de Silviu Ghering şi Alexandru Brădescu
4 ianuarie 2018 a fost ziua care i-a schimbat viața lui Amo Riselli, un taximetrist de 50 de ani, din Gloucester, oraș cu 123.000 de locuitori, din sud-vestul Angliei. În urmă cu trei ani și-a pierdut soția, răpusă de un atac de cord, și a rămas să-și crească singur cele cinci fiice. La sfârșitul lui noiembrie, surmenat de turele lungi petrecute la volan, a suferit și el un infarct, dar a supraviețuit. A rămas în viață ca să se bucure de o minune: a câștigat nu mai puțin de 24 de milioane de lire sterline la loterie. „Am văzut că am cinci numere câștigătoare, plus bonusul. Eu credeam că asta înseamnă cam 240.000 de lire sterline. L-am sunat pe fratele meu, dar el m-a corectat râzând: «Nu, Amo, ai câștigat ceva mai mult... 24 de milioane, cu tot cu reportul». Am crezut că face mișto de mine, dar el râdea de bucurie”, a povestit mai apoi în fața camerelor de luat vederi.
Moise a câștigat la... loterie!
Câți dintre noi nu visează să dea lovitura vieții ca taximetristul englez? Câți dintre noi nu ne facem calcule, săptămânal, ce să facem cu banii dacă ne lovește norocul? Loteria este pentru majoritatea oamenilor El Dorado mult râvnit. Care este începutul loteriei, cui i-a venit primul ideea acestui sistem de joc? Este posibil ca „izvorul” loteriei să se regăsească în Antichitate, mergând înapoi până în vremea lui Moise. Există unele dispute între cercetătorii Bibliei despre acest lucru. În Vechiul Testament se menționează că Moise a primit teren în apropierea Râului Iordan după ce a jucat la... loteria locală! Loteria nu este menționată în scrierile istorice până în jurul anului 200 î.Hr., în China, atunci când împăratul Cheun Leung, din Dinastia Han, a folosit un fel de loterie pentru a strânge fonduri. Jocul a supraviețuit și este cunoscut sub numele de Keno. Încasările de pe urma sa au fost folosite pentru a construi Marele Zid Chinezesc. În Europa se crede că jucatul la loterie datează de pe vremea lui Iulius Cezar, în primul secol înainte de Hristos. Este foarte probabil ca loterii să fi existat și în veacurile ce au urmat, dar nu au prea rămas scrieri despre ele. Prima loterie înregistrată în Europa a fost, de fapt, o tombolă ținută de pictorul flamand Jan Van Eyck, în 1446, care a dat picturile sale ca premii. În 1465, în Belgia erau ținute regulat loterii pentru a strânge banii necesari ridicării de case pentru cei săraci, pentru capele și sisteme de canalizare. Această modalitate de strângere a fodurilor nu a avut un nume până în 1515, când în Italia, la Genova, s-a folosit cuvântul „loteria”, care înseamnă „predestinare” sau „soartă ce nu poate fi schimbată”. 15 ani mai târziu, orașul italian Florența a organizat o loterie a numerelor, în urma căreia a dat bani drept premii. Ideea a prins și la alte state, așa că, la puțin timp după, o loterie a fost înfiinţată și în Franța. În 1539, Regele Francisc I a organizat o loterie pentru a scoate trezoreria statului din datorii. În 1567, Regina Elisabeta I a înființat prima loterie britanică. Ea a pus în vânzare 400.000 de bilete. Tragerea la sorți a avut loc la 11 ianuarie, iar premiile au inclus porțelanuri fine, tapiserii și bani. Loteria Olandeză, care a fost fondată în 1726, funcționează și în ziua de astăzi și este, oficial, cea mai veche din lume.
14 iulie 2011
Să vedem acum câteva dintre cele mai mari câștiguri la loterie din întreaga lume. La 14 iulie 2011, biletul câștigător la loteria Euromillions, care se desfășoară în Marea Britanie, Spania, Franța, Belgia și Elveția, a valorat 185 de milioane de euro, cel mai mare câștig „all time” din Europa. Oficialii loteriei nu au dezvăluit niciodată dacă biletul a fost adjudecat de una sau de mai multe persoane, cel care a sunat pentru a revendica premiul impunând să i se păstreze anonimatul. S-a anunțat doar că biletul câștigător a fost jucat la o agenție de pe teritoriul Marii Britanii. Numerele norocoase au fost 17, 19, 38, 42 și 45, iar cele două Lucky Stars au fost 9 și 10.
