de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Muzeul de artă în aer liber dintre dealurile Buzăului
La vreo 30 de kilometri de Buzău, șoseaua spre Vulcanii Noroioși este „gardată” de o parte și de alta de o mulțime de figuri din piatră, presărate pe pajiștile dintre dealurile comunelor Tisău și Măgura. „Țara de Piatră” este Tabăra de Sculptură de la Măgura, unul dintre cele mai interesante și prețioase obiective turistice nu numai ale județului Buzău, dar al întregii țări. În perioada 1970-1985 s-a desfășurat aici o impresionantă mișcare artistică, parcă de necrezut în România comunistă. 256 de sculpturi în piatră au fost amplasate în mijlocul naturii, pe o suprafață de 21 de hectare, într-un spectacol natural unic. Poienile Măgurei au devenit, vreme de 16 veri, loc de pelerinaj pentru cei mai importanți artiști plastici români, iar tabăra a fost percepută în „Epoca de Aur” drept unul dintre cele mai importante fenomene culturale autohtone.
16 ani, 163 de artiști, 256 de sculpturi
Pornind de la conceptul ca la fiecare dintre cele 16 ediții să participe, pe cât posibil, sculptori diferiți, tabăra a primit 163 de artiști în perioada amintită. La jumătatea verii, înainte de sosirea artiștilor (tabăra funcționa la foc continuu în august și septembrie), cioplitorii din Ciuta și Măgura scoteau din cariera de la Ciuta 16 blocuri de piatră calcaroasă de bună calitate, de forme și de dimensiuni diferite. Artiștii erau cazați în chiliile călugărilor de la Mănăstirea Ciolanu, unde erau „răsfățați” cu țuică, vin și mâncare din belșug aduse de la CAP-urile fruntașe din județ! Prima zi era decisivă pentru creația lor, întrucât atunci avea loc tragerea la sorți a blocurilor de piatră. La finalul fiecărei ediții, sculpturile erau donate județului Buzău într-un cadru festiv. „Această piatră s-a înălțat azi, ziua 18, luna august, anul 1970, la hotarul de început al acestei așezări, dăruită de sculptori județului Buzău”, este inscripția lăsată de artiști la ediția inaugurală.
Motto-ul taberei de sculptură de la Măgura, într-o perioadă de mari constrângeri artistice, era, aproape incredibil, „Libertate totală de creație“