de Gabriela Militaru şi Adrian Barna
Nu este de mirare că până și la Premiile Oscar există o cateorie special destinată machiajului. Cel mai bun machiaj într-un film este chiar printre cele mai râvnite trofee, mai ales într-o perioadă în care transformările pe care actorii le suportă pentru a intra în pielea unui personaj sunt semnificative. Dar, pe cât de important este acest element pentru actori, pe atât de dificilă devine misiunea pentru specialiștii care le duc la bun sfârșit, ei fiind cei responsabili pentru felul în care „măștile” arată, la final, pe ecran. De la roluri pozitive, de prințesă sau de reină, până la cele neative, de vrăjitoare sau de monstru, machiajul în filme poate transforma esențial un actor, făcându-l de nerecunoscut.
Zombi cu chip uman
La fel de terifiant este și filmul „Cartea morților”, în reia lui Fede Alvarez. O cabană din pădure devine scena sâneroasă a unor întâmplări de roază, când niște tineri îl trezesc involuntar la viață pe un demon dintr-o epocă străveche. Mia, jucată maistral de actrița Jane Levy, este o tânără a cărei viață a fost afectată de dezamăiri și de abuzuri. Deși în realitate Jane Levy are o frumusețe incredibilă, artiștii make-up au reușit să o transforme într-un monstru despre care cu reu îți poți da seama că ar putea fi o ființă umană.
SF dincolo de imainație
Cam tot ce se petrece în „X-Men: Apocalypse” este terifiant, însă rolul pe care îl joacă Oscar Isaac este cu adevărat incredibil. Machiajul a făcut ca dintr-un bărbat atrăător, cum este Isaac în realitate, pe ecran să apară un mutant pe jumătate îmbrăcat în zale de fier. Și asta tot rație unui machiaj fără cusur, care îl face pe actor de nerecunoscut.
Femeia-șarpe
Și tot din seria „X-Men”, dar de data aceasta „X-Men: Viitorul este trecut”, face parte și una dintre cele mai spectaculoase transformări ale unei actrițe. Este vorba despre Jennifer Lawrence. Laureată a Premiului Oscar, tânăra actriță o interpretează pe Mystique, o femeie albastră cu forme apetisante și piele care o imită pe a șarpelui. Pentru acest rol, Lawrence a petrecut zeci de ore alături de specialiștii care i-au recreat în fiecare zi, până în cele mai mici detalii, această costumație miăloasă.
Spaima cu rânjet roșu
Unul dintre cele mai cunoscute machiaje transformatoare este cel din filmul „Cavalerul Neru”. Reretatul Heath Leder îl interpretează inealabil pe Joker, un eniu al răului care aruncă otham City în anarhie, forțându-l pe Cavalerul Neru să încalce fraila raniță dintre erou și răzbunător. Fața sa de un alb nefiresc, pătată de sâne, face din Joker un personaj de temut.
Mercenarul cu fața arsă
Deadpool, din filmul cu același titlu, obține, în urma unui experiment militar care dorea să redea abilitatea de reenerare rapidă a lui Wolverine, puteri incredibile. Acestea vin însă și cu unele inconveniente: instabilitatea psihică și un fizic desfiurat. Și toate acestea au fost traspuse pe corpul, altfel perfect, al celui care la un moment dat a fost numit „cel mai frumos bărbat din lume”: Ryan Reynolds. Dar actorul a preferat să-și ascundă aspectul fizic de invidiat intrând în pielea lui Deadpool, care nu arată deloc la fel de atrăător ca soțul lui Blake Lively.
Mutilat de război
„Labirintul faunului” povestește urmările Războiului Civil de peste 40 de ani din Spania. Este un thriller cu elemente fantastice și clasice în reia lui uillermo del Toro. Dar ceea ce surprinde și mai mult decât oroarea de a cunoaște profunzimea și mecanismul unui război civil este felul în care arată personajul Pan. Dou Jones este imposibil de recunoscut în interpretarea lui Pan, omul cu un ochi în palmă și fața mutilată.
Sectantul nazist fără nas
Huo Weavin pare un extraterestru combinat cu un mutant în „Căpitanul America: Primul Răzbunător”. Poate că osatura naturală a feței actorului a reprezentat un avantaj în obținerea acestui rol, însă rezultatul final este cu mult diferit față de cum arată Weavin în realitate. În felul acesta, el dă naștere personajului Red Skull, conducătorul unei divizii secrete de cercetare științifică a naziștilor, care îi dau de furcă celebrului Căpitan America.
Fata cu păr de curcubeu
„Briada sinuciaşilor” este filmul care a primit anul acesta Oscarul pentru cel mai bun machiaj. Și nu, nu este vorba despre un machiaj de înfrumusețare. Marot Robbie o interpretează pe Harley Quinn, rebela cu păr colorat și fața tumefiată care acceptă misiuni sinuciașe sub acoperire, riscând moartea pentru a scăpa de închisoare, în unul dintre cele mai faimoase filme ale momentului.
