de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Muzeul „Arta Lemnului“, colecţie etnografică excepţională
Bucovina este un tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu relief, cultură, tradiții, mănăstiri și oameni de excepție. Toate de excepție. Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc este numai un exemplu. Această adevărată „civilizaţie” a prelucrării lemnului cuprinde peste 15.000 de piese expuse în 20 de săli. Prin tot ce adăposteşte şi valorifică, Muzeul „Arta Lemnului” este o mare colecţie etnografică de valoare deosebită, care oferă vizitatorilor bunuri din lemn întâlnite în Obcinile Bucovinei, aşa cum au fost ele gândite, făurite şi folosite de populaţia de munteni din cele peste o sută de aşezări din zonă.
„Adăpostit” într-o clădire-monument de la 1900
Muzeul „Arta Lemnului”, unic în România, a fost înființat în anul 1936 și se găsește într-o clădire, monument de arhitectură construită în 1900, care a folosit ca sediu pentru prefectura județului Suceava. Cuprinde piese de interior din lemn (mobilier, unelte și ustensile pentru ocupații și meșteșuguri), instalații tehnice (manuale și mecanice): prese de ulei, teasc pentru stors struguri și alte fructe, ciocane pentru bătut pănura, mori manuale și de apă, roți cu cupe care transmit forța apei pentru șteamp aurifer, precum și alte instalații complexe. În curtea muzeului există o mică „secție” în aer liber: case, porți și truse gospodărești din lemn. Cea mai mare parte a pieselor sunt realizate din lemn de brad și de molid, majoritatea fiind datate în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Unelte cu nume cel puțin... bizare!
Un spaţiu generos este destinat ocupaţiei principale a locuitorilor din ţinutul Câmpulungului Moldovenesc - păstoritul. Inventarul destinat acestei ocupaţii este bogat şi realizat, evident, din lemn: găleata pentru mulsul oilor, cupa şi doniţa pentru muls vacile, cofe, bote ciobăneşti şi linguri de diferite mărimi, un inventar de vase şi unelte pentru prepararea brânzei din care nu lipsesc budacile şi doniţele, tăugerul, lopăţelele de urdit, hârzobul, chiagornicerele. Nu știți ce înseamnă toate acestea? Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc vă așteaptă să vă „lămurească”!
Primăria din Câmpulung Moldovenesc a accesat în martie 2018 o finanţare de 2,5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru reabilitarea și modernizarea Muzeului „Arta Lemnului“