de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Inginerii din Silicon Valley au realizat un nou robot autonom, cu ajutorul căruia nimeni nu mai pare să aibă nevoie să vopsească singur pereţii.
Echipat cu senzori care îl fac complet funcțional
Cercetătorii care l-au creat pe Maverick (aşa cum este numit robotul) afirmă că poate vopsi pereţii uniform şi cu cea mai mare precizie. MIST - sau Mobile Inteligent Spraying Technologies (Tehnologia de Vopsit Mobil Inteligentă) - este numele echipei din spatele proiectului şi este compusă din studenţi ingineri de la Universitatea din Waterloo. Echipa are relaţii cu Silicon Valley - unde se află nucleul celor mai importante companii din tehnologie -, unii dintre membrii acesteia având experienţă de muncă la Apple, Facebook, Amazon şi Uber. Reprezentanții MIST afirmă că Maverick este echipat cu senzori care îl transformă într-un robot complet funcţional autonom. Echipa mai anunță că piaţa de zugravi este una sortită pieirii în America de Nord, întrucât anual se produc peste 5.000 de accidente, cu 1,5 miliarde de dolari cheltuiţi pentru victime. „Procesul tradiţional de zugrăvit este lent, costisitor, ineficient şi periculos”, notează producătorii pe propriul website.
Sistem de lift pentru acoperire uniformă pe verticală
Maverick, care a fost dezvăluit publicului recent, încearcă să rezolve o parte dintre aceste deficienţe. El foloseşte o tehnologie de mapare a suprafeţelor şi un sistem asemănător cu cel al unui lift pentru a vopsi pereţii de sus până jos. Robotul mai este dotat cu o platformă, un braţ şi un sistem de împrăştiere a vopselei, pentru a permite acoperirea uniformă a suprafeţelor. „Am încercat să alcătuim un sistem asemănător cu cel al unui ascensor, pentru a demonstra controlul asupra mişcărilor verticale al robotului. De asemenea, am dorit să automatizăm sistemul de împrăştiere a vopselei, astfel încât să nu fie nevoie de nicio interacţiune umană în operarea prototipului. Anumite părţi au fost fabricate folosind o imprimantă 3D, în timp ce altele au fost sculptate din bucăţi de lemn”, a scris echipa într-o postare de pe blog, în timpul construcţiei lui Maverick.
Scanează încăperea, apoi vopsește
Maverick începe prin a scana o cameră pentru a o mapa, apoi începe să vopsească punctele care trebuie acoperite, ignorându-le pe acelea care nu necesită vopsea. Producătorii afirmă că speră să mai adauge şi alte capabilităţi robotului în dezvoltarea sa ulterioară, pentru a-l face mai uşor de utilizat. „Avem în plan şi montarea unei camere în spatele sistemului de împrăştiere, care să urmărească procesul de vopsire de sus până jos, pentru ca robotul să poată decide dacă este nevoie să vopsească sau nu pe baza imaginilor înregistrate. Am implementat deja software-ul logic şi chiar am reuşit să creăm un algoritm de detecţie a calităţii vopselei”, anunță echipa, citată de publicaţia americană online „TechCrunch”.
Anumite părţi ale robotului au fost fabricate folosind o imprimantă 3D, în timp ce altele au fost sculptate din bucăţi de lemn