de Roxana Istudor şi Claudiu I.
Monarhiile, mai ales cele europene, cu îndelungată tradiție, au avut de-a lungul timpului destule momente de cumpănă, dintre care unele au fost pe punctul de a le distruge. Scandaluri dintre cele mai recente relevă faptul că uneori, în spatele tradițiilor și modelului social pe care îl impun, familiile regale au în mijlocul lor exponenți mai puțin dedicați bunei imagini publice.
Prințul Bernhard și profitabila influență
În 1959, Guvernul olandez și-a propus să înnoiască flota aeriană. Ca întotdeauna în astfel de situații, era pusă în joc o sumă însemnată de bani, iar una dintre companiile interesate de un asemenea contract, Lockheed, a apelat la intermedierea prințului Bernhard, care s-a învoit să-și folosească augusta influență pentru a îndrepta Executivul în direcția dorită contra sumei de 1 milion de dolari, virați discret într-un cont din Elveția. Prințul a depus toate diligențele, dar nu a avut influența pe care au scontat-o părțile implicate în tranzacția care avea să coste monarhia și pe însuși prințul destul de mult: în anii ’70 s-au descoperit o serie de astfel de plăți făcute de companie, Familia Regală s-a văzut în mijlocul unui scandal de proporții, iar Regina Juliana a amenințat că va abdica dacă soțul său, prințul care făcuse nefericita intermediere, avea să fie pus sub urmărire. În final, a fost silit să renunțe la funcțiile și la îndatoririle regale și i s-a interzis să mai poarte uniforma militară. Firește, și posibilitatea de a face astfel de intermedieri pe viitor a dispărut…
Ducesa de York și scăpările în presă
Sarah Ferguson, Ducesă de York, era surprinsă în 1992 de paparazzi britanici topless alături de un magnat american. Era unul dintre cele mai penibile momente pentru monarhia engleză. Patru ani mai târziu, cea cunoscută drept „Fergie” divorța de prințul Andrew, dar își păstra titlul. Și totuși asta (sau lecția anterioară) nu au părut s-o deranjeze atunci când a primit o mare sumă de bani pentru a „da din casă” despre membrii Familiei Regale. Jurnalistul sub acoperire chiar a surprins-o pe ducesă primind o tranșă din bani și a expus-o public. Ca urmare, Fergie a fost îndepărtată de Familia Regală (nu a fost invitată la nunta prințului William cu Kate Middleton, de pildă). Ducesa și-a cerut scuze pentru toate acestea: „Regret profund incidentul și toată jena care a urmat. Este adevărat că situația mea financiară nu este foarte bună, dar asta nu justifică această serioasă lipsă de judecată”. Interesant este faptul că, pe de altă parte, aceste scandaluri i-au adus lui Fergie o mare atenție din partea mass-media, inclusiv o invitație la emisiunea lui Oprah…
Stephanie de Monaco, departe de îndatoririle regale
Scandaluri după scandaluri… trei copii în afara mariajelor, cu tați diferiți (pe unul dintre ei a refuzat toată viața să-l numească)… martor și copil implicat în accidentul în care mama sa, neuitata prințesă Grace, își pierdea viața… Stephanie de Monaco a trăit sălbatic, fiind visul oricărui amator de scandaluri. La început au fost înregistrările muzicale din anii ’80, dintre care unul chiar a devenit hit în Europa. Filmul care a însoțit piesa contura imaginea unei „fete rele” (tatăl său, prințul Rainier, l-a considerat „deosebit de provocator”). Câțiva ani mai târziu, prințesa apărea topless într-o imagine alături de iubitul său, un proprietar de club din Los Angeles. Apoi s-a căsătorit cu bodyguardul Daniel Ducruet, cu care avea deja doi copii. Au divorțat un an mai târziu… În 1998, Stephanie dădea naștere celui de-al treilea copil, al cărui tată a rămas necunoscut. În anul 2000 se recăsătorea cu un dresor de elefanți și se muta cu copiii în caravana circului, umblând dintr-un oraș în altul. La mai puțin de un an divorța și de acesta… Abia la moartea tatălui său, prințesa rebelă declara că este vremea „să nu mai fugă de îndatoririle sale regale”…
Prințul Laurent al Belgiei, un „băiat rău”
Se știa despre prințul Laurent că este un fel de „băiat rău” al Casei Regale a Belgiei, dar în 2007, acuzațiile de fraudă care i s-au adus l-au transformat într-un motiv de jenă națională. Totul a început cu acuzațiile care s-au adus unui grup de veterani de război, cum că ar fi deturnat unele fonduri publice. Prințul Laurent a fost citat ca martor și, în mod ciudat, tatăl său, Regele Albert al II-lea, i-a permis să depună mărturie. Dar în clipa în care tânărul a pierdut această imunitate regală a fost imediat acuzat că a folosit bani alocați flotei maritime pentru a-și moderniza și înfrumuseța vila personală. În final a fost achitat, dar nu a mai putut îndeplini funcții publice și a rămas mult timp departe de palatul regal. Nu este mai puțin adevărat că, după câțiva ani, chiar tatăl său a fost acuzat public că a avut un copil ilegitim, Delphine Boel, care i-a reproșat într-o carte că nu i-a recunoscut niciodată existența.
Regele suedez Carl Gustaf și cluburile deocheate
În general, suedezii sunt o națiune care se mândrește cu Casa sa Regală. Așa se face că în anul 2010, când vedea lumina tiparului cartea „The Reluctant Monarch”, toată lumea afla că Regele Carl Gustaf are un apetit deosebit pentru aventuri la cluburile de striptease. Scandalul a fost de dimensiuni internaționale și a luat amploare când s-a aflat că Majestatea Sa folosea persoane rău-famate ca să-i acopere urmele acestor escapade. Până și Poliția secretă a statului a fost acuzată că a acoperit astfel de activități mai puțin… regale. Cartea a relevat, totodată, faptul că Regele folosea prostituate în mod regulat și că femeile care nu acceptau așa ceva erau persecutate sau date afară de la locurile de muncă (după cum afirmă una dintre autoare că i s-ar fi întâmplat chiar ei). Orice dubiu în legătură cu faptul că toate cele scrise în volum erau adevărate a dispărut odată cu declarația Regelui: „Am discutat cu Regina și cu familia și am decis să mergem mai departe - acestea sunt lucruri care s-au întâmplat cu mult timp în urmă”.
Regalitatea Spaniei, în cumpănă
Casa Regală spaniolă se află într-un moment delicat - după ani de crize succesive, Infanta Cristina, sora Regelui Felipe, și soțul acesteia, Iñaki Urdangarin, sunt judecați pentru fraudă și corupție. Acuzați că ar fi deturnat 8 milioane de dolari bani publici prin intermediul Fundației pe care au înființat-o, cei doi au avut recent o primă sentință și așteaptă verdictele definitive. Între timp, pentru a atenua pagubele de imagine, Regele Felipe și soția sa, Regina Letizia, măresc distanțarea Casei Regale de cei doi; Cristina și soțul său au fost deposedați de titlurile de Duce și de Ducesă de Palma, fiind excluși total de la orice evenimente și reuniuni ale familiei.