Main menu

header

613 29 1de Roxana Istudor

În timp ce majoritatea oamenilor obișnuiți se străduiesc să scape de cicatrice, există vedete pentru care semnele de acest tip au devenit un brand, componente esențiale ale imaginii. Unele celebrități le-au avut din copilărie, altele le-au dobândit pe parcurs, în interiorul sau în afara carierei.

Humphrey Bogart, bătut de tatăl sever

613 29 2Neuitatul „Bogie” avea în arsenalul imaginii de erou dur, cinic și distant o cicatrice în dreptul gurii care îi dădea amprenta specifică a vorbirii ce l-a făcut celebru și, pe deasupra, era o marcă foarte masculină pe frumusețea sa clasică. Au existat multe variante despre felul în care s-a ales cu semnul respectiv, dintre care unele chiar eroice, legate de serviciul său militar. S-a afirmat că a fost rănit în luptă sau într-o altercație cu un prizonier, dar cea mai plauzibilă poveste a rămas cea care făcea referire la pedepsele pe care Humphrey Bogart le-a suferit în copilărie de la tatăl său, un om foarte sever.

Al Capone, tăiat după ce a jignit o femeie

613 29 3Cel mai vestit mafiot a plătit scump faptul că a jignit o femeie pe când încă nu intrase în lumea crimei și infracționalității. La începutul sinistrei sale „cariere”, era un mic șef de bandă de cartier și își completa veniturile ca barman la „Harvard Inn”, un local rău famat din New York. În timp ce servea la o masă, i-a spus femeii că are un dos frumos, dar asta avea să-i aducă porecla „Scarface”: fratele tinerei a pus mâna pe cuțit și i-a aplicat trei tăieturi pe figură. Mai mult, Capone a fost obligat de șef să prezinte și scuze. Mai târziu, întrebat de unde avea cicatricele, mafiotul spunea că de pe frontul Primului Război Mondial…

Steve Buscemi s-a încăierat într-un bar

613 29 4În timpul filmărilor pentru „Domestic Disturbance”, în 2001, Steve Buscemi și Vince Vaughn, împreună cu scenaristul Scott Rosenberg, au mers într-un local numit „Firebelly Lounge”, din Carolina de Nord. O tânără a intrat în vorbă cu Vaughn, dar a fost cam prea amabilă pentru iubitul ei, care, gelos, a sărit la bătaie. De aici a pornit o încăierare în toată regula, în timpul căreia Buscemi, ce sărise în ajutorul lui Vaughn, a fost tăiat cu un pumnal deasupra ochiului, în bărbie, în gât și în brațe. Agresorul a fost acuzat de atac cu armă letală, iar Vaughn și Rosenberg au primit interdicția de a mai intra în barurile locale, plus obligativitatea de a participa la consiliere pentru abuz de alcool.

Sean Bean, lovit la filmări de Harrison Ford

613 29 5Deși majoritatea personajelor sale sfârșesc fatal (poate pentru că atâtea dintre ele sunt negative…), actorul britanic Sean Bean este mult mai tare în viața reală. Dar are și o serie de semne care îi aduc aminte de filmări memorabile. O astfel de întâmplare s-a petrecut când a jucat rolul teroristului irlandez din „Patriot Games”. Într-o secvență violentă cu eroul interpretat de Harrison Ford, Bean s-a ales cu o lovitură accidentală în zona ochiului drept, aplicată din greșeală de Ford cu un cârlig nautic. Rana a sângerat abundent și a necesitat mai multe copci, lăsându-i lui Bean un semn care nu a făcut decât să-i impulsioneze cariera; după acest episod a jucat mai multe roluri remarcabile de „băieți răi”.

Seal și urmele de lupus

613 29 6Cântărețul Seal nu mai are nevoie de prezentare: cu o carieră impresionantă, care include hituri precum „Kiss from a Rose” sau coloana sonoră a unui succes de box-office ca „Batman”, Seal este un superstar încă de la mijlocul anilor ’90. Una dintre componentele majore ale imaginii sale sunt inconfundabilele cicatrice care îi brăzdează chipul, generate de o afecțiune numită „discoid lupus eritematosus”, pe care o are din tinerețe. Aceste semne nu l-au împiedicat nicidecum pe muzician în viața sentimentală. A fost căsătorit timp de șapte ani cu supermodelul Heidi Klum, asta după ce dovedise că are o slăbiciune pentru frumusețile din zona fashion prin relația cu Tyra Banks.

Tina Fey, înjunghiată când era copil

613 29 7Puține actrițe de comedie ale prezentului sunt mai aclamate și mai apreciate decât Tina Fey, binecunoscută din „Saturday Night Live” sau producția tv „30 Rock”. Ca star de televiziune, era imposibil să nu-i fie remarcată cicatricea din bărbie, chiar dacă este discretă. Sursa acestui semn a rămas un mister mulți ani, dar într-o zi vedeta a dezvăluit teribila întâmplare: în timp ce avea 5 ani și se juca în curtea casei din Upper Darby, Pennsylvania, a fost tăiată fără motiv pe față de un necunoscut. „Este imposibil să vorbesc despre asta fără ca imediat cineva să speculeze pe această temă sau s-o exploateze”, mărturisește Fey, preocupată și astăzi de cantitatea de stres acumulată în timp.

Sylvester Stallone și colecția de traume

613 29 8„Sly” ar merita mai mult credit pentru extraordinara performanță cinematografică dacă se ia în considerare faptul că o manevră medicală aproape i-a paralizat fața încă de la naștere. Dar Stallone a reușit să facă din ciudatul fel în care vorbește din această cauză un adevărat brand. Au urmat serii de cicatrice generate de filmările în forță pe care le-a derulat toată viața. Câteva exemple: la filmările pentru „Rocky IV”, Dolph Lundgren l-a lovit atât de tare, încât inima i s-a izbit de coaste; la „The Expendables” și-a fracturat gâtul; la „The Tomb” și-a rupt câteva tendoane. „Sunt ca un atlet bătrân. Cum ating ceva, se rupe”, spune starul.

„Cicatricele au ciudata putere de a ne reaminti că trecutul nostru este ceva real“ (Cormac McCarthy, scriitor)

Teribilul „Glasgow Smile“

Tommy Flanagan și regretatul Heath Ledger au făcut celebră o cicatrice sinistră, numită „Glasgow Smile”. În timp ce Ledger a păstrat secretul portretizării acesteia în rolul Joker, Flanagan nu s-a sfiit să povestească felul în care a rămas însemnat: în tinerețe, pe vremea când era DJ, a fost atacat cu un cuțit, iar rana provocată a rămas ca o linie teribilă de-a lungul feței. De altfel, „Glasgow Smile” este un obicei în Scoția, țară în care achiziționarea de arme de foc este foarte dificilă, așa că recursul la înjunghiere a rămas ceva frecvent.