de Călin Popa şi Adrian Barna
Persoanele care suferă de cancer mamar și care experimentează crize de anxietate și depresie vor fi încurajate să învețe tehnici de meditație, să se integreze într-un grup care face yoga și să asculte muzică cu potențial terapeutic.
Managementul stresului reduce anxietatea
Acestea sunt noile sfaturi venite din partea Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) și publicate într-un ghid privind integrarea terapiilor alternative, așa cum recomandă și Societatea pentru Oncologie Integrativă (SIO). Indicațiile date de Societatea pentru Oncologie Integrativă au fost revizuite și completate de expertul Gary H. Lyman, un reputat medic oncolog de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, din Seattle, și de medicul Lorenzo Cohen, de la Universitatea MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas. „Terapia muzicală, meditația, managementul stresului și yoga sunt recomandate pentru reducerea anxietății. Meditația, relaxarea, yoga, masajul și muzica terapeutică sunt recomandate pentru reducerea efectelor depresiei. Meditația și yoga sunt recomandate pentru creșterea calității vieții pacientelor. Acupunctura și presopunctura pot fi folosite pentru a ocoli efectele negative ale chimioterapiei”.
Terapiile alternative îmbunătățesc calitatea vieții
Specialiștii punctează, în plus, faptul că nu se recomandă folosirea de suplimente alimentare, întrucât acestea nu și-au dovedit până acum adevărata eficiență. „Pacientele sub tratament sau care au trecut de acesta își doresc să poată utiliza orice mijloc pe care îl pot avea la îndemână ca să maximizeze efectul tratamentului, dar și să își crească nivelul calității vieții. Astfel, am ajuns la concluzia că anumite terapii alternative pot fi de ajutor. De aceea am elaborat acest ghid, ca să validăm ce am cercetat și să oferim noi oportunități pentru sporirea calității vieții pacienților”, afirmă doctorul Lyman.
Meloterapie antidepresie
Oncologii americani atrag atenția și asupra multitudinii de suplimente alimentare care, deși nu au rezultate verificate de organismele de stat, îi atrag pe bolnavi cu diverse reclame, care nu reflectă realitatea. Piața americană, dar și cea europeană sunt inundate de publicitate la suplimente alimentare, care arată ca niște medicamente și uneori promit rezultate pe care niciun medic nu le poate garanta. În schimb, există mai multe forme de terapie muzicală, iar cea mai eficientă, cel puțin în cazul pacienților suferinzi de cancer mamar, s-a dovedit aceea creată de muzica lui Mozart. Aceasta vine ca balsam, calmează grijile, alungă anxietatea și poate sprijini puternic procesul de însănătoșire al pacienților care au trecut de tratamentul chimioterapeutic. Explicații sunt de tot felul, dar oncologii americani spun că efectele sunt importante și că ridicarea nivelului calității vieții pacienților prin muzica lui Mozart este deja un lucru dovedit și că această terapie ar trebui recomandată și utilizată pe scară largă. Această muzică, însoțită de exerciții de meditație, poate înlocui cu succes medicația în cazurile de anxietate și în timpul momentelor de cădere în depresie a pacienților suferinzi de cancer.
„Țelul nostru este să îi ajutăm pe specialiștii oncologi, și pe pacienții acestora, să poată lua decizii și să asigure cel mai bun sprijin medical pentru suferinzi” (Gary H. Lyman, Seattle)