de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu
Faptele se înscriu în „scenariul” la modă acum la Hollywood: după ani și ani de chin psihic, o mulțime de actrițe și, iată, mai nou, și actori, și-au găsit curajul să dezvăluie abuzuri sexuale la care au fost supuși în tinerețe de colegi, regizori sau producători mai în vârstă și mai faimoşi. Lăsăm la latitudinea dumneavoastră, a cititorilor, răspunsurile la multele întrebări pe care le ridică acest val tardiv de amintiri dureroase care mătură acum, la zeci de ani de la momentul făptuirii, carierele de succes ale unor monștri cu chipuri adulate de milioane de spectatori. În cazul de față, celebrul Kevin Spacey.
A recunoscut că este homosexual
Într-un interviu pentru „BuzzFeed News”, actorul Anthony Rapp (46 de ani), al cărui cel mai cunoscut rol este de departe cel al locotenentului Paul Stamets, din serialul de televiziune „Star Trek: Discovery”, a povestit că l-a cunoscut pe Kevin Spacey (58 de ani) în 1986, pe când amândoi jucau în spectacole pe Broadway. Kevin Spacey, care avea 26 de ani la momentul respectiv, l-a invitat pe Anthony Rapp, atunci în vârstă de 14 ani, la o petrecere organizată în apartamentul său din Manhattan și ar fi încercat, după plecarea celorlalți invitați, să-l seducă pe Rapp. Nu s-a întâmplat efectiv nimic, dar victima a rămas șocată și s-a hotărât să dea totul în vileag. După 31 de ani! Totul părea cusut cu ață albă, dar bomba a explodat în răspunsul lui Kevin Spacey, care și-a cerut scuze public, pe contul său de Twitter, afirmând că nu-și mai amintește de acea întâmplare, pe care însă nici nu o neagă, dar a recunoscut că a ales să-și trăiască viaţa „ca un bărbat homosexual”. Atât a trebuit pentru ca apoi actorul mexican Roberto Cavazos şi regizorul american Tony Montana să-l acuze de hărţuire sexuală. La fel şi alţii, nu mai puțin de opt actuali şi foşti membri ai echipei de producţie a cunoscutului serial „Culisele puterii” („House of Cards”), care susţin că i-a „atins” fără consimţirea lor şi că a avut „un comportament nepotrivit”.
El a făcut celebru „House of Cards”, el l-a „ucis”!
Rolul congresmanului Frank Underwood i-a adus un Glob de Aur în 2015 lui Kevin Spacey, care era și producătorul executiv al seriei. Era, pentru că în ziua următoare dezvăluirilor compania producătoare a serialului, Media Rights Capital, a anunțat că Spacey a fost suspendat și analizează contractul acestuia pentru a vedea dacă din punct de vedere juridic se poate merge mai departe fără el. Și dacă nu, este în discuție o soluţie de compromis: vor „ucide” eroul principal, deoarece este greu de înlocuit un actor care a cucerit lumea prin interpretarea sa genială. Iar compania de distribuție Netflix a transmis că nu va mai difuza „House of Cards” dacă Spacey va continua să fie implicat în proiect. Producţia celui de-al şaselea sezon a fost oprită. Iar International TV Academy a hotărât să îi retragă lui Kevin Spacey premiul onorific „International Emmy Founders”, pe care urma să îl primească la gala din 22 noiembrie.
Primul rol: căpitanul Von Trapp, din „Sunetul muzicii”
Kevin Spacey Fowler s-a născut la 26 iulie 1959, pe coasta de est a Statelor Unite, în orășelul South Orange, din New Jersey, fiul unei secretare, Kathleen Anne, și al unui scriitor alcoolic și violent, Thomas Geoffrey Fowler. A călătorit foarte mult în copilărie cu familia (a avut un frate, Randall, și o soră, Julie), pentru că tatăl său, din cauza caracterului conflictual, a avut o mulțime de slujbe în toată țara. În cele din urmă, familia Fowler s-a stabilit în California, iar Kevin a fost trimis la o școală militară din orășelul Northridge, după ce a dat foc căsuței din copac a surorii sale... Nici rigorile cazone nu l-au cumințit și a fost exmatriculat după ce și-a lovit un coleg în cap cu un... cauciuc de camion!
