de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Jos pălăria în faţa Muzeului... Pălăriilor de Paie!
Pe DN 13, care leagă Sighișoara de Târgu-Mureș, la 31 de kilometri de singura cetate medievală locuită din Europa, în comuna Bălăușeri, se „rupe” spre dreapta DN 13A, spre Sovata. La 12 kilometri este Sângeorgiu de Pădure, unde un indicator trimite călătorul la dreapta, spre Crișeni, 16 kilometri. DJ 136 înconjoară Lacul Bezid, luciu de apă învăluit de mister și pe fundul căruia se află un întreg sat scufundat, și apoi, pe ramificația spre stânga, DJ 136A, de-a lungul Pârâului Cuşmed, iubitorul de frumos inedit găsește în Crișenii amintiți mai sus un muzeu unic în țară: Muzeul Pălăriilor de Paie. Care conservă şi prezintă arta şi tehnica împletirii pălăriilor de paie şi a obiectelor decorative din paie, meşteşug cu o tradiţie de 150 de ani.
150 de exponate de pus... pe cap!
Muzeul este într-o casă ţărănească tradiţională, cu prispă înaltă și mușcate la geam, construită cu 156 de ani în urmă. Aparţine fondatorului muzeului, Szőcs Lajos, a cărui familie se ocupă de patru generaţii cu confecţionarea pălăriilor de paie şi care a înființat muzeul în anul 2001. Prima încăpere expune aproximativ 150 de modele de pălării de paie din România. Mai departe pot fi văzute diverse obiecte decorative sau de uz casnic, de la decoraţiuni pentru bradul de Crăciun la sacoşe, coşuri şi tăvi. În ultima încăpere, vizitatorul este familiarizat cu tehnica de realizare a pălăriilor, de la seceratul paielor până la produsul final - pălăria gata de purtat. Tot aici sunt prezentate diverse utilaje vechi şi moderne folosite la confecţionarea pălăriilor din paie.
Atracțiile din curte: pietre ciudate și... indicatoare de kilometri!
Vizitatorii pot admira, de asemenea, în curtea muzeului şi o impresionantă colecţie de peste 600 de pietre sculptate de natură, provenind, în starea lor naturală, din albia pârâului Cuşmed, ce curge în apropierea muzeului. Tot în curte se află peste 400 de indicatoare, care arată locurile de unde au venit oaspeţii pentru a admira muzeul, cel mai îndepărtat loc fiind Shanghai, China, la 20.000 de kilometri. Anual, se organizează tabere de împletit paie şi de confecţionat pălării, iar în luna iulie are loc şi un festival al pălăriilor de paie.
Atracţia muzeului este cea mai mare pălărie purtabilă din lume, cu un diametru de doi metri şi cu o greutate de 2,65 kilograme, la fabricarea căreia Szőcs Lajos a folosit, în 2004 (a lucrat la ea două săptămâni), 22.000 de fire de paie, 500 de metri de împletitură de paie şi 1,5 kilometri de aţă. Pălăria poate fi... probată de toţi vizitatorii