Main menu

header

704 28 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Tilda Swinton este una dintre acele actrițe care nu încetează niciodată să ne surprindă. Cu o viață privată foarte discretă, Tilda este mamă de băieți gemeni și trăiește în Nairn, un oraș destul de anonim din Scoția. Ea nu a fost căsătorită niciodată, despărțindu-se de tatăl fiilor săi în 2003, după o relație de 14 ani. Din 2004, ea se află într-o relație cu pictorul german, Sandro Kopp. Orientată mai mult spre genul dramatic sau horror, actrița, în vârsă de 58 de ani, a apărut în zeci de filme și a fost nominalizată de mai multe ori la cele mai prestigioase festivaluri de film din lume. Și ca o particularitate a genului ei actoricesc, ea nu prididește niciodată să accepte roluri pentru care este nevoită să sufere transformări fizice spectaculoase.

Androginul perfect în „Orlando”

Încă de la începutul carierei sale, Tilda Swinton s-a evidențiat prin latura sa puternic androgină, fapt care i-a permis în câteva rânduri să joace roluri de bărbat. Așa s-a întâmplat și cu rolul său din 1992 din filmul „Orlando”, adaptare după un roman al scriitoarei Virgina Woolf. Ca și cartea, filmul este o vastă aventură istorică care urmărește viața unui poet care își schimbă sexul de-a lungul secolelor. Orlando trăiește două vieți: o viață interioară şi o alta exterioară. În timp ce viața interioară este vremelnică, cea exterioară se întinde pe parcursul a mai multor secole din istoria Angliei. Orlando are și două trupuri: la început unul de bărbat, mai apoi unul de femeie. Pentru acest rol, Tilda, care avea 32 de ani la vremea când a filmat pelicula, a suferit atât o transformare fizică, fiind nevoită să-și lase părul să crească foarte mult și să-l vopsească roșcat, dar și una psihică, fiind obligată să intre în pielea unui personaj masculin. În plus, Tilda a trebuit să adere la standardele de gen impuse de fiecare eră prin care personajul pe care l-a interpretat a trecut de-a lungul întregului film.

Regina războinică în „Cronicile din Narnia”

704 28 2Prima parte din franciza „Cronicile din Narnia”, și anume „Leul, Vrăjitoarea și Dulapul” din 2005, o prezintă pe Tilda Swinton în rolul Vrăjitoarei Albe, Jadis. În cele mai multe scene, actrița, pe atunci în vârstă de 45 de ani, apare purtând o imensă coroană de gheață peste părul lung și încâlcit ce amintește de Rapunzel. Nici restul costumației nu arată mai prietenos, Jadis îmbrăcând o rochie lungă sculptată într-un ghețar. Iar când vrăjitoarea se angajează într-o bătălie, ea poartă o armură din fier, un guler din coama unui leu și o coroană din aur ce imită craniul unui animal. În plus, machiajul palid, accentuat de un eyeliner roșu-sângeriu, o transformă într-o adevărată zeiță a războiului.

Zombie în „Îndrăgostiții mor ultimii”

704 28 3Tilda Swinton apare mai pală ca niciodată în povestea de dragoste cu tentă horror „Îndrăgostiții mor ultimii” din 2013. Actrița joacă rolul Eve care este o femeie-vampir nemuritor măritată de secole cu Adam (și el un vampir), dar cei doi, deși căsătoriți de secole, trăiesc separați. Eve și Adam se reunesc în prezent când ea vine să-i sară în ajutor iubitului aflat într-o stare avansată de depresie. Tilda a fost machiată să arate asemeni unui strigoi cadaveric, în unele scene din film chipul său osos și atitudinea glacială dau o impresie ciudată de răceală mormântală.

