de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Crăciunul se apropie cu pași repezi, lumea intră, încet, încet în febra Sărbătorilor de iarnă, gândurile zboară la magia celei mai frumoase perioade a anului. În acest vârtej de bucurii și de tradiții nu puteau lipsi... tradiționalele filme de sezon! Brazi împodobiți, luminițe, colinde, Moș Crăciun, totul cu o „glazură” de aventură și de neprevăzut. Cele mai frumoase filme de Crăciun... Cui nu-i plac? Grinch nu intră în discuție... Este, fără nicio discuție, foarte pretențios să faci un clasament al celor mai frumoase filme de Crăciun, mereu va fi cineva să întrebe „De ce filmul ăsta e pe primul loc și nu ăsta?”, în funcție de actorii preferați, de regizor, de efecte, de anul în care a fost făcut filmul. De la clasicul „O viață minunată” (It’s a Wonderful Life), din 1946, până la celebrul „Singur acasă” (Home Alone) din 1990, fără să mai amintim „Pur și simplu dragoste” (Love Actually), din 2003, sau... Vedeți? Deja au apărut „contestații”! Așa că TAIFASURI vă prezintă cele mai frumoase filme de Crăciun în ordinea cronologică a apariției și cu rezerva că oricare dintre dumneavoastră poate avea altă părere...
Hanul melodiilor
Îndrăgiții Bing Crosby şi Fred Astaire sunt protagoniştii unui clasic de Crăciun, câştigător al unui Premiu Oscar, care garantează atmosfera de Sărbători prin numere inedite de muzică şi dans cum numai cei doi pot interpreta. Subiectul este simplu: într-un han care se deschide doar de Sărbători, dansatorul profesionist Ted Hanover (Fred Astaire) şi cântăreţul de estradă Jim Hardy (Bing Crosby), parteneri de scenă, se întrec pentru inima frumoasei lor partenere Linda Mason (Marjorie Reynolds). Vedeți filmul ca să aflați cine o va câștiga!
O viață minunată
George Bailey (James Stewart) este un om de afaceri bun și generos, care a susținut orășelul Bedford Falls prin construcții și credite imobiliare pentru a nu fi dominat și condus de un rapace bogătaș, Mister Potter (Lionel Barrymore). În Ajunul Crăciunului, unchiul său, Billy Bailey (Thomas Mitchell), pierde o sumă imensă de bani ai firmei lui George, la propriu, înainte să o depună la bancă. George va fi cel tras la răspundere pentru lipsa banilor din cont, își face un dur proces de conștiință și hotărăște să se sinucidă pentru a-și proteja familia. Apare, însă, un înger, Clarence (Henry Travers), care îi arată, prin magie, ce ar fi fost orașul fără el și ce ar ajunge dacă el dispare. Votat în 1998 pe locul 11 și în 2007 pe locul 20 în lista celor mai bune 100 de filme din istoria cinematografiei.
Poveste de Crăciun
Un alt film clasic de Crăciun care are un copil în centrul acţiunii. Merită urmărit de oricine vrea să îşi aducă aminte cât de greu e să fii copil într-o familie mare. Cu atât mai greu când tot ce vrei de Crăciun este o puşcă Red Ryder cu aer comprimat şi eşti dispus să întâmpini toate obstacolele care îţi ies în cale când încerci să-ţi convingi părinţii să-ţi ia cadoul perfect. Mai ales când ai ochelari pe care toți îți spun că-i vei sparge cu arma aia periculoasă. Ceea ce se și întâmplă... Cum se rezolvă toate problemele, vedeți în film! În 2012, a fost selectat pentru a fi inclus în Registrul Național de Film de Biblioteca Congresului, fiind considerat „important cultural, istoric și estetic”.
