de Valeria Roman şi Florica Pintea
Decorațiunile interioare sunt o adevărată provocare pentru designeri și arhitecți, care de ceva timp au început să lucreze cu materiale naturale pentru a da mai mult efect în locuințe. Lichenii sunt preferați pentru că aduc multiple beneficii pentru sănătate. Nu sunt contraindicați alergicilor şi scad umiditatea și temperatura cu 7 grade într-o cameră. Ștefania-Irina Gligan (foto), artist decorator, realizează astfel de decorațiuni după ce în trecut a început cu simple aranjamente florale. Absolventă de Jurnalistică și cu un masterat în Litere, tânăra de 38 de ani a schimbat complet direcția de activitate, iar de jumătate de an realizează decoruri cu licheni naturali stabilizaţi, cu care nu aranjează doar pereți, ci și tablouri și rame pentru birou.
„Previn mucegaiul”
- La ce pot fi folosiți lichenii decorativi?
- Lichenii sunt foarte rezistenți ca durată, de până la 15 ani, se folosesc la placarea pereților, tavanelor, băilor, oglinzilor, obiectelor de decor. Se pot aplica pe aproape orice suprafață. Oferă un design proaspăt, natural, antifonează foarte bine pereții și previn mucegaiul acolo unde este tendința de a se forma.
- Pe lângă tablouri, care au fost obiectele pe care le-ai personalizat cu ajutorul acestora?
- Ultima comandă personalizată a fost un tablou cu pisici, care va fi oferit unei doamne iubitoare de animale, un tablou cu sigla unei instituții, un ceas, un decor pentru birou cu mesaj, o veioză, dar și un tablou cu un dinte pentru un cabinet stomatologic.
„Se găsesc în 30 de nuanțe”
- Cum sunt tratate plantele pentru a nu atrage insecte?
- În afara procedeului prin care sunt stabilizați, alt tratament nu primesc și totuși lichenii nu găzduiesc insecte sau alte organisme care ar putea deteriora tablourile, pereții, pentru care dacă s-ar întâmpla ar trebui să le acordăm o atenție deosebită pentru a-i curăța. Acest aspect ne demonstrează încă o dată că lichenii sunt ceea ce ne trebuie într-o casă, un decor căruia nu trebuie să-i porți de grijă și care, la rându-i, ne dăruiește multe beneficii.
- Care este întregul proces pentru care acești licheni nu prezintă un pericol pentru sănătate, ci dimpotrivă?
- Lichenii se recoltează când sunt dezvoltați, tulpinile se scufundă într-o soluție preparată din glicerină și alte componente naturale, soluția absorbându-se până la reducerea completă a sevei, iar procesul de rehidratare se finalizează în câteva zile. Lichenii, împreună cu soluția pentru stabilizare, absorb și conservanți alimentari pentru colorare, aceștia regăsindu-se într-o varietate de aproximativ 30 de nuanțe.
„Rezistă până la 15 ani”
- Ce beneficii aduc lichenii pentru sănătate?
- În primul rând, rezistă până la 15 ani dacă sunt respectate indicațiile tehnice care fac referire la modul de amplasare a acestora. Mă refer aici la faptul că nu trebuie să ajungă razele soarelui la ei, nu trebuie ținuți unde este multă umezeală sau în spațiile exterioare, pentru că toate acestea îi deteriorează. Ei nu rețin praful, absorb dioxidul de carbon, eliberând oxigen. Pentru stabilizare se folosesc doar produse naturale. Este vorba despre glicerină și coloranți alimentari, care nu sunt toxice. Lichenii nu atrag insectele și nici nu găzduiesc alte organisme care pot dăuna. Fiind conservați, aceștia nu necesită niciun fel de atenție specială. Nu se tund și nu se udă. Rarefiază aerul și reglează nivelul de umiditate din încăpere și avertizează când aceasta nu este optimă, prin aspectul lor. Atunci când aceasta este sub 40%, lichenii au aspect de casant, iar când aceasta este mai mare de 40%, lichenii se umflă și culoarea lor este intensă, umiditatea optimă pentru a le prelungi durata este între 40%-60%. În timpul verii scad temperaturile unei încăperi cu până la 7 grade, oferind un confort termic.
„Un metru pătrat acoperit cu licheni costă 350 de euro”
- Care sunt operele tale cu licheni?
- Operele pe care le-am realizat până acum sunt: tablouri, decoruri pentru baie și birou, ceasuri, oglinzi, brelocuri, veioze.
- Care e prețul unui astfel de obiect?
- Prețul unui produs începe de la 50 de lei, pentru unul de dimensiuni mici, și ajunge până la 350-400 de euro/mp, în funcție de suprafața comandată, atunci când avem pereți acoperiți cu licheni.
- Ai putea să tapetezi pereții unei case cu licheni?
- Da, aș putea. În ultimul timp, această tendință de placare sau de decorare a pereților cu licheni a luat amploare, pentru că, pe lângă faptul că oferă o imagine de prospețime, creează și un confort personal prin avantajele pe care le-am menționat și la fel de important este și aspectul că nu sunt contraindicați persoanelor cu alergii. Referitor la solicitarea de a decora și suprafețe mai mari, sunt în discuții cu proprietarii unui restaurant care se va deschide în curând, pentru a decora pereții acestuia.
Cel mai mic obiect: un breloc
- Cât durează realizarea unui obiect?
- Realizarea unui produs, în cazul meu, durează între 20 de minute și câteva zile, luând în calcul dimensiunile și modul de accesorizare. Aplicarea lichenilor presupune tăierea rădăcinilor, sortarea și curățarea de alte frunze uscate, apoi se aplică pe suprafața care trebuie realizată. Sunt încă la început de drum, dar dorința de a crea lucruri care să-i bucure pe alții mă motivează să merg mai departe, pentru că, recunosc, sunt capabilă să finalizez proiecte care îmi solicită talentul și puterea.
- Care este cel mai mic obiect pe care l-ai personalizat cu licheni, dar cel mai mare?
- Cel mai mic obiect pe care l-am realizat a fost un breloc cu licheni, iar cel mai mare, un tablou cu dimensiunile de 1m/1,2 m, reprezentând sigla unei instituții, cu ramă din scoarță de copac, pe care am aplicat-o manual.