de Silviu Ghering şi Raluca Ogaru
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Pâine de 126 de ani, bună şi acum!
Pare incredibil, dar este adevărat! O pâine coaptă în vara anului 1892 este surprinzător de bine conservată și după 126 de ani! Și poate fi văzută la Muzeul „Casa Cuza Vodă” din Galați, situat, nici nu se putea altfel, pe Strada „Alexandru Ioan Cuza”, la numărul 80. O pâine „istorică”, o pâine cu o „viață” de roman.
A adus-o din Italia un marinar de pe crucișătorul „Elisabeta”
În perioada 10 iulie - 4 noiembrie 1892 în orașul Genova s-a înființat o expoziție italo-sud-americană, cunoscută sub numele de „Serbările Columbiene”, organizată cu prilejul aniversării a 400 de ani de la descoperirea Americii de Cristofor Columb. România a fost prezentă la expoziţie cu realizări tehnice şi industriale ale companiilor autohtone din acea perioadă, dar și cu crucişătorul „Elisabeta”. Unul dintre marinari, Vasile Pamfil, a cumpărat pâinea din pavilionul destinat produselor agro-alimentare, inclusiv cutia în care fusese expusă, şi a adus-o la Galaţi. A păstrat-o acasă până în mai 1915, când a donat-o directorului Şcolii primare nr.6 de băieţi din Galaţi, Paul Paşa, fondatorul primului Muzeu Regional Şcolar din Galaţi, inaugurat la 22 iunie 1914. A fost cunoscut în epocă drept Muzeul Regional „Paşa”. Din iniţiativa unor gălăţeni bogați, în 1937 s-a constituit Asociaţia „Casa Cuza Vodă”, care a cumpărat fosta casă părintească a lui Alexandru Ioan Cuza, unde, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurat Muzeul „Casa Cuza Vodă”. Și care a preluat colecţia obiectelor muzeistice (5.500) donate de Paul Paşa, inclusiv „Pâinea din 1892”.
Explicația experților din chimia alimentară
A făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retrasă, „deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti”, nefiind în „concordanţă cu valorile proletare” promovate în acea vreme. După aproape 40 de ani în care a zăcut „rătăcită” în depozitele muzeului, „Pâinea din 1892” a fost redescoperită în 2009. Într-o stare excelentă de conservare! „Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să reziste până în zilele noastre”, spune conf. dr. ing. Romulus Marian Burluc de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.