Main menu

header

706 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cetatea Medievală din Târgu Mureş, comoară din bani „europeni“

Când ajungeți în Târgu Mureș, musai să vă faceți timp să vizitați Cetatea Medievală. Este o fortificație cu 7 bastioane unite prin ziduri înalte de 3 metri și are o suprafață de 4,3 ha. Bastioanele se compun din 3 sau 4 etaje care comunică în interior prin scări de lemn. În interiorul ei puteți vizita Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței, construite în stilul arhitectonic al Renașterii târzii.

Dărâmată în 1601 de ucigașul Basta, a fost reconstruită în 50 de ani

Cetatea actuală a fost construită pe locul unei alte fortificații ridicate în secolul al XV-lea (între 1485 și 1492) și care a aparținut voievodului Transilvaniei din acele timpuri, István Báthori. Această primă cetate a fost distrusă în 1601, în timpul domniei lui Mihai Viteazul, în urma invaziei condusă de generalul italian de origine albaneză Giorgio Basta, cunoscut sub numele de György Basta, ucigașul domnitorului român care reușise prima mare unire a țărilor românești la 27 mai 1600, apogeul domniei sale tumultuoase. Actuala cetate a fost ridicată între anii 1602 și 1652, de formă pentagonală, având 5 dintre cele 7 bastioane construite de breslele muncitorești, care au utilizat ca material principal de construcție piatra de râu, în defavoarea cărămizilor.

Lucrările de reabilitare au „descoperit” prima fabrică de cărămidă din țară

Începând cu anul 2011 în Cetatea Medievală din Târgu Mureș s-au desfășurat ample lucrări de reabilitare, prin care au fost restaurate atât fațadele zidurilor exterioare și interioare, cât și componentele artistice (picturi, stucaturi, fresce, elemente decorative exterioare, tâmplării), s-a amenajat un parc arheologic pentru evidențierea obiectivului reabilitat, s-au amenajat căile de acces pietonale, s-au refăcut instalațiile electrice, instalațiile de apă, canalizare și sistemul de drenaj în incintă, s-au amenajat toalete, au fost montate reclame și indicatoare turistice. În urma acestor lucrări au fost descoperite mai multe vestigii arheologice, printre care o fabrică de cărămidă (prima din țara noastră), un atelier de prelucrare a bronzului și o pivniță cu două cuptoare, ceea ce demonstrează că Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost printre primele fortificații industrializate din țară.

60 de milioane de lei a costat reabilitarea Cetății Medievale din Târgu Mureș, în cea mai mare parte bani de la Uniunea Europeană