de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Bragă ieftină ca... braga la Galaţi
De câte ori n-ați auzit expresia „Ieftin ca braga”? Câți dintre noi știm de unde vine și, mai ales, ce este braga? „Băutură răcoritoare cu gust acrișor și miros specific, preparată din făină de mei, de porumb sau de secară fiartă și fermentată, sau din bucățele de pâine fermentate în apă”, spune dex-ul. Braga („boza” în limbile slave și în limba turcă) este o „invenție” a turcilor nomazi din Asia Centrală, consemnată începând din secolul al X-lea, care mai apoi a ajuns în Anatolia, iar de acolo s-a răspândit, inclusiv în Balcani, ca o băutură ce combate canicula, revigorează și revitalizează. Astfel a ajuns și în România, unde a devenit rapid una dintre cele mai vândute băuturi răcoritoare românești, mai ales în perioada interbelică. Datorită simplității preparării, în limba română a intrat expresia „ieftin ca braga”. Este băutura răcoritoare preferată a bunicilor noștri. Cine are noroc să mai aibă bunici să-i întrebe!
„Cine a băut o dată nu uită niciodată”
„Cine n-a băut niciodată nu știe ce pierde. Cine a băut o dată nu uită niciodată”. Asta le spune nea Ismail celor care intră pe poarta făbricuței sale și se întreabă dacă braga lui are gustul de altădată. Pe măsuța de sub bolta de viță de vie e mereu o sticlă mare cu bragă rece și câteva pahare, pentru cine are sete și poftă de povești. Degustarea nu costă, însă după prima înghițitură zdravănă de licoare dulce-aurie, toți cumpără cel puțin o sticlă de bragă. Rețeta o are de la străbunicul său, care era bragagiu de seamă, așa că nu folosește decât ingrediente naturale. Nu e loc de chimicale, iar clienții simt asta și revin cu drag de fiecare dată, și aduc cu ei și alți mușterii.
Patronii, soț și soție, o trimit prin curier oricui dorește
Unde? La Galați, pe Strada Nicolae Mantu 65, lângă supermarketul Lidl din Micro 13B. În locul unui fost depozit de materiale de construcții, doi oameni pasionați, soț și soție, fac bragă și socată și o trimit prin curier oricui dorește. Pe poarta făbricuței lor intră zilnic câteva zeci de oameni care își umplu sticlele cu bragă, așa cum făceau pe vremuri cu sifoanele. Când ajungeți la Galați, nu ratați ocazia să savurați un pahar de bragă. Sigur veți pleca de acolo cu cel puțin o sticlă!
Un pahar cu bragă costă la nea Ismail, la Galați, numai 1,5 lei, iar un litru 4 lei. Ieftin ca braga, nu-i așa?