de Călin Popa şi Adrian Barna
Pentru suma de 100.000 de dolari, cei care se află în căutarea nemuririi și și-o „permit” aleg varianta de a-și congela creierul, pentru a putea reveni la viață peste cel puțin 200 de ani. Asta le promit cei care se ocupă cu criogenia de acest tip.
Șansa de a se trezi peste câteva sute de ani
Există destule persoane înstărite care recurg la criogenie în speranța că vor obține nemurirea. Plătesc o sumă consistentă pentru ca, odată decedați, creierul să le poată fi congelat la -196 de grade Celsius. Un om de afaceri din Marea Britanie, care a dorit să-și păstreze anonimatul, este convins că în viitor va putea trăi din nou prin simpla plasare a creierului său în corpul unei alte persoane, notează „Daily Star”. „Știu că mulți m-ar putea crede nebun, dar de ce n-aș încerca? M-am gândit să investesc în asta și să am șansa de a mă trezi peste câteva sute sau mii de ani pentru a trăi o nouă experiență de viață. Nu văd nimic mai entuziasmant decât această perspectivă”, detaliază sexagenarul, care a dorit să fie identificat ca „David”.
Mii de clienți pe liste
Susținătorii ideii văd „crioconservarea” ca pe o metodă miraculoasă de a „înșela” moartea, sau mai precis veșnicia sa, prin congelarea părților corpului până când medicina va fi suficient de evoluată încât să permită readucerea la viață în cele mai normale condiții. În mod firesc, odată cu cererea a apărut și oferta. Una dintre companiile americane care se ocupă cu acest procedeu are o listă cu 1.000 de pacienți care caută nemurirea în acest fel, unii dintre ei plătind chiar 200.000 de dolari pentru o conservare integrală „la rece”, postmortem. De altfel, în congelatoarele acestei companii se află deja 149 de cadavre, inclusiv un copil, Matheryn Naovaratpong, din Thailanda, care avea 2 ani atunci când a decedat.
Oameni și animale de companie așteaptă „învierea”
Procedura intră în executare abia după ce persoana este declarată decedată legal. Ideal este ca înghețarea să înceapă la maximum două minute după ce inima a încetat să bată și nu se mai poate desfășura dacă au trecut 15 minute de la moarte. Rămășițele sunt împachetate în gheață și injectate cu substanțe chimice care reduc coagularea sângelui. Corpul este adus la o temperatură de 0 grade Celsius, iar sângele este înlocuit cu o soluție menită să conserve organele. Așa au decis să procedeze cei 2.000 de oameni care se află pe lista unui „Institut Criogenic”, din Michigan, SUA. Președintele Dennis Kowalski, paramedic și pompier, afirmă că prima revenire la viață a unui corp înghețat în congelatoarele sale ar putea avea loc în următorii 50-100 de ani. În laboratoarele companiei există deja, așteptând „a doua viață”, 160 de oameni și peste 100 de animale de companie.
În afară de SUA, mai există laboratoare de criogenie în Portugalia și în Rusia
Experţii contestă potenţiala reuşită
Mulți experți desființează metoda, susținând că nu are șanse de reușită. În condițiile în care organe mult mai simple, cum sunt rinichii sau inima, nu au putut fi congelate pentru mult timp și readuse în stare de funcționare, creierul, organ de o complexitate pe care oamenii abia acum, cu tehnologie avansată, încep s-o descopere, este cel mai puțin pasibil de a rămâne viabil după secole. Potrivit experților, „odată ce țesuturile și celulele au fost transformate într-o pastă nu mai pot reveni la forma și funcționalitatea inițiale, tot așa cum ouăle jumări nu pot redeveni ouă întregi!”.