31 martie 2012
Cel mai mare premiu la loterie din întreaga lume până la acea dată, în valoare de 640 de milioane de dolari, a fost pus „la bătaie” de loteria americană la 31 martie 2012, iar oficialii loteriei din Maryland au anunţat că biletul cu numerele câştigătoare 2, 4, 23, 38 și 46 a fost cumpărat din statul lor. Directoarea loteriei din Maryland, Carole Everett, s-a declarat încântată că norocosul câștigător este din statul său. O parte din presa americană a scris mai că ar fi vorba despre o femeie de 58 de ani, din Milwaukee, Dona Millis, care ar fi declarat că îşi va plăti toate datoriile și banii rămaşi îi va dona în acte de caritate. S-a iscat un mare scandal când o altă parte a presei a susținut că totul este o minciună, că Dona Millis nu există și toată povestea a rămas „în coadă de pește”. Cert este numai că americanii au cheltuit atunci în jur de 1,5 miliarde de dolari pe biletele la loto, iar şansele de a câştiga erau de 1 la 176 de milioane...
14 ianuarie 2016
Cel mai mare premiu din istoria loteriilor din întreaga lume a fost câștigat la jackpotul Powerball al loteriei americane, care se joacă în 44 de state ale SUA, în Districtul Columbia (unde se află capitala Washington), în Puerto Rico şi în insulele Virgine. Au fost trei bilete cu numerele norocoase 4, 8, 19, 27, 34, plus numărul Powerball 10, vândute în California, Florida și Tennessee. Șansa de a nimeri cele șase numere era de 1 la 292 de milioane! Câștigătorii au optat pentru o singură plată, în valoare de 930 de milioane de dolari (impozabili), în locul unei plăți eșalonate timp de 29 de ani a întregii sume de 1,6 miliarde de dolari (impozabili).
14 iulie 2013
Într-o duminică din iulie 2013, de Ziua Națională a Franței, un gălățean ghicea numerele câştigătoare 22, 49, 18, 7, 47 şi 6 pe una dintre cele trei variante simple completate pe un bilet de 16,9 lei (a completat și un număr la Noroc) și câștiga cel mai mare premiu în lei din istoria loteriei române: 48.952.706,17 lei (aproximativ 11 milioane de euro la cursul valutar de atunci). Inspiratul jucător se numea Iulian Costandachi, avea 50 de ani și era pompier. Juca la loto de peste 20 de ani, tragere de tragere. Mereu aceleași trei variante, cu numere având o semnificație personală. Nu obținuse niciodată decât câștiguri mici, cel mai adesea cu patru numere și trei la Noroc. După cotitura majoră din viața sa, s-a retras în comuna 2 Mai, de pe malul Mării Negre, unde și-a cumpărat o pensiune. A reușit să își mențină afacerea și în anii de criză, ba chiar a mai construit o vilă, însă, după propria declarație: „Nu pot spune că am dat lovitura în afaceri”... Cel mai mare premiu la Loto 6/49 de până acum raportat la euro a fost însă câștigat la 27 ianuarie 2008, în valoare de 46.931.797,23 lei (12,45 milioane de euro la cursul valutar de atunci). Biletul câştigător a fost emis la o agenţie din sectorul 2, Bucureşti. S-au jucat trei variante simple și un Noroc, valoarea biletului fiind de 13,3 lei. Noul milionar în euro al României s-a dovedit a fi un om de afaceri... de origine turcă, având şi cetăţenie română. Avea 38 de ani şi locuia de 17 ani în România. A declarat că numerele jucate nu au nicio semnificaţie anume, le-a pus la inspirația de moment! Suma rezultată după impozitare a fost aproape 10 milioane de euro.
