Main menu

header

614 22 1de Roxana Istudor

Conceptul de „nebunie” este relativ, dar pentru vedetele aflate tot timpul în centrul atenţiei, orice „deraiere” înseamnă titluri de-o șchioapă prin tabloide și ani de „recuperare” a sănătăţii și a imaginii.

Anne Heche, vocile și halucinaţiile

Celebrităţile sunt și ele oameni. Ca toţi ceilalţi, pot suferi de episoade de „pierdere a minţilor” mai lungi sau mai scurte, mai severe sau mai ușoare. Renumita actriţă Anne Heche este un exemplu. Cunoscută din filme ca „Donnie Brasco” sau „Știu ce-ai făcut astă-vară”, Heche a fost victimă a agresiunii sexuale a tatălui său în copilărie și, pentru a se apăra, mintea sa a dezvoltat o altă personalitate, pe nume Celestia. Actriţa a auzit voci și a avut halu- cinaţii ani la rând. La un moment dat a avut nevoie de ajutor psihiatric după ce a pornit spre un loc și s-a trezit la o fermă, în altă parte a ţării, în lenjerie intimă. Astăzi trăiește mai liniștită.

Edwin „Buzz” Aldrin a vrut să se sinucidă

614 22 2În 1969, naveta Apollo 11 făcea o expediţie pe Lună, iar la întoarcere, astronautul Edwin „Buzz” Aldrin era o celebritate. Nu a fost de ajuns pentru a obţine un post pe care îl dorea, așa că s-a retras… în alcool și depresie. Bântuit de gânduri de sinucidere, a căutat sprijin în secţia de psihiatrie a unui spital, apoi a făcut eforturi mari de a se lăsa de băutură. În încercările frecvente de a se echilibra, a vândut mașini, a scris cărţi în care își detaliază coșmarul, chiar a fost la un moment dat președinte al Asociaţiei Naţionale de Sănătate Mintală din SUA. Și a reușit. Nu a mai băut de zeci de ani…

Bettie Page, starleta instabilă

614 22 3Trecutul dramatic a ajuns-o din urmă pe vedeta Playboy Bettie Page. Erau anii ’50, și nuditatea expusă în reviste era considerată obscenitate, așa încât, de la opinia publică la agenţi federali, toată lumea o hărţuia pe Bettie, care și așa fusese abuzată în copilărie. Nimeni nu știa că în spatele miilor de poze provocatoare erau un suflet chinuit și o minte pândită de accese de nebunie. Altfel nu se explică de ce în 1979 Page a înjunghiat fără a fi provocată un cuplu, ceea ce i-a adus o condamnare într-un azil psihiatric. Dar în 1982 a recidivat, încercând să-și ucidă proprietarul. Avea 85 de ani când a încetat din viaţă, în 2008, retrasă în obscuritate și fervoare religioasă.

Gary Busey a făcut audienţă cu propria „nebunie”

614 22 4Gary Busey este îndrăgitul actor american care a suferit un accident de motocicletă atât de cumplit, încât a schimbat legile în California, iar în plan personal a însemnat o afectare a creierului care i-a marcat întreaga viaţă. Nu a mai avut control asupra dependenţelor pe care le-a dezvoltat, așa încât în 1995 aproape deceda în urma consumului fără măsură de cocaină. În paralel, aceeași afecţiune i-a scăzut dramatic capacitatea de empatie, deopotrivă pentru alţii și pentru el însuși. Așa se explică faptul că a reușit să facă din drama personală o emisiune tv cu audienţe-record, prin care a transformat în entertainment o serioasă afecţiune mintală.

