de Roxana Istudor şi Adrian Barna
De câțiva ani, unii dintre cei mai importanți cercetători au reacționat la semnalul de alarmă dat de dispariția albinelor și au creat o serie de albine-drone, menite să ia locul celor naturale la prețioasa polenizare. Tot dronele vor reîmpăduri în viitor marile suprafețe defrișate.
Controlate de la distanță, pline de senzori, „bâzâitoare”
Dispariţia albinelor reprezintă o problemă uriașă pentru agricultură, iar companiile şi guvernele caută soluţii. Aceste insecte prețioase pentru ecosistemele din toată lumea polenizează aproape o treime din hrana consumată la nivel mondial. Declinul alarmant al speciei a generat o competiție pentru a dezvolta albine-robot care să preia funcțiile celor naturale, dar abia recent s-a realizat așa-numita „dronă pentru polenizare”, un dispozitiv care seamănă cu o albină și care ar putea transporta în viitor polenul de la o plantă la alta, folosind senzori, camere şi dispozitive de localizare. Puținele detalii pe care le oferă cererea de acordare a patentului depusă de un gigant al retailului arată că aceste drone de mici dimensiuni vor putea fi controlate de la distanță, unele cu ajutorul computerului, altele de oameni, vor colecta polenul de la o plantă și îl vor depozita pe altele. De asemenea, unele modele vor putea „bâzâi” cu ajutorul unui dispozitiv care va emite sunete ce le vor pune pe drone în legătură unele cu celelalte, notează usatoday.com. Aceasta nu este prima tentativă de a crea o albină-robot. Cercetători de la Universitatea Harvard au prezentat primele modele RoboBees în 2013. Aceste mici drone au fost perfecţionate, dar încă nu pot fi controlate de la distanţă. Cele descrise în brevetul Walmart ar avea această capacitate, precum şi abilitatea de a detecta polenul.
Detectează spațiul ideal de plantare „la centimetru”
De asemenea, dronele sunt folosite şi pentru a rezolva problema despăduririi. O companie din SUA, numită DroneSeed, a dezvoltat dispozitive capabile să reîmpă- durească suprafeţe de mari dimensiuni, dar şi să împrăştie substanţe pentru a elimina bolile care afectează copacii. La sfârșitul anului trecut, compania anunța interesul a 19 investitori, prin intermediul cărora au fost strânși peste cinci milioane de dolari ce urmează a fi folosiți pentru producerea și pentru menținerea în aer a dronelor necesare reîmpăduririi unor mari suprafețe defrișate, arată geekwire.com. „Dronele noastre sunt capabile nu doar să livreze semințe sau produse împotriva dăunătorilor, ci și să determine spațiul ideal de plantare la centimetru, asigurând astfel supraviețuirea și dezvoltarea arborilor”, explică reprezentanții companiei.
În 2017, o echipă de cercetători japonezi de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Avansată a demonstrat cum o dronă de mici dimensiuni a reușit să polenizeze crini