de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Muzeul Cofetăriei din Arad, unic în România
Cui nu-i plac dulciurile? Cui nu-i place să intre într-o cofetărie? Cine răspunde afirmativ minte! Așa că haideți la Arad, la un muzeu unic în țară. Muzeul Cofetăriei. Muzeul lui Ioan Gui. Cine este Ioan Gui? A fost cofetar o viață întreagă, 42 de ani, acum are 79 de ani. Nu este greu să-l găsiți, chiar dacă sunteți pentru prima oară în Arad. Este suficient să intrați în prima cofetărie pe care o vedeți și să întrebați de el. Toți îl știu. Este „maestrul dulciurilor”, după descrierea celor din branșă. Nu-i deloc întâmplător, pentru că a fost „ăl mai prima” cofetar din orașul transilvănean.
500 de exponate vechi de un secol
Și pentru că niciunul dintre copii nu i-a călcat pe urme, după ce s-a pensionat, în 1996, s-a gândit să lase moştenire comunităţii un Muzeu al Cofetăriei. Astfel, în 2006, Ioan Gui a inaugurat primul muzeu în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică. Chiar la el acasă, în cartierul Sânnicolau Mic, pe Strada Nicolaus Lenau, la numărul 3. A adunat exponate vechi de un secol și mai bine. Aproape 500. În muzeul lui Ioan Gui şi-au găsit loc o maşină de preparat îngheţată acționată manual, o maşină de fabricat bomboane (ambele realizate în jurul anului 1920), o maşinărie pentru măcinat zahărul, legată prin curele de transmisie de un motor electric, o maşină de făcut dropsuri sau o maşinărie care „crea” foi laminate de ciocolată ori de marţipan, fabricată la Dresda, dotarea tehnică a cofetăriei arădene interbelice ridicându-se la nivelul Europei Occidentale.
Tradiția nu trebuie ruptă!
La Arad a existat una dintre cele mai puternice bresle ale cofetarilor din Europa de Est, apărută la începutul anilor 1800. Bomboanele și alte delicatețuri din ciocolată preparate de artiștii arădeni făceau deliciul capetelor încoronate din Occident, fiind, de exemplu, preferatele Curții imperiale de la Viena. În perioada dintre cele două războaie mondiale număra în jur de 17 mari maeştri cofetari, 44 de maeștri cofetari și sute de calfe și de ucenici. Din păcate, vremea și vremurile au erodat această tradiție. Muzeul lui Ioan Gui este un puternic bastion împotriva uitării...
Cele mai apreciate „piese“ ale Muzeului Cofetăriei sunt cărțile vechi cu rețete de la începutul secolului trecut și o vitrină plină cu forme pentru ciocolată, chec sau dulciuri din zahăr ars