de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Celebrul antrenor de dezvoltare personală Jack Canfield (foto), care oferă sfaturi pe direcția succesului de peste 25 de ani și a vândut milioane de exemplare din cărțile sale, rezumă cele mai importante afirmații pe care o persoană și le poate repeta pentru a-și descoperi curajul și voința de a-și schimba viața.
Pentru cei îngrijorați de viitor
În cel mai recent volum, „Success Affirmations: 52 Weeks for Living a Passionate and Purposeful Life” („Afirmații pentru succes: 52 de săptămâni pentru o viață pasională și cu scop”), Jack Canfield, specialist în psihologie cu studii la Harvard, spune că „orice idee, imagine sau rezultat gândiți, discutați sau vă doriți foarte mult se poate materializa”. Pentru atingerea acestui țel, specialistul recomandă propoziții motivatoare potrivite în orice situație. De exemplu, dacă sunteți îngrijorați pentru viitor, afirmația este: „Aleg să-mi schimb gândurile, imaginile și comportamentul pentru a răspunde diferit și a produce rezultate mai bune”. Potrivit specialistului, nimeni nu este spectator în propria viață. Fiecare om este o entitate care creează, și fiecare viață este rezultatul alegerilor și al voinței, nu doar un cumul de coincidențe.
Nesiguranța scopului și a încrederii în propriile forțe
Dacă sunteți nesiguri de ceea ce vă doriți cu adevărat, există o frază ce poate schimba această stare de lucruri: „Sunt concentrat pe ceea ce îmi doresc cu adevărat, bazându-mă pe propriile valori și pe experiența de viață”. Potrivit specialistului, această afirmație vă va permite să descoperiți țelul vieții dumneavoastră. De ajutor este și alcătuirea unei liste cu 20 de lucruri pe care le faceți cu plăcere și care să includă și munca, și distracția. Nu ezitați să puneți în înșiruire și visurile mari sau costisitoare. Iar dacă nu aveți încredere în propriile forțe, afirmația pe care trebuie s-o repetați este: „Întâmpin fiecare zi cu o atitudine pozitivă, care îmi dă puterea să cred că orice este posibil”. Canfield punctează că trebuie să alegeți conștient, să credeți că veți putea atinge scopul dorit.
Dacă vă descurajează dimensiunea scopului
Atunci când scopul pe care vi l-ați propus pare prea mare și sunteți tentați să renunțați din această cauză, afirmația pe care v-o puteți repeta foarte des este următoarea: „Îmi este confortabil să cer sfat și îndrumare de la cei care au făcut deja ceea ce eu vreau să fac”. Psihologul arată că a atinge un scop foarte mare înseamnă a-l „decupa” în sarcini mai mici, care se realizează pe rând și pentru care puteți cere sfaturi de la persoane care au realizat deja ceea ce vă propuneți. Iar dacă sunteți timorați de ideea de a ieși din zona de confort, este suficient să afirmați în fiecare zi: „Îmi extind zona de confort în permanență prin propoziții care îmi umplu subconștientul cu gânduri și imagini pozitive”. Pentru a ilustra mai bine forța acestei modalități de „șlefuire” a propriei persoane, autorul atrage atenția că „zona de confort” este de fapt o „închisoare” cu zidurile alcătuite din toate gândurile negative pe care le-ați lăsat să se adune în subconștient.
Blocajul în propriile greșeli anterioare
Dacă sunteți în situația de blocaj din cauza unor greșeli anterioare care vă împiedică să mergeți înainte, Canfield recomandă afirmația: „Atunci când fac greșeli, știu că există o lecție de valoare pe care pot s-o învăț din orice experiență”. Ce se poate obține din repetarea zilnică a acestei afirmații? „Nu doar că veți continua să acționați pentru atingerea scopului, dar în plus nu veți fi descurajați în caz de eroare”, punctează psihologul. Aceeași atitudine este valabilă și atunci când temerile vă țin departe de ținta succesului. În aceste cazuri este de folos afirmația: „Înlocuiesc imaginile și senzațiile de frică pe care singur mi le-am creat cu unele legate de scopul meu final”. Mai precis, dacă evitați o conversație foarte importantă, de exemplu, întrebați-vă de ce faceți asta și treceți pur și simplu de fricile care vă limitează capacitatea de a trăi.
Perspectiva refuzului și a respingerii
Există persoane care se gândesc atât de mult la faptul că ar putea fi respinse sau refuzate, încât ajung să nu mai facă niciun pas spre succes. Și aici există o afirmație salvatoare: „Perseverez spre scopul meu sau spre unul chiar mai înalt, întrucât știu că ceea ce vreau mă vrea”. Specialistul atrage atenția asupra importanței gândului că respingerea, ca și eroarea, este parte a drumului spre succes și nu o puteți lăsa să învingă. „Antrenați-vă creierul să înlocuiască termenul «nu» cu «mai departe»”, punctează Canfield. Legată de acest tip de gândire este și afirmația desemnată celor care ar putea fi descurajați în timp ce ating scopurile mai mici: „Îmi reevaluez constant scopul și îmi revizuiesc realizările, ceea ce mă motivează să rămân pe direcția dorită”. La acest capitol, specialistul recomandă chiar un jurnal în care să fie menționate realizările, ceea ce va atrage gândire pozitivă și o șansă în plus de atingere a scopului.
„Regula celor cinci“
Dacă nu sunteți siguri cum și de unde să începeți drumul spre succes, tot felul de a gândi este un pilon de rezistență. Afirmația potrivită este: „Sunt constant în aplica «Regula celor cinci» în fiecare zi”. Ce este „Regula celor cinci”? Potrivit psihologului, este îndeplinirea a cinci activități mici legate de realizarea scopului mare. De pildă, să trimiteți CV-ul la cinci adrese de email sau să dați cinci telefoane. „Acest exercițiu vă va menține motivați și veți continua mult timp pe direcția dorită fără să consumați toată energia dintr-o dată”, arată Canfield.