de Roxana Istudor
Bordul mașinii ar putea, într-un viitor mai apropiat decât s-ar crede, să prezică iminența unui atac de cord cu ajutorul unor senzori speciali, anunță unul dintre marii producători de automobile.
Sesizarea evenimentelor cardiace în timp real
Un atac de cord la volan este de o periculozitate extremă și pentru persoana care îl experimentează, și pentru pasagerii din autovehicul, ca și pentru ceilalți participanți la trafic. În speranța reducerii acestui risc, Toyota lucrează la elaborarea unui sistem de senzori care, odată montați în centurile de siguranță, ar putea prezice apariția unui atac de cord și, mai mult, ar putea stopa în siguranță vehiculul, notează „Daily Mail”. Aflată în plin proces de adunare de date de la conducătorii auto care folosesc dispozitive cardiace, echipa care lucrează la acest prototip va analiza aceste date pentru a crea un algoritm ce va sesiza incidentele cardiace în timp real.
Analiza psihologiei șoferului
Producătorul de autovehicule estimează că în 2020 va avea rezultatele preliminare ale acestei cercetări de amploare care ar putea duce la un sistem ce ar salva numeroase vieți. De altfel, specialiștii niponi lucrează împreună cu cercetători din cadrul Michigan Medicine, din SUA, la realizarea acestui proiect revoluționar. „Împreună cu cei de la Toyota am discutat cum să înaintăm spre realizarea unei tehnologii care să monitorizeze și să analizeze psihologia conducătorului auto și să poată prezice dacă acesta este în fața riscului de a avea evenimente cardiace. Am concluzionat că acestea sunt mai ușor de detectat cu ajutorul tehnologiei montate în interiorul vehiculului”, explică specialistul Kayvan Najarian, care conduce studiul.