Main menu

header

612 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Groapa Ruginoasa - „Marele Canion“ din Munţii Padiş - Scărişoara

Când ajungeți în Munții Apuseni nu ratați sub nicio formă Groapa Ruginoasa. O formațiune argiloasă roșiatică, unică în Europa, pe care turiștii o compară cu Marele Canion de pe Râul Colorado. Este, de fapt, o ravenă uriaşă, de peste 600 de metri în diametru și 100 de metri adâncime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torențială, extrem de activă, a depozitelor de argile roșii. Este o adevărată „rană vie” în trupul muntelui, eroziunea se extinde și în prezent, însă pe o parte a gropii a început să crească vegetația datorită pantei mai line. Între versanți s-au creat văi foarte strâmte, care dau un aspect de canion fundului gropii.

Este arie protejată, de interes național

Groapa Ruginoasa se găsește la altitudinea de 1.373 de metri în Munții Padiș - Scărișoara (o subdiviziune a Munților Bihor), între Vârful La Morminte (1.430 m) și Vârful Țapul (1.475 m), pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Coordonate GPS: N 46 31′ 25″, E 22 39′ 10″. Pereţii săi înclinaţi, muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se află vâlcelul Valea Seacă, având sectoare de chei strâmte ce pot fi parcurse numai de alpinişti. Dincolo de groapă, la 4 km, se află Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se văd în depărtare sunt Pietrele Galbenei. Datorită unicității peisajului, Groapa Ruginoasa este o arie protejată, de interes național, rezervație naturală de tip geologic ce face parte din Parcul Natural Apuseni.

Cu mașina pe DN 75, apoi pe jos o jumătate de oră prin pădure

La Groapa Ruginoasa ajungeți cu mașina pe DN 75, dinspre orașul Beiuș, prin Stei, Lunca, după care la aproximativ 30 km, înainte de Șaua Vârtop (1.140 m altitudine), într-o curbă foarte strânsă, veţi întâlni un panou informativ cu Groapa Ruginoasa. Dinspre orașul Câmpeni, tot pe DN 75, prin Arieșeni, veți găsi intrarea în traseul ce duce la Groapa Ruginoasa când drumul începe să coboare spre oraşul Stei, în curba descrisă mai sus.

În plin sezon turistic s-ar putea să nu găsiți loc de parcare în zona din apropierea intrării pe traseu. În acest caz puteți lăsa mașina la ieșirea din Stațiunea Vârtop. Veți avea de mers pe jos aproximativ zece minute până la intrarea pe traseu