de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Saschiz, istorie şi... „dulce de leche“ din rubarbă!
Comuna Saschiz respiră istorie la poalele unor dealuri (încă) împădurite din județul Mureș, pe drumul european E60 Brașov - Sighișoara, la 20 de kilometri de cea din urmă, singura cetate medievală locuită din Europa. Saschiz a fost plină de secui până la sfârșitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată preponderent de sași. S-a dezvoltat mândră și bogată, vestită pentru școlile sale, pentru spital, baia comunală, judecătoria, multele sale bresle - cizmari, olari, zugravi, tâmplari -, dar și pentru ceramica sa, smălțuită de obicei în verde. A rivalizat chiar cu Sighișoara care, în acea vreme, era „capitala” sașilor din Transilvania.
Biserica evanghelică este ca un bastion fortificat
Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea (1942-1496) și seamănă cu un bastion, cu arcuri impunătoare, construite deasupra uriașelor contraforturi de piatră și cărămidă. Merită vizitată și în interior pentru orga adusă de la Brașov în 1788 și pentru podul fortificat. Turnul bisericii este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania și seamănă cu Turnul cu Ceas din Cetatea Sighișoarei, fiind construite în aceeași perioadă.
Cetatea țărănească, exemplu de organizare săsească
Amplasată pe culmea unui deal aflat la doi kilometri de vatra localității, cetatea țărănească ce domină și acum Saschizul a fost ridicată în secolul al XIV-lea (pe zidul de NV este inscripționat anul 1347). În zidul de incintă (înalt de 9 metri) au fost inserate patru turnuri de colț și două de poartă, toate cu funcții de supraveghere și de apărare: Turnul Școalei, Turnul Muniției, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porții și Turnul de Pază. În interiorul cetății se află o capelă, din care astăzi nu a mai rămas decât o ruină. Singura urmă intactă este o fântână adâncă de 65 de metri care, se spune, face legătura, printr-un tunel subteran, între cetate și centrul comunei Saschiz.
Celebrele dulcețuri de Saschiz sunt preparate din ingrediente mai puțin obișnuite pentru locuitorii altor meleaguri românești: rubarbă sau lapte, din care se obține celebrul „dulce de leche“. De sute de ani, săsoaicele fac nu doar dulceață din rubarbă, ci și compot sau chiar… ciorbă! Extrem de bune și de parfumate sunt și dulcețurile de zmeură, de fragi sau de căpșuni