de Cătălina Tăgârță şi Claudiu Melinte
Când teama de moarte se întâlnește cu dorința cercetătorilor de a salva lumea de la pieire pot lua naștere experimente care să dea vieții un cu totul alt sens. Diagnosticată cu o formă agresivă de cancer, care a avansat într-un mod galopant, o copilă de numai 14 ani din Marea Britanie a făcut o alegere care spera să îi readucă viața cândva: criogenarea.
Adolescentă de 14 ani înghețată la -196 de grade Celsius
Adolescenta a decedat anul trecut și se află în prezent într-un rezervor criostatic, la o temperatură de -196 de grade Celsius, în interiorul Institutului de Criogenie din Michigan (SUA), scrie „Daily Mail”. Înainte de a fi supusă acestei proceduri, fata a trebuit să își justifice alegerea într-o scrisoare: „Am fost rugată să explic de ce am ales să fiu supusă acestei metode bizare. Am numai 14 ani şi nu vreau să mor, dar ştiu că acest lucru totuși se va întâmpla. Cred că această metodă îmi oferă o şansă de a fi tratată şi de a mă trezi la un moment dat, chiar dacă acest lucru se va întâmpla peste mii de ani. Vreau să trăiesc şi cred că în viitor se va descoperi un tratament împotriva bolii mele. Aceasta este dorinţa mea.”
„Sunt de părere că se creează o falsă speranţă pentru toţi cei cărora le e teamă de moarte”
Evenimentul și alegerea fetei au stârnit o amplă dispută între părinţii fetei. În timp ce mama își dă acordul pentru această operaţiune, tatăl - care, de asemenea, este diagnosticat cu cancer, a refuzat. Acesta se teme că fiica sa se poate trezi peste câteva sute de ani, că nu va mai cunoaşte pe nimeni, nu va mai avea familie şi nici amintiri. „Sunt de părere că se creează o falsă speranţă pentru toţi cei cărora le e teamă de moarte. Atunci când am întrebat dacă există măcar o şansă de unu la un milion ca fiica mea să fie readusă la viaţă au spus că nu pot confirma acest lucru”, a afirmat părintele fetei în urma unei discuţii cu membrii Institutului de Criogenie din Detroit.
Caz fără precedent în lumea medicală
Pentru realizarea acestei proceduri se folosește un tratament specific, care previne deteriorarea celulelor și care cu ajutorul unui dispozitiv special să facă posibilă din nou pomparea sângelui în organism atunci când este nevoie. Întregul proces este unul extrem de controversat, mai ales că este primul caz de acest gen, și lumea medicală se confruntă cu ceva nou, experimental. Până acum, nicio persoană nu a mai cerut să fie readusă la viață prin această metodă după survenirea decesului.
Părerile cercetătorilor sunt împărțite
Martin Ingvar, neurolog la Institutul Karolinska, din Suedia, este de părere că acest proces este supus eşecului şi că cei care îl practică sunt doar nişte şarlatani, mai arată „Daily Mail”. Pe de altă parte, mulți specialiști compară fenomenul cu cel de crioconservare a embrionilor. Dacă aceștia supraviețuiesc dezghețului, și în urma implantării lor în uter rezultă nașteri și copii sănătoși, în timp e posibil să se descopere o soluție salvatoare și pentru cazul de față. Spre exemplu, criobiologul Ramon Risco, citat de „The Guardian”, are încredere că în viitor metoda poate da rezultate, dar susține totuși că înainte de a se oferi un verdict clar trebuie testată eficienţa întâi pe şoareci. În schimb, părerea astrofizicianului Martin Rees este una fermă: „Foarte mulţi oameni de ştiinţă se tem că, dacă embrionii pot fi conservaţi, acest lucru nu se poate aplica şi în cazul oamenilor”.
Un experiment asemănător efectuat de oamenii de știință în laborator este criogenarea unui creier. În urma dezghețului, acesta a fost reactivat în totalitate, iar memoria animalului supus testului a fost îmbunătățită