Main menu

header

706 27 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Comedia se învață greu și se face greu, cere timp și meșteșug. Comedia înseamnă bucurie și cere relaxare și niciodată încrâncenare. Și pentru că e bine, e frumos, e terapeutic ca oamenii să râdă, Bucureștiul va fi, anul viitor, gazda primului Festival de Film de Comedie, „Bucharest Best Comedy Film Festival”. Ce vrea să aducă acesta în spațiul românesc, aflați din interviul cu președintele festivalului, regizorul Enea Dabija.

„Îi datorez această idee unui indian, pe care l-am cunoscut la Cannes”

- Asociația CulturALL, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, pregătește la București prima ediție a Bucharest Best Comedy Film Festival, ce va avea loc în 2019. În perioada 22-24 noiembrie, personalități internaționale din lumea cinematografiei se întâlnesc la București pentru a stabili structura festivalului și regulamentul de selecție a filmelor ce vor concura, în 2019, pentru titlul „Comedia Anului”. Când s-a concretizat ideea acestui festival?

- Lucrez la acest format de patru ani. Prima dată când m-am gândit serios la acest format a fost la Cannes. Există acolo celebra Esplanadă și niște băncuțe, un refugiu pentru cei de acolo, dar unde nu ești niciodată singur pentru că mereu comunici cu cineva. La un moment dat, am nimerit lângă un indian negru de supărare. Am fost foarte curios de ce poate fi o persoană atât de tristă la Cannes și l-am întrebat ce problemă are. Mi-a spus că are un film selecționat și a primit vestea că nu a luat niciun premiu. Spera să aibă succes, dar a înțeles că nu a avut nicio șansă pentru că pelicula era comedie. Nu știu cine a fost acel indian, îi cunosc doar numele, Rashid, dar atunci am început să mă uit atent la domeniul comediei. În Europa am făcut un mic studiu și mi-a ieșit că doar un procent de 15% din producția filmului este dedicată acestui minunat gen. În acest format de zece filme, nu există niciun alt festival de comedie în lume. Lucru care mă face să fiu convins că a fost așteptat de toată lumea. Interesant este faptul că nu doar juriul va vota, ci și spectatorii bucureșteni, care vor putea să-și exprime părerea printr-un SMS. Un procent va fi al juriului, cu siguranță, dar un alt mare procent al publicului. Asta și vreau. Să avem comedia noastră a celor din București.

- Unde se va desfășura acest festival unic și în ce perioadă?

- În toate sălile de cinematograf din București, care vor accepta o colaborare cu noi. Ne dorim să intrăm în toată țara, tocmai de aceea voi lăsa ca timp de o lună să se așeze lucrurile, va exista și un set de DVD-uri și îi vom îndemna pe toți să le vadă pentru ca alegerea să fie extrem de corectă și de personală. În ceea ce privește perioada desfășurării, nu am stabilit încă, probabil în luna iunie.

„Ne bucurăm de prezenţa lui Franco Nero”

706 27 2- Aveţi vreun invitat special la această reuniune de acum?

- Invitatul special al acestui eveniment este Franco Nero, unul dintre cei mai eclectici actori din „vechea gardă”, activând în nenumărate genuri și subgenuri cinematografice de la spaghetti western, la filme de acțiune, drame, arthouse, horror și comedii, care vine în România, chiar de ziua lui, pe 23 noiembrie.

- De ce l-ai ales tocmai pe el? Va avea parte și de o surpriză la împlinirea frumoasei vârste de 77 de ani?

- A fost o condiție pusă de noi ca Franco să vină de ziua sa și sper din suflet să se simtă minunat și să nu îi pară rău. Cât privește surpriza, va avea parte de o petrecere grandioasă. Am ținut să ajungă Franco Nero și datorită istoricului său, nu atât a filmelor western, ci și a comediilor făcute și abia aștept să-mi povestească multe lucruri. Am și eu câteva întrebări la care aștept răspunsuri cu nerăbdare.

- Ce personalități vor lua parte la întâlnirile pregătitoare ale festivalului?

