de Valeria Roman şi Florica Pintea
Vremea rece ne-a luat pe nepregătite, așa că brusc a fost nevoie să facem schimbări de ultim moment în garderobă și să înlocuim rochițele vaporoase cu pulovere, cardigane și pelerine care să ne protejeze de frig. Deși poate nu ați apucat să faceți cumpărături noi, designerii spun că nu este cazul să ne facem mari probleme, pentru că una dintre piesele de rezistență ale aceastei toamne rămâne cardiganul. Așadar, nu trebuie decât să deschideți șifonierul și să-l asortați cu încredere unei ținute cu care puteți ieși din anonimat. Pentru a afla ce este la modă, ce culori este bine să regăsiţi printre hainele de toamnă și cum se poartă cardiganul ca să-l puneţi în valoare într-o ținută, am stat de vorbă cu Andreea Ileni Pâslaru (foto), designer și proprietara unui atelier de croitorie unde ideile ei îndrăznețe prind viață.
Cel mai folosit material este stofa
- Toamna scade temperatura în termometre, așa că peste un tricou salvăm situația dimineața și seara cu un cardigan sau o pelerină poncho. Ce se poartă toamna această?
- Cardiganele, capele sau pelerinele poncho sunt articole de îmbrăcăminte care pot fi purtate în orice moment al anului. Ele au devenit indispensabile din garderoba unei femei, aflându-se în tendințe în fiecare an. Sezonul de toamnă-iarnă 2018-2019 aduce în prim-plan capele și pelerinele poncho. Clasice și foarte versatile, ele sunt potrivite oricărei ocazii și completează perfect imaginea femeii moderne. Orice femeie are nevoie de piese vestimentare care să-i asigure confortul, iar acestea se integrează perfect într-o gamă largă de ținute, fiind suficient de confortabile pentru a vă baza pe ele în orice circumstanțe.
- Spre ce culori și ce texturi ar fi bine să ne orientăm ca să putem asorta cardiganul?
- În acest sezon, designerii au optat pentru nuanțe pământii precum nude, roz pal sau bej, însă nu au ocolit nici culorile tari precum roșu, verde sau albastru marin. În funcție de ținuta pe care alegeţi să o purtaţi, puteţi asorta un cardigan care chiar să vă pună în valoare sau să vă scoată din anonimat. Cel mai apreciat și folosit material este stofa, care a revenit în ultimii ani în tendințe, însă puteţi opta și pentru materiale precum lâna, tricotul sau alte țesături dense.
„Cele lungi vă ajută să creați impresia unei siluete înalte”
- Cât timp îți ia până un cardigan „prinde viață” din mâinile tale?
- Fiecare produs pe care îl realizez are povestea lui. Înainte de a lua foarfeca în mână, apelez la creion și la hârtie. Prima etapă este realizarea tiparului, apoi croirea acestuia, iar ultima, dar nu cea din urmă, cusutul. Pentru realizarea unui cardigan am nevoie de maximum două zile, însă pentru realizarea unei rochițe mai complexe stau în atelier cinci-şapte zile. Aș vrea să se înțeleagă faptul că eu nu am nicio croitoreasă angajată, eu le fac de la cap la coadă, tocmai din acest motiv timpul de lucru este mai lung decât la alte ateliere.
- Ajută-ne cu un top 3 al ținutelor în care cardiganul este vedeta incontestabilă care ne va pune foarte bine în lumină atunci când ieșim pe stradă.
- Cardiganul este opțiunea perfectă pentru o ținută cu mult stil. Îl puteți asorta ușor la o pereche de blugi skinny cu talie înaltă, o cămașă și o pereche de botine. Vorbim despre un outfit simplu, care să vă pună în evidență într-o zi obișnuită la birou. Pelerinele poncho se încadrează perfect într-o ținută formală de tip business. Le puteți asorta foarte ușor cu o fustă-creion, o cămașă de mătase și o pereche de pantofi stiletto. Acesta este un outfit perfect pentru femeile care au încredere în ele și știu să-și expună punctul de vedere. Cardiganele lungi vă ajută să creați impresia unei siluete înalte, însă trebuie să le purtați cu piese care să le echilibreze. Dacă vreți să adoptați un look boem, dar șic în același timp, le puteți asorta cu rochii midii sau pantaloni scurți. Accesorizate cu diferite curele sau brâuri, vă vor marca talia.