24 august 2017
Fără nicio îndoială, Mavis Wanczyk, de 53 de ani, divorțată, mamă a doi copii, se poate considera cea mai norocoasă femeie din lume. A câştigat cel mai mare pot individual din toate timpurile: 758,7 milioane de dolari, la jackpot-ul Powerball, de la loteria americană din Massachusetts, SUA. Numerele norocoase au fost 6, 7, 16, 23, 26 și numărul Powerball 4. Șansele de câștig erau de 1 la 292,2 milioane. Mavis a cumpărat biletul vieții dintr-un magazin din Chicopee, micul orășel în care locuiește, în zona metropolitană Springfield, Massachusetts. Proprietarul acestuia a donat în scopuri caritabile premiul în valoare de 50.000 de dolari pe care l-a primit pentru că a vândut biletul câștigător! Mavis a povestit cum a aflat că a „lovit-o” norocul: „Am plecat de la muncă într-o noapte. Eram cu un tip, Bob. El a început să citească numerele şi eu mi-am scos biletul şi văd că am numerele alea. Am avut așa, ca un atac de panică... dacă mi se pare, dacă nu sunt chiar așa... Bob mi-a cerut biletul, că eu cam tremuram toată, s-a uitat bine la el şi apoi mi-a zis, liniștit, că am câştigat. Nu puteam să conduc, nu puteam să fac nimic. Prietenul meu David a venit după mine, să se asigure că ajung în siguranţă acasă. Le-am spus copiilor că suntem milionari și m-au întrebat ce am băut sau dacă am început să-mi bag în venă. Au crezut doar când le-a spus și David și le-am arătat biletul. Pusesem pe el datele lor și a mea de naștere... Am urlat, am cântat, am dansat, am băut ce aveam prin frigider”. A doua zi, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-şi dea demisia de la Centrul medical din Springfield, unde lucra ca asistentă: „I-am sunat şi le-am zis că nu mai vin la muncă. Nu mai voiam decât să stau în pat și să mă relaxez. Prima cheltuială a fost să-mi achit creditul pentru mașina pe care mi-o cumpărasem cu un an înainte. Apoi am început să ne gândim la case noi pentru fiecare din familie”. Conducerea loteriei americane a dezvăluit că Mavis a ales să încaseze toată suma o dată, aşa că, din 758,7 milioane de dolari a primit 480 de milioane, impozabili. După ce a plătit toate taxele a rămas cu „doar” 336 de milioane de dolari... A fost, o mai spunem o dată, cel mai mare premiu individual din istorie, al doilea cel mai mare după recordul de 1,6 miliarde de dolari împărțit la trei oameni, din 16 ianuarie 2016.
Incredibil, dar adevărat
„Taifasuri” vă prezintă în continuare poveștile pe scurt ale unor oameni obișnuiți, dar foarte... neobișnuiți, speciali chiar prin abilitățile dovedite de-a lungul anilor de a conviețui zi de zi cu... norocul la masă! Citiți și cruciți-vă!
Românul Ștefan Mandel, cel mai cunoscut jucător
Având în vedere numărul mare de câştiguri pe care le-a obţinut, putem spune, fără rezerve, că românul Ștefan Mandel, născut în 1943, a descoperit formula matematică a câştigului la loto, reuşind să reducă numărul variantelor posibile de câştig de la opt la trei milioane. A câştigat de 14 ori marile premii ale unor loterii din întreaga lume şi a fost proclamat de ziarele internaţionale cel mai renumit şi de succes jucător de loto. Prima oară a câştigat în 1964, în România, 78.783 de lei. Echivalentul, pe atunci, al salariului mediu pe opt ani pentru un român! Hăituit de „organe”, a fugit din ţară şi, ani la rând, a tot câştigat la loto prin diverse ţări. Ultimul mare câştig, în valoare de 27 de milioane de dolari, datează din 1992 şi a fost obţinut în Virginia, SUA.