Camille Claudel - „nebună, enormă, cu faţa unsuroasă”

Sculptoriţa franceză Camille Claudel este aproape o legendă nu doar din perspectiva talentului său uriaș, care a impus-o într-o lume în care femeile nu prea răzbeau în viaţa publică, ci și din cea a vieţii personale, plecând de la legătura cu celebrul Rodin până la felul în care își distrugea lucrările după ce muncea la ele cu infinită răbdare. În 1898 încheia relaţia cu Rodin; câţiva ani mai târziu începea spirala unei nebunii care a făcut-o mai cunoscută chiar decât arta sa. A trăit decenii în izolare și într-o mizerie absolută. Era obsedată că Rodin venea să-i fure lucrările, apoi a început să aibă o teamă maniacală de otrăvire. La 39 de ani, era descrisă de fratele său ca „nebună, enormă, cu faţa unsuroasă, vorbind încontinuu cu o voce metalică”.

Peter Green a luptat cu schizofrenia, săpând morminte

Fondatorul și primul chitarist al trupei Fleetwood Mac, Peter Green, s-a retras din muzică după lansarea celui de-al treilea album al formaţiei, pentru o viaţă liniștită. Dar liniștea nu a fost de durată. Curând a început să sape morminte pentru a-și câștiga existenţa și a luptat cu schizofrenia de pe poziţia unui om care consuma droguri. Muzicianul a petrecut perioade lungi la sanatorii de recuperare și, pentru că nimeni nu părea să-și dea seama ce are, a fost supus multor terapii, printre care și cea cu electroșocuri. În tot acest timp, succesul trupei creștea, drepturile de autor aducându-i cecuri grase lui Green. Într-o zi a luat o pușcă și l-a somat pe agentul său să oprească aceste plăţi…

Darrell Hammond s-a automutilat din cauza părinţilor

Starul de televiziune Darrell Hammond a rămas mulţi ani grav marcat de abuzurile inimaginabile, mintale și fizice, la care a fost supus în copilărie de propriii părinţi. Povestea că mama sa îi strivea degetele în crăpătura ușii mașinii, că îl electrocuta, că îl lovea cu tocul pantofilor sau că îi tăia limba. Mai mult, părinţii o plăteau pe sora sa ca să plece de acasă, astfel încât ei să-l poată chinui în voie. Ca urmare, mai târziu, Hammond ajunsese să se automutileze și să aibă tot felul de dependenţe. Se tăia superficial chiar înainte de a participa la emisiunea care l-a făcut faimos, „Saturday Night Live”, și a fost, în timp, un pacient obișnuit al spitalului de psihiatrie din New York.

Interpreta lui Scarlett O’Hara a fost maniaco-depresivă ani la rând

614 22 5Vivien Leigh este neuitata Scarlett O’Hara din „Pe aripile vântului”, unul dintre cele mai populare filme făcute vreodată. Dar actriţa principală a fost maniaco-depresivă mult timp. Declinul a început la câţiva ani după rolul care o făcuse peste noapte star mondial. Personalitatea bipolară, insomnia, tuberculoza și alcoolismul au transformat-o într-o persoană greu de suportat. În timp ce câștiga cel de-al doilea Premiu Oscar, iar cariera sa era fulminantă, avea halucinaţii care o făceau să vrea să se sinucidă și făcea imposibilă continuarea mariajului cu Laurence Olivier, de care de altfel a și divorţat. A stat internată într-un spital de boli mintale, unde a fost tratată cu șocuri electrice. A murit la 53 de ani.

„Nebunia unei persoane este realitatea alteia“ (Tim Burton)

Herschel Walker şi duzina de identităţi paralele

Chiar și sportivii, cu vieţile lor ordonate și cu disciplina sănătoasă, pot fi afectaţi de boli mintale. Este cazul lui Herschel Walker, un atlet ale cărui performanţe l-au făcut un star peste Ocean, unde s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni jucători de fotbal american din istoria acestui sport. Dar în spatele performanţelor sportive stătea o luptă crâncenă cu o afecţiune periculoasă, identitatea disociată, pe care fotbalul doar o ţinuse sub control. După retragerea din sport, Walker a ajuns să îndrepte pușca spre soţia sa, s-o ameninţe cu cuţitul sau să încerce s-o stranguleze. Mai târziu a scris o carte în care mărturisește că nu-și amintește mare lucru din groaznicele episoade, dar că știe că înăuntrul său „existau” cel puţin 12 alte personalităţi.