- Sunt 17 personalități și voi începe cu președintele juriului, Irina Margareta Nistor. Vor veni Hugo Castro Fau din Argentina, nominalizat la Oscar anul trecut, membru al CNC-ul argentinian și al multor altor jurii din America de Sud, Arndt Schwering Sohnrey din Germania, un tip interesant, care a jucat și cu Brad Pitt la un moment dat, un coach incredibil de bun pe actorie, scenaristul Christian Routh din Spania, unul dintre importanții oameni din acest domeniu, regizorul japonez Hasei Kohki, premiat la Veneția, care acum lucrează la un film cu Emir Kusturica, o coproducție românească (chiar în această săptămână se toarnă pelicula) și, nu în ultimul rând, regizorul turc Beste Yamalioglu, care face parte din staful Festivalului de Film de la Istanbul, cel mai important din Turcia. Pentru că vrem să atragem românii care au succes în străinătate, i-am invitat și pe Cristina Cepraga, Alex Rotaru, care lucrează de mult timp în SUA, Camil Bacoș, recent premiat pentru un scenariu în America, și Oana Merdariu, care a fost produ- cător în Argentina multă vreme. Asta e ideea noastră, de a strânge în jurul acestui festival români de succes, care să ne aducă și filme bune. Ei vor fi selecționeri, apoi cu toții vom lua decizia bună pentru a alege cele zece comedii, și în final cel mai bun film al anului. Ne bucurăm și de prezența lui Adrian Păduraru și a Laurei Baron.

„Comedia e la fel de grea ca matematica”

- Din evenimentele programate în noiembrie de organizatorii festivalului, face parte și o serie de sesiuni masterclass, susținute de specialiștii industriei cinematografice pe tema „Universal Comedy Analysis”. Despre ce este vorba?

- Fiecare invitat are o temă anume, acestea sunt total diferite și surprinzător pentru mine a fost faptul că nimeni nu a vrut să schimbe ceva. În acești ani de când studiez fenomenul, am observat că noi, oamenii, râdem altfel, dar de ce râdem e foarte diferit, de la o zonă a globului la alta.

- Râd românii mai mult decât ceilalți?

- Românii fac mai mult haz de necaz… Problema noastră e că noi am uitat să râdem. De fapt, acesta e scopul acestui festival: să reînvățăm să zâmbim. În metrou, în autobuz, în mașini și mă interesează foarte mult, și de la domnul Mircea Albulescu am învățat asta, surâsul acela inteligent, natural. Să spunem că vezi o comedie și te duci acasă și te apuci de treabă. La un moment dat surâzi amintindu-ți… sau poate începi să o înțelegi. Comedia de fapt asta poate realiza: să-ți învârtă rotițele minții. Pentru că acest gen e ca matematica. E foarte greu de făcut și, de aceea, mulți o ocolesc. Trebuie să ai un scenariu foarte bun, niște actori geniali... Multă lume a împărțit artiștii între actorii de comedie și actorii mari. Nu e adevărat. Un actor de comedie e un actor mare.

„De acolo, de Sus, Radu Beligan, Mircea Albulescu şi Ion Lucian mă ajută să realizez acest proiect“

706 27 3- Cum apreciezi festivalul, dincolo de rostul său profesional? Mă refer la loc, lume, surprize, întâlniri...

- Vor fi câțiva actori care nu au legătură cu filmele, dar care vor fi invitați speciali, încă nu am stabilit acest lucru, dar lucrez intens și sper să-mi iasă, pentru că va veni și unul dintre cei mai importanți artiști ai lumii. Dintre cele zece filme selecționate vor veni bineînțeles actorii principali, regizorii… Va fi și un premiu pe măsură, însă asta e o surpriză pe care încă nu o voi dezvălui. Țin să adaug că le datorez mult marilor actori Ion Lucian, Mircea Albulescu și Radu Beligan, care mi-au schimbat viața. Și îmi e tare dor de ei. Știu că mă ajută de acolo să fac acest festival…