„Pelerina poncho asimetrică am realizat-o în aproape toate culorile”
- Câte astfel de modele ai creat tu în atelierul pe care îl ai?
- Am mers pe mai multe modele diferite, însă unul dintre acestea a fost cel mai apreciat de cliente. Pelerina poncho asimetrică a avut un real succes, chiar dacă la început am fost puțin sceptică, am avut un feedback foarte bun. Am realizat-o în aproape toate culorile, iar clientele mele sunt nerăbdătoare să o poarte în acest sezon.
- Ce prețuri au cardiganele, dar şi celelalte piese vestimentare?
- Prețurile diferă de la un produs la altul. Nu merg după un tipar anume, depinde foarte mult de materialele pe care le folosesc, de modelul pe care clienta îl dorește. O pelerină, spre exemplu, costă 150 de lei, nu este o sumă fabuloasă, cred că e un preț corect pentru toate buzunarele. Eu lucrez foarte mult în dantelă cusută manual, deși este o treabă minuțioasă, eu sunt un om foarte tipicar și îmi place să fac lucrurile perfect.
„În proporție de 90% reușesc să ajung la un punct comun cu clientele mele”
- Este și un atelier unde clientele îți cer haine la comandă! Le-ai îndeplinit mereu dorințele?
- Da, le-am îndeplinit mereu dorințele. Ele au plecat foarte mulțumite, iar acest lucru se vede din recomandările pe care mi le fac. Chiar dacă noi femeile suntem uneori nehotărâte și am avut situații în care am fost nevoită să croiesc o rochie chiar și de la zero pentru că dorința clientei s-a schimbat de la o zi la alta, nu am dat înapoi și i-am realizat exact rochia pe care și-a dorit-o!
- În ce măsură reușești să-ți pui amprenta pe o piesă al cărei model îl ai deja în față?
- În proporție de 90% reușesc să ajung la un punct comun cu clientele mele, chiar dacă ele vin cu un model anume. Prima etapă și cea mai importantă în realizarea unei piese vestimentare este discuția pe care o ai cu clienta. Este foarte important să explici omului ce îl avantajează și ce nu, în funcție de forma corpului. Sunt anumite modele care nu avantajează pe oricine, tocmai din acest motiv încerc de fiecare dată să fiu cât mai explicită în detalii și să le expun avantajele și dezavantajele unui model atunci când sunt de părere că nu este unul tocmai potrivit. Din fericire, până în acest moment am avut cliente comunicative, cu care am reușit să ajung la un punct comun.
„Cea mai mare provocare a fost realizarea unei rochii de mireasă“
- Care a fost cea mai mare provocare vestimentară la care ai fost supusă de când ai început să croiești?
- Cred că cea mai mare provocare a fost realizarea unei rochii de mireasă. Această rochie trebuie să fie perfectă, pentru fiecare femeie în parte. Este rochia la care visam încă din copilărie și știm în detaliu cum trebuie să arate! Spre fericirea mea, am reușit să trec acest pas cu brio! Când mi s-a propus să realizez prima rochie de mireasă, am fost extrem de panicată, efectiv nu știam ce răspuns să-i dau clientei. Însă mi-am luat inima în dinți și am spus da! Nu știam ce model își dorește, unde va avea loc nunta sau alte detalii. Am lucrat la această rochie ca și cum ar fi fost a mea și sunt tare mulțumită de rezultat. Reacția clientei a fost pe măsură, iar acest lucru mi-a dat și mai multă încredere în mine.