de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Salina Târgu Ocna produce sare şi divertisment
Salina Târgu Ocna este o exploatare minieră a sării aflată în stațiunea balneară Târgu Ocna, din județul Bacău, unde puteți ajunge de pe DN 12A (Onești - Miercurea Ciuc) sau pe magistrala de cale ferată Sfântu Gheorghe - Siculeni - Adjud. Este a treia cea mai mare salină în activitate și una dintre cele mai vechi din România, ce aparține Societății Naționale a Sării „Salrom”. Deține cea mai mare bază de tratament din țară, amplasată în Mina Trotuș, la orizontul (etajul) 9, 240 de metri adâncime, în „miezul lentilei de sare”, ce oferă condiții pentru tratarea afecțiunilor respiratorii în prezența personalului de specialitate din cadrul unui cabinet medical.
Meditație, cunoaștere, relaxare
În 1992 a fost amenajată prima biserică ortodoxă subterană din Europa, cu hramul Sfântei Varvara, ocrotitoarea minerilor. În fața altarului se află catapeteasma constituită din 24 de icoane. De o parte și de alta a altarului veghează icoanele Sfintei Mucenițe Varvara și Sfintei Paraschiva, patroana întregii Moldove. În „Muzeul sării” găsiți date despre geneza, evoluția exploatării și prelucrarea sării, virtuțile sale terapeutice și puteți admira exponate interesante ce vin din trecut. Relaxarea v-o poate aduce mișcarea pe terenurile de minifotbal, baschet, tenis de câmp și tenis de masă. Jocurile mecanice constituie o atracție pentru turiști, indiferent de vârstă, iar cunoscătorii se pot delecta cu o partidă de biliard. Pentru copii sunt amenajate spații de joacă dotate cu leagăne, tobogane gonflabile și balansoare. Nu lipsesc un chioșc alimentar, o terasă și un magazin de suveniruri și diverse sortimente de... sare! Un lac cu apă sărată și o cascadă completează un peisaj fascinant.
Un ștrand cu apă sărată completează oferta de vacanță
Serviciile turistice s-au diversificat prin amenajarea la suprafață a unei moderne baze de agrement, care dispune de un ștrand cu apă sărată, dușuri, cabinet medical, terasă, un modul alimentar cu magazin și grătar, internet wireless free. Sunt puse la dispoziția turiștilor șezlonguri, umbrele de soare, terenuri de sport, mese de ping-pong și o popicărie. Echipamentul sportiv se poate închiria odată cu terenul.
Accesul în mină se face cu autobuzul sau cu microbuzul
la fiecare 30 de minute, printr-un tunel iluminat de 3,1 km. Programul e variabil: 1 octombrie și 30 martie, între orele 7:00 şi 15:00, ultima intrare, la ora 14:00, iar de la 1 aprilie la 30 septembrie, între orele 7:00 şi 17:00, ultima intrare, la ora 16:00