgaru
Cele mai preţioase obiecte din ţara noastră, de o valoare inestimabilă, ce au luat naştere din mâini harnice şi pricepute în treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc, au ajuns unde n-ar fi visat niciodată făuritorii lor să ajungă, în China.
Păzite de jandarmi mascați și cu mitraliere
De la împachetarea lor minuțioasă în cele mai mari muzee din țară, trimiterea lor la București, îmbarcarea într-o aeronavă specială, descărcarea cu cea mai mare grijă și pregătirea pentru expoziție, 445 de obiecte de patrimoniu, reprezentative pentru țara noastră, nu au fost scăpate nicio clipă din ochi de polițiști înarmați. Misiunea lor este să se asigure că aceste diamante deosebit de prețioase pentru cultura universală se vor întoarce în bune condiții pe pământul strămoșesc după călătoria lungă și frumoasă în China.
De cum au fost despachetate, specialiștii chinezi de la Muzeul Național din Beijing le-au învăluit cu atenția și respectul cuvenite pentru a le pregăti de ampla expoziție intitulată „Comorile României”. Evenimentul reprezintă un proiect major ce face parte din programul de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze și poate fi considerat un răspuns de curtoazie la expoziția „Comorile Chinei”, prezentată cu ajutorul generos al Guvernului chinez și găzduit de Muzeul Național de Istorie a României între 29 aprilie și 1 august 2013, după cum arată organizatorii.
Obiecte din paleoliticul superior până la începutul secolului al XIX-lea
În cadrul expoziției „Comorile României” sunt reunite piese care acoperă o perioadă vastă, din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. De asemenea, în cadrul evenimentului din China sunt prezente obiecte de patrimoniu ce reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români - maghiarii și germanii. Vor putea fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și premoderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale.
Zeci de persoane au conlucrat pentru acest eveniment
Ca toate marile expoziții, „Comorile României” a însemnat realizarea unui uriaș volum de muncă, vizibilă și invizibilă, datorată zecilor de colegi și de parteneri instituționali români și chinezi - muzeografi, conservatori, restauratori, arhitecți, juriști, diplomați, funcționari guvernamentali din Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe, traducători, fotografi, economiști, personal tehnic și auxiliar foarte divers, ofițeri din cadrul Jandarmeriei și Poliției Române. „Ne dorim ca expoziția să constituie o ocazie prin care poporul chinez și vizitatorii străini care vor trece pragul Muzeului Național al Chinei din Beijing să cunoască și să înțeleagă mai bine uriașa și originala zestre culturală a românilor și strămoșilor lor, contribuind pe această cale la întărirea prieteniei tradiționale care unește cele două popoare”, au declarat reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României.
Peste 30 de muzee s-au ocupat de alegerea „pe sprânceană“ a pieselor
Onoarea de a coordona pregătirile și de a organiza expoziția „Comorile României” a revenit Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeului Național de Artă al României (MNAR), comisari generali ai proiectului fiind doctorul Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul general al MNIR, și Ruxandra Ileana Theodorescu, director general al MNAR. La materializarea acestui eveniment de seamă al muzeografiei românești au participat și alte 29 de muzee dintre cele mai importante din toată România. „Deși alegerea celor 445 de exponate prezentate în cadrul proiectului nu a fost una ușoară, având în vedere bogăția și varietatea patrimoniului aflat în colecțiile muzeale românești participante la realizarea proiectului, credem că vom reuși totuși să oferim publicului și specialiștilor chinezi o imagine relevantă asupra originalității și diversității moștenirii culturale a românilor”, au declarat organizatorii expoziției.