de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Cheile Zănoagei, traseu de vis în Munţii Bucegi
Dacă mai aveți câteva zile „libere” în concediu pe lângă marea din Grecia sau din Turcia, ori dacă vreţi să mai „furaţi” lâncezelii de acasă un weekend cu aer tare de munte, vă propunem unul dintre cele mai frumoase trasee din Munţii Bucegi. De dificultate medie, nu vă speriați din start! Este vorba despre traseul Cheile Zănoagei - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei - Cascada Şapte Izvoare. Este un traseu bine marcat, aşa că nu aveţi cum să vă rătăciţi. Atenție însă: este de preferat să îl începeţi cât mai de dimineață, pentru a nu vă prinde înserarea pe drum, întrucât zona este frecventată de... urşi!
Cele mai înguste chei de pe râul Ialomiţa
Cea mai bună variantă de a ajunge la Cheile Zănoagei este DN 71 Târgovişte - Sinaia. Părăsiţi DN 71 şi intraţi pe DJ 713 - Cabana Cuibul Dorului - Şaua Dichiu. De la Cuibul Dorului faceţi stânga spre platoul Padina, pe drum asfaltat şi mergeţi până la campingul Zănoaga. De acolo există indicator spre lacul şi cabana Scropoasa. Treceți apa pe un podeţ aflat în capătul din stânga al campingului şi urmați marcajul cu cruce albastră. Ţinând Lacul Scropoasa în dreapta, ajungeţi la capătul Cheilor Orzei. Traseul Cheile Zănoagei - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei - Cascada Șapte Izvoare este un traseu destul de scurt, de aproximativ o oră şi jumătate, dar plin de peisaje de vis. Cheile Zănoagei fac parte din Rezervaţia Naturală Zănoaga și sunt cele mai înguste chei de pe cursul râului Ialomiţa şi unele dintre cele mai înguste din România.
Cascada Șapte Izvoare, de la Zamolxe la... Ceaușescu!
Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial, construit în 1929 în scopuri hidroenergetice, situat la aproape 1.200 de metri altitudine, cu o suprafaţă de 5,7 hectare. Alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România, construită în 1936. Barajul Scropoasa are 27 de metri înălţime şi 6 metri lăţime. Nu departe, zece minute de mers pe jos prin pădure, se află şi Cascada Șapte Izvoare, peisajul este mirific, iar apa care curge pe stânci ţâşneşte chiar din măruntaiele munţilor și se spune că este cea mai pură apă din lume. Legendele locale spun că ar fi fost izvoarele sacre ale lui Zamolxe, din care i se aduceau 10 litri zilnic lui Nicolae Ceaușescu, convins că sunt izvoarele cu apa vie a... nemuririi!
În afară de amintitul camping Zănoaga (cu 14 bungalouri de două paturi, 12 locuri de campare, trei foişoare și staţie de epurare a apei proprie), în zonă mai puteți înnopta și la cabanele Bolboci sau Scropoasa