Nemuritorul Frane Selak
Frane Selak s-a născut în 1929, în Croaţia, şi poate spune, pe bună dreptate, că e cel mai norocos om din lume. După ce a supravieţuit unui accident feroviar, unuia aviatic şi altor cinci accidente rutiere, a câştigat 1.200.000 de dolari la loterie în 2003! Iată prin ce a trecut: în ianuarie 1962, trenul cu care călătorea de la Sarajevo la Dubrovnic a deraiat şi a căzut într-un râu îngheţat. 17 pasageri au murit, Selak şi-a rupt mâna şi a suferit câteva contuzii minore...; în septembrie 1963, uşa avionului în care se afla s-a desprins în zbor. 19 morţi, nu și Selak; în august 1966 a plonjat cu autobuzul pe care îl conducea într-un râu. Au murit patru pasageri, Selak și-a scrântit un picior; în mai 1970 a ieșit din maşină exact înainte ca aceasta să ia foc din cauza pompei de benzină defecte; în ianuarie 1973, o altă maşină în care se afla a luat foc, dar el a scăpat tot neatins; în septembrie 1995 a fost lovit de un autobuz, dar nu a suferit răni majore…; în iunie 1996 a evitat un camion şi a căzut cu mașina într-o râpă de 15 metri. A scăpat doar cu capul spart, vânătăi și zgârieturi...
Timothy O’Brien s-a împuşcat de... oftică!
În aprilie 1995, britanicul Timothy O’Brien s-a împuşcat în cap, crezând că numerele pe care le juca de obicei la loto au fost extrase chiar în săptămâna în care el... nu luase bilet! Ghinionistul a murit închipuindu-şi că a ratat un pot de 3,2 milioane de lire sterline. Nu era însă adevărat! Din cele șase numere pe care le juca în mod constant ieşiseră câştigătoare doar patru, aşa că ar fi câştigat doar 47 de lire...
Secretul lui Arnim Randass
În 2007, americanca Donna Randass a început să-l suspecteze pe soţul său când acesta a decis să renunţe la conexiunea telefonică şi la televizor. Bănuielile femeii s-au adâncit când a descoperit o scrisoare legată de achiziţionarea unei noi locuinţe. A căutat numele lui pe Google şi a găsit un comunicat de presă al unei loterii din Florida, care anunţa cei 17 câştigători ai unui premiu de 10,2 milioane de dolari, iar soţul său, Arnim, se afla pe listă! Partea sa era de 600.000 de dolari. Şi, cum n-a vrut să împartă banii cu nimeni, Arnim a... dispărut!
Derek Ladner și cele două bilete identice
În 2007, britanicii Derek Ladner şi soţia sa, Dawn, au câştigat 479.142 de lire pe un bilet de loterie. S-au grăbit să-şi revendice premiul, însă, o săptămână mai târziu, Ladner şi-a amintit că avea... două bilete cu aceleaşi numere la acea extragere! S-a prezentat şi cu celălalt bilet şi şi-a dublat suma, pentru că s-a ales cu două dintre cele cinci părţi ale potului (fuseseră patru câştigători şi cinci bilete norocoase).
Carl Atwood a murit la câteva ore după câştig
Carl Atwood, din Elwood, SUA, în vârstă de 73 de ani, a decedat la câteva ore după ce a câştigat 73.000 de dolari la un joc televizat. Din păcate, aşa-zisul norocos nu a murit de bătrâneţe sau de vreun infarct provocat de emoţia câştigului, ci... lovit de un camion când se ducea la un club să sărbătorească norocul cu prietenii!
William Post s-a ales cu... datorii de 1 milion de dolari!
Americanul William Post a câştigat 16,2 milioane de dolari în 1988. Ulterior a fost dat în judecată de o fostă iubită, care pretindea o parte din sumă. Ulterior, fratele său a fost arestat pentru că angajase un asasin pentru a-l ucide, în speranţa că, după moartea lui William, va moşteni o parte din bani! Mai mult, câştigătorul a cedat presiunilor unor rude şi a investit banii într-o afacere cu maşini şi într-un restaurant. La un an după acele investiţii înregistra... datorii de un milion de dolari!
Mary Wollens a visat numerele norocoase
Mulţi dintre cei care au câştigat la loto au cumpărat bilete după ce au visat numerele, iar Mary Wollens, din Toronto, Canada, este o astfel de norocoasă. Ea a visat un bilet de loterie cu șase numere şi un cec uriaș. A pus cele șase numere la loto, deşi le mai jucase în aceeaşi săptămână, încă o dată şi a câştigat două părţi din potul de 24 de milioane de dolari.