Main menu

header

706 25 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Schimbările care se pot petrece în interiorul unei persoane care a primit un organ de la cineva aflat în moarte cerebrală pot fi intense și de toate felurile. De la mirosuri sau gusturi necunoscute până la obiceiuri inedite sau chiar modificări de personalitate, „trecerea” unui om în celălalt prin transplant a rămas un mister.

Șosetele ostașului

706 25 2Sheron Williamson a suferit mult timp de inimă, la un moment dat intrând chiar în moarte clinică. Medicii care au resuscitat-o i-au spus că nu mai avea decât câteva săptămâni de trăit dacă nu primea o inimă nouă. Femeii i-a zâmbit norocul și i-a fost transplantată patru zile mai târziu inima unui soldat căzut pe frontul din Irak. Din momentul în care și-a revenit din anestezie, femeia a început să experimenteze cele mai ciudate senzații. „Eram plină de toate acele fire și simțeam un miros puternic de șosete ude din lână. Apropiații mi-au spus apoi că nu făceam altceva decât să cer într-una bere, care nu mi-a plăcut niciodată înainte de operația de transplant. În final, mi-a adus cineva o halbă, pe care am dat-o peste cap pe nerăsuflate”, povestește americanca în vârstă de 50 de ani.

Pofte ciudate

706 25 3Prima persoană din New England care a primit o inimă și o pereche de plămâni a fost Claire Sylvia, în vârstă de 47 de ani. Femeia este convinsă și astăzi că a primit nu doar organele de la donator, ci și gusturile aceluia, care pentru ea erau complet neobișnuite. De pildă, imediat după operație ar fi cerut bere, ceea ce nu îi era caracteristic anterior. În zilele care au urmat a început să poftească la alimente pe care nu le agrease în trecut sau nici măcar nu le gustase vreodată, cum sunt ardeii grași verzi, batoanele de ciocolată sau unele produse de fast-food, de care s-a ferit toată viața. De asemenea, a început să viseze regulat un bărbat pe nume Tim, deși nu știa cine îi donase organele. Grație acestei inițiale, a început să caute prin cimitir până a dat de numele Timothy Lamirande, un tânăr de 18 ani care murise într-un accident rutier în aceeași zi în care Claire primise inima și plămânii. Băiatul se întorcea de la un local unde mâncase fast-food, iar punga cu pricina era în buzunarul ultimei jachete pe care a purtat-o… Un caz similar este cel al lui David Waters, care, după ce a primit o inimă, nu a mai dorit să mănânce altceva decât felul preferat al donatorului și care lui îi fusese străin până la operația de transplant.

Sinucidere identică

706 25 4În 2008, Sonny Graham, în vârstă de 69 de ani, s-a sinucis prin împușcare. Moartea sa a fost extrem de ciudată, întrucât omul primise o inimă în 1995 de la Tommy Cottle, care făcuse același gest, în același fel: își trăsese un glonț în gât. Și mai straniu este faptul că persoana care a primit inima a curtat-o pe văduva donatorului ani întregi, apoi a și luat-o de nevastă, în 2004. Sinuciderea lui Sonny i-a lăsat muți de uimire pe cunoscuți, întrucât era genul de persoană care nu afișase vreodată nici cel mai mărunt gând sumbru. Dimpotrivă, era un optimist și un om echilibrat.

Abilități străine

706 25 5Imediat după transplantul de ficat care i-a salvat viața, Amy Tippins a început să adore hamburgerii, pe care nu-i putea suferi înainte, și să dezvolte un sentiment profund de atașament față de comunitate și datoria civică, după ce fusese adolescentul rebel al familiei, ce nu părea să dea doi bani pe societate și convențiile acesteia. Și mai bizar, tânăra a început să intre în magazinele de bricolaj și de unelte, cumpărând tot felul de scule pe care, uimitor, știa să le folosească, deși până la operație nici nu atinsese așa ceva. Ulterior a aflat că persoana donator fusese un arhitect priceput în construcții, care contribuise la edificarea unor proiecte de clădiri în oraș. Până să moară, preferase înainte de toate hamburgerii…

Schimbare de personalitate

706 25 6Cheryl Johnson, de 37 de ani, crede cu tărie că a preluat foarte mult din personalitățile celor care i-a donat rinichii ce i-au salvat viața. Mai mult, acest aspect s-a petrecut de două ori, fiecare dintre cei doi rinichi pe care i-a primit modificându-i structura interioară. După prima intervenție, în 2001, femeia a devenit brusc „capricioasă și nestatornică”, trăsături care nu îi stătuseră niciodată în fire. După un timp, rinichiul nu s-a adaptat, iar Cheryl a fost nevoită să suporte o a doua intervenție. Noul organ i-a modificat personalitatea încă și mai mult: femeia a început să „devoreze” literatură clasică, după ce o viață întreagă lecturase doar reviste de modă. Acum citește Dostoievski și pune schimbarea pe seama donatorului.

„Geniu” al artei

William Sheridan s-a apucat de desenat pentru a aștepta mai ușor să apară un donator care să-i salveze viața. Nu a desenat niciodată cu talent, dar după operația de transplant din 2006, când a primit o altă inimă, totul s-a schimbat. Donatorul, Keith Neville, fusese un adevărat artist al peniței, iar de atunci William uimește cu desenele sale care i-au determinat pe cunoscuți, și nu numai, să-l considere „un geniu” al desenului. Potrivit expertului Gary Schwartz, de la Universitatea din Arizona, care studiază astfel de cazuri, este posibil ca unele celule din organul donatorului să fi reținut „amintiri” pe care le-a dus în persoana care l-a primit.

Talent inedit în bucătărie

706 25 7Shaun Bird a fost aproape toată viața în pericol de a deceda, din pricina unei suferințe a vaselor sangvine. Inima ajunsese să-i funcționeze la doar 20% din capacitate, dar în miezul unei nopți a fost chemat la spital, pentru un transplant care a schimbat totul. Shaun auzise despre schimbările pe care le aduce personalității cuiva un transplant, dar afirmase public de mai multe ori că nu credea o iotă din aceste povești. Însă după operație s-a petrecut inimaginabilul: Shaun a simțit o dorință arzătoare de a intra în bucătărie și de a găti. Culmea este că avea și o mulțime de cunoștințe în domeniu fără să fi învățat vreodată, în scurt timp ajungând chiar chef local, de unde până la transplant habar nu avusese să fiarbă un ou.

Actrița franceză Charlotte Valandrey povestește în cartea „Love in The Blood“ („Dragostea din sânge“) cum în urma unui transplant de inimă a început să fie - și a rămas - o iubitoare de vin, băutură pe  care nu o agrease până la operație

Mânie fără sens

Jamie Shernan a avut șansa la o nouă viață la vârsta de 24 de ani, când i-a fost transplantată o inimă sănătoasă în locul celei cu defect pe care o avea din naștere. La șase luni după operație, Jamie făcea cunoștință cu familia donatorului, un tânăr de 29 de ani, care decedase în urma unei bătăi într-un bar. Femeia le-a povestit că avea accese de mânie fără sens și care nu îi erau caracteristice, dar era convinsă că fuseseră ultimele sentimente din inima tânărului înainte ca organul să ajungă la ea.