S-a transferat la Liceul Chatsworth, din Los Angeles, pe care l-a absolvit cu „magna cum laude”. Acolo a intrat în echipa de teatru și s-a hotărât să ia numele de familie al mamei sale, Spacey, ca nume de scenă. A debutat în ultimul an cu rolul căpitanului Georg Von Trapp, din piesa „Sunetul muzicii”. Un coleg de clasă, pe nume... Val Kilmer, l-a convins să se înscrie la vestita școală de artă teatrală și muzicală „Julliard”, din New York, pe care a abandonat-o însă după doar doi ani pentru a ajunge pe Broadway. A debutat pe o scenă adevărată în 1981, cu un rol secundar în piesa shakespeariană „Henric al VI-lea”, iar patru ani mai târziu a primit primul său rol important, în „Fantomele” lui Ibsen.
Un Oscar pentru un părinte... pedofil!
În 1986 a avut șansa să lucreze alături de cel care avea să devină mentorul său, Jack Lemmon, în piesa lui Eugene O’Neill, „Lungul drum al zilei către noapte” („Long Day’s Journey Into Night”). Cu toate că ulterior s-a îndreptat către film, Spacey a câștigat, în 1991, Premiul „Tony” pentru rolul din „Pierdut în Yonkers” („Lost in Yonkers”), de Neil Simon.
Cariera sa filmografică a debutat cu un rol modest în „Dragoste frântă” („Heartburn”, 1986), urmat de cel din serialul tv „Wiseguy” („Wiseguy”, 1987), cu care a reușit să atragă atenția publicului. La mijlocul anilor ’90, Kevin Spacey joacă în filme de succes, care îi aduc celebritatea la nivel internațional: „Se7en” („Se7en”, 1995) și „Suspecți de serviciu” („The Usual Suspects”, 1995), cel din urmă aducându-i primul Premiu Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Verbal Kint). După aceea, ofertele au început să curgă, în anii următori putând fi văzut în filme ca „Vremea răzbunării” („A Time to Kill”, 1996), „Miezul nopții în grădina binelui și răului” („Midnight in the Garden of Good and Evil”, 1997) sau „L.A. Confidential” („L.A. Confidential”, 1997). Apogeul l-a atins în „Frumusețe americană” („American Beauty”, 1999), o comedie sumbră regizată de Sam Mendez despre un bărbat între două vârste (Lester Burnham) care a făcut o obsesie pentru una dintre prietenele fiicei sale. A primit Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal și steaua numărul 6801 pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame. Totul însă, viață și carieră, s-a năruit într-o zi de noiembrie a acestui an, odată cu amintirile din copilărie ale unui actoraș mediocru...
„Am ales să-mi trăiesc viaţa ca un bărbat homosexual“ (Kevin Spacey)
Fratele mai mare l-a salvat de abuzurile „Creaturii“, tatăl lor
Tabloidul britanic „Daily Mail” a dezvăluit că atât de blamatul Kevin Spacey a rămas cu sechele încă din copilărie, când „a fost victima unui tată nazist, care l-a violat pe fratele său mai mare, Randall Fowler, acum în vârstă de 62 de ani”. Părintele lor, Thomas Geoffrey Fowler, era atât de violent și de înspăimântător, încât familia îi spunea „Creatura”. Într-un interviu din 2004, Randall Fowler a declarat că tatăl său, al lui Kevin și-al surorii lor, Julie, a fost atât de îngrozitor și de abuziv, încât el, Randall, nu și-a dorit niciodată copii, de teamă că aceștia vor moșteni genele de prădător sexual ale bunicului! „Kevin a încercat să se detașeze de ceea ce se petrecea în casa noastră și trăia într-o bulă emoțională. S-a transformat într-un băiat foarte viclean și inteligent, dar foarte rece, parcă nu mai avea sentimente”, îl descrie fratele său pe actorul cu două Premii Oscar. Randall a mai declarat că a acceptat abuzul la care a fost supus de părintele său într-o încercare de a-și proteja fratele mai mic, în timp ce sora lor, Julie, a fugit de acasă când a împlinit 18 ani...