Seria Singur Acasă
Nu putea lipsi! Orice ați spune, de oricâte ori l-ați văzut, sau, mai bine zis, le-ați văzut, că sunt, nu-i așa?, „numai” 4: Singur acasă 1 (1990), Singur acasă 2 - Pierdut în New York (Lost în New York), Singur acasă 3 (1997), Singur acasă 4 (2002). Primele două serii sunt de departe peste ultimele două, în primul rând datorită lui Macaulay Culkin, „emblema” puștiului care face față „singur acasă” hoților și îi aduce la disperare. În locul lui „Mac”, în „Singur acasă 3” apare Alex D. Linz, în rolul lui Alex Pruitt, un puști isteț foc, plin de idei și de „resurse”, care, lăsat, evident, singur acasă, trebuie să-și apere casa de hoți. „Singur acasă 4” (Home Alone: Taking Back the House) este seria cu cea mai scăzută audiență, Mike Weinberg este acum Kevin McCallister, care trebuie să facă față hoților Marv (French Stewart), soția acestuia, Vera (Missi Pyle) și Molly (Barbara Babcock), servitoarea din casă, special infiltrată, și mama lui... Marv! Primul „Singur acasă”, cel din 1990, este filmul de Crăciun cu cele mai mari încasări din istorie, 576.684.675 de dolari până în decembrie 2017, conform „Guinness Book of Records”.
Goana după cadou
Când un tată, Howard Langston (Arnold Schwarzenegger), este prea ocupat și lasă pentru ultima zi cadoul de Crăciun pentru băiețelul său, poate avea surpriza să constate că toți copiii din oraș parcă s-au vorbit și vor toți aceeași jucărie! Goana după cadoul mult dorit înseamnă o confruntare fără menajamente între... tați!
Colind de Crăciun
Ebenezer Scrooge (Patrick Stewart) este un avar om de afaceri din epoca victoriană (183-1901), care urăște Sărbătorile. Îl muncește până la epuizare pe cel mai bun angajat al său, Bob Cratchit (Richard E. Grant) și nu-i dă liber de Crăciun. În seara de Ajun, apare fantoma fostului partener de afaceri, Jacob Marley (Bernard Lloyd), ca să-l facă să-și vadă greșelile și să-și schimbe caracterul. Cum? Cu ajutorul altor 3... fantome!
Cine este Moș Crăciun?
Moș Crăciun (Leslie Nielsen) cade din sanie, din cauza vremii potrivnice, și „aterizează” în New York, pierzându-și memoria. Un reporter tv avid de știri tv îl găsește, îl bagă pe „sticlă” și îi promite că-i va găsi familia, totul numai ca să obțină audiență. Moș Crăciun se angajează la un supermarket, se împrietenește cu băiatul prietenei, singurul care crede că el este adevăratul Moș Crăciun. Un cuplu crede că Moș Crăciun este, de fapt, bunicul lor care și-a lăsat barbă, îl iau cu ei, elfii vin în căutarea „șefului”, totul se încurcă și, până la urmă, cel care desface ițele este... Dar nu mai bine vedeți filmul ca să aflați cine?
Cum a furat Grinch Crăciunul
Inspirat din cartea cu același nume din 1957 a lui Theodor Seuss Geisel, cunoscut sub semnătura Dr. Seuss, filmul se desfășoară într-un... fulg de zăpadă! În orașul microscopic Whoville cinicul spiriduș Grinch (Jim Carrey) urăște Crăciunul și pe toți „Whos”, locuitorii din Whoville. Enervat de festivitățile de Crăciun, fură toate cadourile ca să strice sărbătoarea. Cum află, până la urmă, că spiritul Crăciunului înseamnă mult mai profund decât niște daruri, aflați și dumneavostră vizionând al doilea film de Crăciun din toate timpurile ca încasări, imediat după „Singur acasă”! Cu „numai” 345.141.403 de dolari!
Pur și simplu dragoste
Superbe povești de dragoste care se „împletesc” în perioada magică a Crăciunului, cu un prim-ministru arătos și... burlac (Hugh Grant) care se îndrăgostește de tânăra angajată să asigure protocolul, cu un scriitor cucerit de menajera sa, cu o soție și mamă (Emma Thompson) care crede că soțul său (Alan Rickman) o înșală, cu un tată vitreg văduv (Liam Neeson) care caută calea spre sufletul fiului său îndrăgostit de o colegă... intangibilă, cu o proaspăt căsătorită (Keira Knightley) care nu înțelege distanța autoimpusă de cel mai bun prieten al soțului său, îndrăgostit de ea... Filmate cu mult romantism și... umor britanic, toate petrecându-se la Londra.
