de Roxana Istudor şi Alexandru Filcu
Oamenii celebrează în cadrul unor zile speciale nobile aspirații, reputate personalități, profesii, evenimente istorice sau eroi. Și nu doar atât. Orice este aproape de sufletul unor largi categorii de cetățeni și a intrat în cultura unei națiuni - de la ziua dedicată whisky-ului până la cea a ursuleților de pluș - este prilej de sărbătoare.
Eroi de ficțiune și celebrarea... fermoarului
Faptul că 1 aprilie este considerată o zi a păcălelilor poate fi văzut ca o glumă în plus, în condițiile în care mai este pe deasupra și... ziua distracției la serviciu. În multe părți ale lumii, această zi se sărbătorește cu bunătăți făcute acasă și împărțite cu colegii de muncă, prin relaxare și distracție acolo unde vă petreceți cea mai mare parte din viață - la serviciu. Tot în luna aprilie se celebrează ziua brânzei la grătar, a poeziei haiku, a ADN-ului sau a... fermoarului (29 aprilie). La începutul lunii mai, alături de ziua internațională a muncii, figurează eroii de ficțiune din „Batman”, respectiv din „Războiul stelelor” (4 mai), ca și ziua de curățenie în cameră, ziua saltului de broască sau o zi în care se vorbește asemenea personajului Yoda. Mai exact, cu această ocazie se inversează topica limbii engleze, după modelul personajului, acesta fiind și un exercițiu lingvistic pentru copii. Din calendar nu lipsește ziua prosopului (25 mai).
Vara sunt sărbătorite glumele și este liber la panică
La început de vară figurează ziua specială în care se îmbrățișează... pisica, ziua mașinii de cusut sau ziua internațională a panicii - la 18 iunie, toată lumea are voie să se sperie de orice și astfel, exprimându-și temerile fără jenă, să elimine o bună parte din stresul cotidian. Tot în iunie sunt celebrate ziua mașinii de scris sau a budincii de ciocolată. Ce se întâmplă în acest ultim caz este ușor de intuit... În miezul anotimpului cald se sărbătorește ziua internațională a glumelor, moment în care, mai ales grație tehnologiei, întreaga lume poate sărbători buna dispoziție prin intermediul poantelor. De asemenea, există ziua extratereștrilor sau renumita zi a lui „am uitat”, moment în care sunt încurajate scuzele pentru toate aniversările de care nu v-ați amintit. Iar dacă doriți să vă celebrați ursulețul de pluș cu un picnic, 10 iulie este ziua dedicată special acestui scop.
Ziua lenei, toți fac pălării și se au bine cu vecinii
August, luna roadelor coapte, vine cu celebrarea zilei pepenelui, cu ziua specială a lenei sau cu celebrarea pe care o merită din plin... frații mijlocii - 12 august este ziua lor dedicată. Ziua iubirii pentru câini, a panglicilor și cea a personajului Frankenstein încheie această lună. Și toamna zilele internaționale bizare se țin lanț: la 7 septembrie se sărbătorește ziua salamului - firește, cu onorarea așa cum se cuvine a cârnaților și a mezelurilor; ziua de făcut patul este menită sentimentului bun de ordine făcută acasă; 15 septembrie este nu doar debutul noului an școlar, ci și ziua în care se celebrează pălăriile și în care cei care o sărbătoresc confecționează aceste obiecte chiar dacă se pricep sau nu. Luna se încheie cu ziua vecinului bun, când nimeni nu se ceartă cu locatarul de alături, iar octombrie debutează cu ziua spionului şic, care merge pe ideea că răufăcătorii se prind mai eficient dacă băieții buni sunt bine îmbrăcați. Din noiembrie vine ziua eternului haos, a brioșei cu vanilie sau a murăturilor (14), foarte aproape de ziua fast-food (16), cu ziua de 15 celebrând… curățenia în frigider.
Una dintre cele mai amuzante celebrări de la sfârșitul anului este ziua bicarbonatului de sodiu. Serbată la 30 decembrie, zi națională în SUA, poate fi considerată un preambul al festinului alimentar din perioada Sărbătorilor de iarnă