Tirana dințoasă în „Expresul zăpezii”

704 28 4În același an, 2013, Tilda Swinton a jucat rolul ministrului Mason în „Expresul zăpezii”. În viitorul foarte apropiat, un experiment destinat să reducă efectele încălzirii globale aruncă Terra într-o nouă epocă de gheață și omoară cea mai mare parte a oamenilor. Singurii supraviețuitori sunt călătorii din Snowpiercer, un tren aflat în continuă mișcare și la bordul căruia este proclamată o ierarhizare strictă a claselor sociale. De organizarea claselor se ocupă chiar Mason, interpretată de Tilda Swinton, de nerecunoscut din spatele ochelarilor foarte mari și a dinților foarte proeminenți. În plus, coafura nu are nicio legătură cu ceea ce Tilda poartă de obicei. Mason are părul vopsit șaten și tuns într-un bob de tocilară din care nu iese niciun fir de păr răzleț, simbol al obsesiei sale pentru control. Rezultatul este un spectacol care sfidează atât statutul amenințător al personajelor negative de sex masculin, cât şi răutatea personajelor feminine din filmele cu eroi supranaturali. Swinton este un ofițer nemilos, a cărui nebunie este aproape terifantă.

Bătrâna bogătașă în „Hotel Grand Budapest”

704 28 5Tilda Swinton a apărut de nerecunoscut în mult aclamatul film al lui Wes Anderson „Hotel Grand Budapest” din 2014. Și chiar dacă, practic, toți actorii din film sunt machiați în feluri dintre cele mai bizare și mai amuzante, Madam D. se evidențiază prin cocul supraetajat, pielea ridată și pistruiată, dar mai ales prin ochii limpezi care o fac să pară dintr-o altă lume. Tilda, care avea 54 de ani când a jucat rolul Madam D., arată impecabil în realitate, așa că transformarea a necesitat ceva efort. Actriţa a fost acoperită cu tone de machiaj ca să arate ca bătrâna Madame Céline Villeneuve Desgoffe und Taxis. Iar rezultatul a fost răsplătit, Frances Hannon și Mark Coulier care s-au ocupat ca Tilda să aducă a femeie de 90 de ani, au primit Oscarul pentru cel mai bun machiaj.

Înlocuitoarea unui mistic asiatic în „Doctor Strange”

704 28 6Latura androgină a Tildei Swinton a fost din nou solicitată, în 2016, pentru rolul din „Doctor Strange”. Actrița joacă aici rolul Celui Antic („The Ancient One”), un maestru de arte marțiale care îl poate ajuta pe Doctor Strange să-și recapete puterile magice. Tilda apare cu iconica sa figură palidă, însă de data aceasta este cheală și poartă haine bărbăteşti. În varianta originală, adică romanul lui Steve Ditko, personajul Cel Antic este un bărbat de origine asiatică. În film, apare însă Tilda, iar rolul din film a fost adaptat special pentru ca ea să îl poată juca. Pentru asta, actrița a fost nevoită să învețe mai multe mișcări specifice artelor marțiale, dar și să exerseze atitudinea calmă de personal evoluat a Celui Antic. „Filmul are o notă puternică de ezoterism. Fizică cuantică și religie comparată, acestea sunt domeniile în care ne învârtim”, a explicat actrița într-un interviu, lăsând să se înțeleagă că pregătirea pentru acest rol a necesitat și multă documentare teoretică.

Identitate ascunsă în „Suspiria”

704 28 7Cea mai controversată transformare a Tildei Swinton este, însă, în plină desfășurare. Actrița, în vârstă de 58 de ani, a recunoscut că este, de fapt, actorul de 82 de ani Lutz Ebersdorf care joacă rolul Dr. Josef Klemperer în filmul „Suspiria”. Potrivit CNN, actrița a suferit mai multe transformări pentru a intra în pielea personajului. Tilda a recunoscut recent pentru The New York Times că a avut nevoie de patru ore de machiaj zilnic pentru a se transforma în bărbatul octogenar. Ea a fost atât de atentă cu detaliile, încât a insistat să i se monteze inclusiv organe genitale false. În același film, Tilda Swinton joacă și rolul Doamnei Blanc. Speculațiile în legătură cu adevărata identitate a actorului care joacă rolul Dr. Josef Klemperer au început atunci când s-a descoperit că presupusul actor, Lutz Ebersdorf, este un bărbat de 82 de ani de origine germană al cărui portofoliu artistic conține un singur film, și anume chiar „Suspiria”.

Actrița britanică este cea mai cameleonică prezență din peliculele ultimului deceniu, culminând cu rolul din „Suspiria” anului 2018

În 2007, Tilda Swinton a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru prestația sa din pelicula „Michael Clayton“