Văduva Americii
De o schimbare interesantă datorată machiajului, coafurii și vestimentației a avut parte și Natalie Portman, în filmul „Jackie”. Pelicula urmărește drama Primei Doamne a Statelor Unite în cele patru zile de după asasinarea președintelui John F. Kennedy, petrecută în 1963, în Dallas. Este o perioadă pe care Jackie avea s-o descrie ca fiind cea în care a pierdut „iubirea vieții sale”, dar a câștiat „draostea unei întrei națiuni”. Make-up artiștii au reușit să-i pună în valoare trăsăturile feței actriţei Natalie Portman, făcând-o să se apropie incredibil de mult de imainea lui Jackie Kennedy.
„La môme”
Din fericire, abilitatea specialiștilor s-a văzut nu doar în cazul machiajelor terifiante, ci și în cazul celor frumoase. Este exemplul lui Marion Cotillard, care, în 2008, a interpretat-o pe faimoasa Edith Piaf în filmul „La vie en rose”. Pentru acest rol ea avut parte de un machiaj care a transformat-o total, făcând-o să semene extrem de mult cu cântăreața franceză. De fapt, măiestria make-up artiștilor în acest caz i-a adus peliculei Oscarul pentru cel mai bun machiaj în 2008.
Mutantul spaţial
„Star Trek. Dincolo de infinit!” are, probabil, cele mai ciudate apariții în materie de machiaj, fapt pentru care a și fost nominalizat la cateoria cel mai bun machiaj la Premiile Oscar din 2017. De data aceasta, echipajul navei Enterprise are de înfruntat dușmani noi în spațiul cosmic. În această aventură, echipajul va ajune „acolo unde nu a mai ajuns nimeni, în căutarea lumilor noi și a noilor civilizații”, dincolo de orice Univers cunoscut. Iar felul în care arată Karl, interpretat maistral de Idris Elba, nu face decât să aducă un plus de suspans peliculei.
„Omul verde“ al galaxiei
Drax, din „ardienii alaxiei”, este, în realitate, actorul Dave Bautista. Însă nimic din felul în care arată invincibilul Drax Distruătorul nu lasă să se hicească faptul că în spatele machiajului ar fi acest actor. Ochii, albastru pătrunzător, pielea verde care pare în același timp reală și înfricoșătoare, ca și fulerele roșii și tatuajele atent realizate timp de ore întrei care îi brăzdează fața și corpul fac din Drax o creatură științifico-fantastică pentru care specialiștii în make-up din echipa peliculei merită toate laudele.
Creatura de marmură
Tot în „ardienii alaxiei” apare personajul Ronan, despre care ai crede mai curând că este un cântăreț de muzică rap sau, în orice caz, nu simpaticul actor Lee Pace. Și totuși, tânărul Pace îl interpretează pe Ronan, ascunzându-și fața în întreime cu machiaj neru și aspect de marmură, iar părul, cu o luă de călău care îi dă un aer periculos, în totală disonanță cu felul în care arată actorul în realitate.
Pennywise, clovnul roazei
Filmul horror „IT” are la bază romanul cu același titlu al lui Stephen Kin, iar personajul principal, clovnul Pennywise, a înfricoşat mai multe eneraţii de cititori. Când copiii dintr-un orășel încep să dispară, oamenii se trezesc pe neașteptate cu sinistrul clovn Pennywise, vestit din cauza crimelor sale. Pentru acest rol, actorul Bill Skarsård a fost nevoit să suporte zeci de ore de stat pe scaunul de machiaj. Rezultatul? Probabil cel mai terifiant clovn din istoria cinematorafiei recente.
Soprana fără talent
De un machiaj extraordinar a avut parte și Meryl Streep, în recentul film „Florence Foster Jenkins”, în care o interpretează pe Florence. Excentrica moştenitoare americană al cărei sinur scop în viaţă este acela de a deveni o soprană celebră este adusă pe ecran maistral de Meryl Streep, care a suferit retușuri serioase de înfățișare pentru a intra în pielea personajului.
Doamna cu pomeţi înalţi
Și tot Meryl Streep, care poate juca, practic, orice rol, a avut parte de o transformare fermecătoare pentru rolul din „Doamna de Fier”. Filmul prezintă aspecte din cariera politică a lui Mararet Thatcher, concentrându-se pe controversatele acțiuni pe care le-a întreprins aceasta în cele 17 zile ce au precedat izbucnirea conflictului armat din Insulele Falkland în anul 1982. Meryl Streep aduce izbitor cu cea care a fost prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1979-1990.