Crăciunul cu familia Krank
Nora (Jamie Lee Curtis) și Luther (Tim Allen) se hotărăsc să „fenteze” Crăciunul, pe care îl petreceau, tradițional, cu vecinii, și să plece într-o croazieră. Decizia lor provoacă un adevărat „tsunami” printre vecini. Iar când fiica lor Blair (Julie Gonzalo) îi anunță chiar în Ajunul Crăciunului că vine în vizită împreună cu logodnicul său, părinții Krank pornesc într-o cursă contracronometru pentru a face un miracol ca să se poată aduna cu vecinii pentru un Crăciun de neuitat.
Crăciun
O distribuție de primă mână își unește eforturile pentru această colecție de povești intersectate, avându-i în centru pe câțiva newyorkezi singuratici care se trezesc că au nevoie unul de altul, chiar în Ajunul Crăciunului. Personajul principal este Rose (Susan Sarandon), o văduvă care se luptă să facă față problemelor legate de grija pentru mama sa, care suferă de Alzheimer. Charles (Charlie) Boyd (Robin Williams) este un tip misterios care, mai târziu, o împiedică să sară în East River. Nina (Penelope Cruz) este sătulă de crizele violente de gelozie ale iubitului său polițist, Mike (Paul Walker), și rupe logodna. Un chelner cu obsesii, Artie (Alan Arkin), convins că Mike e reîncarnarea soției sale moarte, în timp ce în altă poveste, un tânăr cam tulburat, Jules (Marcus Thomas), se rănește singur la o mână pentru a putea participa la o petrecere de Crăciun la... urgență, singura amintire fericită din copilăria sa!
Expresul polar
Film de animație generat de computer, bazat pe cartea pentru copii cu același nume scrisă de Chris Van Allsburg. Hero Boy este un băiat care nu crede în Moș Crăciun sau în miracole. În noaptea de Ajun, la fereastra sa oprește un... tren cu locomotivă cu aburi, al cărui conductor (voce Tom Hanks) îl invită într-o călătorie fantastică, la propriu și la figurat, la Polul Nord, acasă la Moș Crăciun. Regizorul Robert Zemeckis (Forrest Gump, Înapoi în viitor) a „inventat” pentru acest film tehnica „performance capture”, cu ajutorul căreia mișcările actorilor adevărați sunt captate și transferate personajelor animate! Rezultatul: efecte vizuale superbe, dublate de actorie excepțională. Deja un „clasic” al Crăciunului, un film de animație cu adevărat plin de viață.
Crăciun fericit
Inspirată din realitate, acțiunea se petrece în plină conflagrație mondială, când spiritul Crăciunului a învins spiritul războiului, pe 24 decembrie 1914. Armele tac pe linia frontului de vest pentru a face loc colindelor. Dușmanii de moarte uită de moarte și fraternizează în „Țara nimănui”, francezi, germani, scoțieni, englezi... La ein șnaps și a beer, la eine Zigarette și a pipe, la ein Fußballspiel și a football match... Realitatea schimbă destinul a patru oameni: un tenor german și iubita sa, o soprană daneză, un locotenent francez și un preot scoțian. Film nominalizat la Premiile Oscar pentru „Cea mai bună producţie străină a anului”.
Vacanţa
Două tinere cu probleme sentimentale acasă fac schimb de case înainte de Crăciun. Englezoaica Iris (Kate Winslet) pleacă în SUA, americanca Amanda (Cameron Diaz) merge în locul ei, în Anglia, și amândouă își găsesc, vrând-nevrând, sufletele-pereche în noile „locații”, în decorul idilic al Crăciunului. Fericiții „beneficiari” ai magiei sunt americanul Miles (Jack Black) pentru Iris, respectiv britanicul Graham (Jude Law) pentru Amanda.
Miracolul din Strada 34
Kriss Kringle (Edmund Gween) este un bătrânel simpatic, care se potrivește de minune descrierii lui Moș Crăciun. Un mare magazin îl angajează să bucure copii, dar apar contestatarii, i se înscenează o ilegalitate, se ajunge la tribunal... Îi va convinge, oare, Kriss Kringle că el chiar este Moș Crăciun? Vedeți filmul și... convingeți-vă singuri! Remake 1994 în regia lui Les Mayfield, cu Richard Attenborough în rolul lui Kris Kringle, Mara Wilson, Jennifer Morrison, Dylan McDermott.