de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
În plină vară, când bikinii sunt una dintre principalele preocupări ale doamnelor care se pregătesc pentru plajă, un scurt istoric al evoluției acestei piese vestimentare relevă detalii surprinzătoare.
Prezenți pe fresce antice
Este ușor să presupunem că bikinii au fost pur și simplu inventați și apoi introduși fără probleme în costumația cotidiană, dar o privire înapoi arată că această piesă nu numai că are origini mai îndepărtate decât cele la care ne-am aștepta, însă drumul către statutul pe care îl dețin în ziua de azi a fost unul lung și întortocheat. Se consideră că bikinii au fost inventați în Franța, la scurt timp după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar în realitate costumele de plajă au existat cu mult înainte. În anul 5600 î.Hr., artiștii din așezarea antică numită Catalhoyuk - situată în partea de sud a Anatoliei - au creat o pictură care înfățișa zeițe purtând un costum similar cu ansamblul care azi include bikinii. Mai mult, vestigiile și picturile datate în jurul anului 1400 î.Hr. din Grecia Antică arată în mod clar femei îmbrăcate în costume din două piese - precursoare ale ansamblului purtat astăzi. Un „prototip” al bikinilor a fost, de asemenea, obiect vestimentar uzual a Romei Antice. În Villa Romana del Casale din Sicilia este amenajat un mozaic numit „Încoronarea câștigătorului”, care arată femei în costume aproape identice cu bikinii de astăzi, care jucau handbal, alergau și aruncau cu discuri.
Din literatura veche… la televizor
Elementele vizuale nu sunt singurele dovezi ale vechimii acestei piese vestimentare. Există, de asemenea, o serie de referințe literare despre astfel de articole de îmbrăcăminte în literatura antică. Ovidiu, unul dintre cei mai mari poeți latini, scria despre potențialul unei femei de a ascunde scrisori de dragoste într-un top pe care îl descrie ca arătând ca o bandă de pânză purtată în jurul pieptului, ceea ce pare cu siguranță ceva similar unui top de bikini. Martial, un alt poet latin, care a trăit între 86 și 103 d.Hr., a scris o poezie satirică despre o atletă mai... ciudată, pe care o descrie ca purtând o ținută foarte asemănătoare cu ceea ce în prezent numim generic bikini. A trebuit să vină anii 1950 și să o descoperim pe celebra Brigitte Bardot, care a apărut în bikini într-un pictorial faimos, în timpul Festivalului de Film de la Cannes, din 1953, și vânzările de costume de baie au explodat instantaneu. Puțini știu însă că o costumație aproape identică a apărut pe marele ecran cu două decenii înainte, într-o serie de filme făcute în timpul legendarei ere Hollywood din anii ’30. Imediat, însă, a intrat în vigoare Codul Legiunii Naționale a Decenței...
Popularizați de… război
Bikinii, așa cum îi știm astăzi, nu au reușit să obțină acceptarea publicului în SUA până în anii ’60, deși procesul debutase cu 20 de ani înainte, când costumele mai modeste din două piese au ajuns pe plajele din America cu puțin ajutor... din partea celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1942, Statele Unite aveau nevoie de uniforme pentru cele 16 milioane de bărbați și femei care luptau pentru țară, iar Consiliul de Producție a Războiului a forțat producătorii de îmbrăcăminte civilă să micșoreze cantitatea de material folosit. Adevărata reglementare care a avut un astfel de impact asupra culturii americane a fost L-85, măsură care s-a tradus prin... costumele din două piese, cu expunerea zonei de mijloc a corpului. Ulterior, raționalizarea continuă a țesăturilor a făcut costumele de baie ale femeilor să devină tot mai mici, cu bikini cu tot, popularizate de staruri ca Rita Hayworth sau Ava Gardner.
Denumire cu asociere sinistră
Omul creditat cu crearea bikinilor este Louis Reard, un inginer francez, marea lansare a invenției sale având loc la 5 iulie 1946. Această perioadă a fost cea în care bomba atomică se afla în teste. Locul ales pentru multe dintre aceste teste a fost atolul Bikini, din Insulele Marshall. Dezvăluirea controversatului - pentru acel moment - costum de baie a avut loc la doar câteva zile după unul dintre aceste teste nucleare. În mod evident, creatorul a fost conștient de problema asocierii cu sinistrele experimente, dar a susținut mereu că a fost inspirat de modul în care oamenii de pe plajele din Saint-Tropez încercau să-și mărească zonele de bronzare prin răsucirea unor părți ale costumelor lor de baie. Deși Reard a avut un competitor care a lansat înaintea lui bikinii, până la urmă câștig de cauză, profit și loc în cărțile de istorie a modei a avut cel care a făcut bikinii mai mici și mai... scandaloși.
Opoziţie îndelungată şi feroce
Costumul de baie îndrăzneț, dezgolitor, cu bikinii tot mai mici, a întâmpinat o opoziție înverșunată și îndelungată în societate. Designul a fost considerat atât de scandalos, încât niciun model profesionist nu era pregătit să poarte unul pentru lansarea oficială. Reard a trebuit să o plătească pe Micheline Bernardini, de 19 ani, care a lucrat ca dansatoare nud la Casino de Paris, pentru a-l prezenta pe podium. Conferința de presă a produs, de asemenea, o revoltă din partea jurnaliștilor care au fost prezenți, datorită expunerii buricului lui Bernardini. De altfel, bikinii au fost imediat interziși în mai multe locuri, printre care Franța, Italia și Spania. Întregul costum de baie a fost, de asemenea, întâmpinat cu dezaprobare în Statele Unite.