de Andrei Dicu şi Sorin Dumitrescu
Cele mai vechi informaţii despre voalul purtat de femei datează din epoca asiriană, cu 13 secole înainte de Hristos, iar cele mai multe picturi o înfăţişează pe Fecioara Maria cu capul acoperit cu văl. De atunci însă, moda, dar şi „întrebuinţările” eşarfelor şi voalurilor s-au schimbat…
Între virginitate şi camuflajul perfect
Pe vremuri, majoritatea femeilor căsătorite îşi acopereau capul şi faţa cu văluri, eşarfe sau baticuri. Obiceiul de a-şi acoperi capul cu un văl de dantelă a fost practicat până prin 1960, mai ales de femeile care mergeau la biserică, dar nici astăzi el nu este uitat. În India, spre exemplu, femeile obişnuiesc să nu se arate în faţa bărbaţilor mai în vârstă fără a avea capul acoperit. În Europa, în perioada dinastiei Tudorilor, odată cu creşterea popularităţii glugilor, voalul a ieşit uşor din modă, însă a rămas utilizat în anumite circumstanţe bine definite. De exemplu, văduvele îl legau peste pălărie şi-l purtau întreaga perioadă de doliu. Alteori, vălul servea pur şi simplu drept mască sau metodă de a-şi ascunde identitatea atunci când cucoanele mergeau în vizite la iubiţi. În plus, voalul alb era considerat simbolul virginităţii, iar cel mai lung voal de mireasă a fost purtat de o italiancă, în anul 2011, şi avea 3 kilometri.
Nefertiti, Josephine şi… Beatles
Eşarfa, originară din Roma Antică, avea rolul de a împiedica transpiraţia să se scurgă pe gât în jos. Ea era purtată de bărbaţi fie la gât, fie legată de curea. Şi Regina Nefertiti obişnuia să poarte o eşarfă înfăşurată pe coafura conică, iar Eleonora de Aquitania purta eşarfe transparente din voal, în ton cu moda Evului Mediu. În 1786, Napoleon i-a făcut cadou primei sale soţii, Josephine, o eşarfă din caşmir adusă tocmai din India. În perioada 1960-1980, explozia filmului şi a industriei muzicale a utilizat eşarfele sintetice pentru a promova diverse actriţe (Marylin Monroe) şi formaţii (Beatles).
Când „accesoriul” devine armă letală
Eşarfele sunt purtate astăzi de femeile musulmane, ca accesoriu indispensabil, impus de tradiţia de a-şi acoperi părul. Femeile poartă o basma numită hijab (perdea sau ecran în arabă), care reprezintă inclusiv denumirea generică a codului vestimentar arab. O altă formă de hijab, mai sobră, este chador, o pelerină fără mâneci, ţinută strâns pe cap cu mâinile sau petrecând colţurile pânzei la subraţ. Potrivit „AFP”, în 2014, o femeie de religie creştină a fost condamnată la moarte şi ucisă cu propriul său voal în Sudan. Născută din tată musulman şi mamă creştină, Meriam Yahia Ibrahim Ishag a fost osândită în virtutea legii islamice, care interzice renunţarea la credinţa musulmană. „V-am acordat trei zile pentru a vă lepăda de credinţa dumneavoastră, dar aţi insistat pentru a nu reveni la Islam. Vă condamn la pedeapsa cu moartea prin spânzurare cu propriul voal”, a decretat judecătorul.
Isadora Duncan, strangulată cu podoaba
O eşarfă a dus la moartea celebrei balerine Isadora Duncan, cea mai cunoscută dansatoare a începutului de secol al XX-lea. Isadora era văzută pretutindeni purtând eşarfe excesiv de lungi, pe care le lăsa să zboare în bătaia vântului în timp ce poza pentru diverse reviste. În mod ironic, o asemenea eşarfă i-a adus moartea după ce, lăsată să atârne în afara maşinii, s-a înfăşurat pe axul roţii automobilului care mergea cu viteză, strangulând-o pe loc.
Audrey Hepburn: „Nimic nu mă defineşte mai bine ca femeie“
Divele de la Hollywood au adorat acest obiect vestimentar. De altfel, Audrey Hepburn a declarat: „Ca femeie, nimic nu mă defineşte mai bine ca purtarea unei eşarfe din mătase”. Alte vedete, precum Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor sau Grace Kelly erau adesea văzute purtând această piesă vestimentară, pe care au adoptat-o şi bărbaţi ca James Dean sau John Wayne.