de Gabriela Niculescu
Florin Burescu este un tânăr designer vestimentar care a pornit în lumea modei în toamna anului 2012, odată cu lansarea primei colecţii de papioane confecţionate din rochiile mamei sale. Afacerea sa a crescut în acelaşi timp cu pasiunea, astfel că a ajuns să creeze, în micul său atelier din Craiova, nu doar papioane şi eşarfe, ci şi rochii de zi şi de seară, chiar şi obiecte vestimentare din portul popular românesc. Florin ne-a oferit detalii despre tendinţele acestui sezon, greşeli şi sfaturi vestimentare.
„Realizam papioane din rochiţele mamei”
- Cum şi când te-ai apucat de design vestimentar? Ai studiat ceva în domeniu?
- În urmă cu patru ani am început să creez papioane din simplul motiv că aveam multe evenimente la care participam, iar în garderoba mea nu exista decât un costum negru pe care trebuia să îl accesorizez mereu diferit, pentru a părea o ţinută nouă de fiecare dată. Nu aveam bani să cumpăr materiale, şi atunci am decis ca papioanele pe care le confecţionam să fie făcute din rochiţele mamei pe care nu le mai purta. Aşa am ajuns să realizez şi să aduc în atenţia oamenilor papioane excentrice, colorate şi moderne. Pentru că în perioada aceea nu se purtau acele tipare de papion am devenit repede cunoscut şi renumit în domeniu. Următorul pas a fost să realizez brâuri stilizate şi eşarfe. După doi ani de făcut accesorii, am reuşit să strâng banii necesari pentru a pune bazele atelierului unde realizez rochii de ocazie, şi nu numai.
- Ce studii în domeniul designului ai urmat?
- Am urmat cursuri de design grafic în Spania şi cursuri de complementaritate a culorilor în România. Cursul din ţară m-a ajutat mult în a avea o viziune mai amplă în asocierea culorilor, dar şi în combinarea texturilor atunci când creez o rochie. Tot în cadrul cursurilor am învăţat cum se realizează o colecţie gata de a fi prezentată pe podium, dar şi cum poţi jongla cu imaginaţia în actul creaţiei. Dar pot recunoaşte faptul că cel mai mult am învăţat lucrând cot la cot cu croitoresele de la atelierul meu. Doamnele m-au învăţat croitoria de bază, iar studiile mi-au conturat designul.
„Clientele vin cu un model de rochie, dar obţin ceva unic”
- Cum ai ajuns să colaborezi cu persoane publice din România şi care dintre ele au purtat ceva conceput de tine?
- Faptul că de la 14 ani am lucrat în mass-media m-a ajutat să fiu mai aproape de câteva persoane publice. Acestea au fost încântate de ceea ce le-am oferit să poarte şi m-au recomandat şi altora. Aşa am ajuns să colaborez cu Loredana Groza, Cristi şi Oana Brancu, Jeny Nicolau, Niculina Stoican, Maria Loga, Valentin Sanfira, Paula Chirilă, Adrian Cristea, Gigi Becali şi mulţi alţii.
- Cărui tip de clienţi se adresează creaţiile tale şi între ce preţuri variază acestea?
- Pentru că mulţi ani mi-am dorit să port creaţii ale marilor designeri, dar situaţia mea financiară nu mi-a permis, am decis ca la Florin Burescu Atelier orice om, indiferent de aspect sau de situaţie financiară, să îşi poată permite să poarte haine de calitate şi cu bun gust.
- Faci haine şi la comandă sau te axezi doar pe ce concepi tu?
- Fac haine şi la comandă, însă foarte multe sunt conceptul meu. Numeroase cliente vin cu fotografia unui model şi vor acea rochie la indigo, însă după ce discutăm şi ascultă o părere şi un sfat, acel model se transformă, şi de fiecare dată clientele pleacă din atelier cu o rochie unică, ce le evidenţiază atuurile şi le ascunde defectele.
„Iubesc portul popular şi creez ii, fote şi şoarţe”
- Dincolo de rochii şi papioane, am văzut că ai realizat şi câteva obiecte vestimentare din portul popular.
- Aşa este. Iubesc mult portul şi cântecul popular şi este o plăcere să pot realiza ţinute stilizate. Creez ii, fote, şoarţe şi poale. Toate sunt stilizate datorită faptului că nu avem aparatura necesară pentru a le face autentice. Cele stilizate se lucrează tot în acelaşi timp în care ai lucra o rochie elegantă. Cele autentice au nevoie de o muncă şi de o atenţie mult mai elaborate.
- Care sunt tendinţele vestimentare pentru primăvara-vara 2016?
- Sfatul meu pentru toţi cititorii este să poarte ce îi avantajează şi ce îi caracterizează, acesta va fi mereu trendul corect. În linii mari, culorile anului sunt roze quartz şi serenity. Vă recomand cu mare drag să alegeţi rochii vaporoase din mătase naturală sau voal de mătase. Imprimeurile florale sunt la mare căutare şi sunt preferatele sezonului. Pentru nunţile din perioada următoare recomand dantele preţioase combinate cu voaluri diafane, dar şi cu mătase plină. Ţinutele pentru petreceri pot fi şi din materialul preferat al verii, şi anume inul, însă trebuie să aveţi mare grijă cu accesoriile alese, acestea trebuie să fie complementare cu ceea ce purtaţi. Se poartă mult salopetele şi vă recomand să le accesorizaţi mereu cu tocuri sau cu platforme destul de înalte, pentru a oferi senzaţia de picioare lungi. Îndrăzniţi să purtaţi culori vii, pentru că sezonul ne oferă această posibilitate, iar acestea se încadrează oricărui eveniment, fie el elegant sau casual.
„Contrastul este cel pentru care trebuie să optăm”
- Ce nu se mai poartă acum faţă de anii trecuţi?
- Anual se schimbă materialele, însă croiala se păstrează în proporţie mare. Anul acesta nu se vor mai purta în exces nuanţele puternice şi de niciun fel nuanţele neon.
- Cui nu i se potrivesc culorile anului 2016, roz şi bleu?
- Sunt două culori care se potrivesc multora. Indicat este ca persoanele care au un pigment al pielii deschis sau o nuanţă mult prea deschisă a părului să le evite, deoarece nu le vor pune în valoare. În general, contrastul este cel pentru care trebuie să optăm.
- Dincolo de roz şi bleu, ce alte culori se vor purta anul acesta?
- Se menţin în top roşul şi albastrul royal. Nici auriul şi argintiul nu dispar, iar acest fapt reprezintă o uşurare, deoarece ambele se poartă cu lejeritate şi nu necesită multe accesorii.
„Evitaţi să combinaţi mai mult de două nuanţe“
- Oferă-ne, te rog, câteva sfaturi practice în materie de vestimentaţie.
- Cel mai important sfat este acela de a nu combina mai mult de două nuanţe fără a consulta un specialist. Recomand persoanelor cu un corp în formă de pară sau de măr să aleagă ţinutele cloş, iar persoanelor cu un bust generos nu le recomand să poarte bluze la baza gâtului. Vara încercaţi să folosiţi materiale naturale, ce vă ajută mult în întreaga activitate desfăşurată de-a lungul zilelor toride şi vă oferă confortul necesar.