de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru
Au devenit celebri pentru… una și bogați pentru alta. Aceasta este povestea unora dintre vedetele cu milioane de fani în întreaga lume. Multe dintre aceste staruri au făcut averi din alte domenii decât cele care le-au consacrat în ochii opiniei publice.
Membrii trupei Aerosmith s-au îmbogățit cu jocuri video
Trupa rock Aerosmith este o legendă a genului și mulți s-ar aștepta ca, în buna tradiție a acestei lumi atât de zbuciumate, să fie vorba despre muzică, scandaluri, femei și droguri. Dar nu este cazul aici. Formația a câștigat cele mai mari sume nu din vânzările de albume și din performanțele muzicale excepționale, premiate cu discuri de platină și vândute în zeci de milioane de exemplare și nici din turnee, ci din jocul video „Guitar Hero: Aerosmith”. Veniturile obținute de aici au surclasat tot ce au câștigat membrii trupei în prestigioasele și îndelungatele lor cariere. Reiese clar faptul că oamenii au preferat să pretindă că le cântă piesele decât să asculte trupa interpretându-le…
Sammy Hagar a vândut tequila de milioane
Tot din lumea muzicii hard rock vine și povestea celui care l-a înlocuit pe David Lee Roth ca solist vocal al trupei Van Halen și care părea să fi făcut la un moment dat destui bani pentru o retragere mai mult decât îmbelșugată: Sammy Hagar. Dar grosul averii muzicianului vine dintr-un brand de tequila care a devenit extrem de faimos și foarte profitabil: „Cabo Wabo”. La început, Hagar vindea băutura în localurile care îi aparțineau. Apoi, în 2007, tequila a început să dispară de pe rafturi grație calităților ei. Ca urmare, Hagar își vindea partea de afacere cu 80 milioane de dolari cu un deceniu în urmă. Ulterior a vândut și restul, afirmând că este „prea leneș și prea obosit să continue să facă atâția bani”. De altfel, este cel mai bogat membru al trupei Van Halen.
„Terminator”, milionar din imobiliare
Arnold Schwarzenegger, actorul care se confundă cu termenul de „erou de acțiune”, are foarte mult succes financiar și în domenii neașteptate, cum ar fi investițiile imobiliare. Încă înainte de a convinge marele public că nu este nevoie ca un actor să fie specialist în dialoguri pentru a deveni legendă, „Terminator” făcea avere prin achiziționarea și revinderea de aparatură de bodybuilding și de imobile. Pas cu pas, fostul „Mister Univers” a devenit milionar la vârsta de 22 de ani. Ulterior a făcut sume mari de bani din cinematografie, dar acea primă avere a fost temelia succesului fulminant de mai târziu. Astfel încât pe timpul mandatului de guvernator al Californiei și-a permis să nu încaseze salariul aferent.
George Foreman încinge grătare
Unul dintre marii boxeri ai lumii, legenda George Foreman, fost campion mondial la categoria grea, declară deschis că afacerea de vânzare a grătarelor este mai profitabilă și mai agreabilă decât orice altceva a încercat, ca preocupare, în viață. Foreman a făcut o afacere extinsă din această poveste, adăugând grătarelor și imaginii sale serii de mașini culinare, tricouri și produse de curățenie „garnisite” în reclame cu zâmbetul său cuceritor. Interesant de menționat este faptul că nimic din ceea ce vinde popularul boxer nu are vreo legătură cu sportul care l-a făcut celebru în toată lumea. Succesul a venit grație seriozității: pentru că produsele pe care le promovează sunt de cea mai bună calitate, Foreman a câștigat la un moment dat 5 milioane de dolari în fiecare lună.
Joe DiMaggio se iscălea pentru sute de mii de dolari
Un cuceritor celebru, soț al lui Marilyn Monroe și vedetă de calibru, Joe DiMaggio nu a reușit să solidifice roadele activității sale sportive de excepție. Inspirat, a găsit o cale de a face bani cu nemiluita: a început să semneze… contra cost. În mod normal, autografele pentru fani erau gratis, dar faimosul jucător a schimbat regula în cazul bâtelor de baseball, pe care le iscălea pentru 250.000 de dolari. Deși aceste sume nu erau chiar la îndemâna oricui, s-au găsit destui care să ceară așa ceva. Două astfel de semnături pe an erau suficiente pentru a-i asigura un trai fără griji. Lucru care s-a și întâmplat atât timp cât a trăit și care a însemnat că, de fapt, Joe DiMaggio a făcut mai mulți bani iscălind decât a adunat jucând.
Richard Branson, miliardarul care a pornit de la o revistă
Sir Richard Charles Nicholas Branson, celebrul antreprenor care deține astăzi peste 400 de companii din numeroase domenii, a început prin a înființa o revistă, numită „Student”. Avea 22 de ani când a deschis un studio de înregistrări muzicale în care îl aducea pe interpretul Mike Oldfield. Rezultatul colaborării a fost piesa „Tubular Bells”, care a stat în topuri… cinci ani! „Pe acest fundament am creat o companie muzicală, apoi un lucru a dus la altul”, povestește Branson, în prezent deținător al unei averi de 5,2 miliarde de dolari.
50 Cent a făcut bani din... apă
Rapperul 50 Cent este celebru în toată lumea mai degrabă prin nonconformism și nu mulți îl percep în postura de om de afaceri ambițios. Totuși, investește atât de inspirat, încât a făcut o avere frumoasă. De exemplu, a câștigat la un moment dat 10 milioane de dolari într-o singură zi convingându-și fanii de pe Twitter să achiziționeze un mare număr de acțiuni ale unei companii în care era implicat. Mai târziu dădea o nouă lovitură financiară de proporții, în ziua în care un gigant al pieței băuturilor carbogazoase îi cumpăra brandul „Vitaminwater”. Câștigul a fost de 60-80 de milioane de dolari. În prezent, averea lui 50 Cent este evaluată la circa 500 de milioane de dolari, din care doar o parte provine din muzica pentru care e faimos.