Main menu

header

710 22 1de Laura Zmaranda şi Adrian Barna

Din anul 325, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, și până acum, iernile au fost marcate de una dintre cele mai mari sărbători creștine, Nașterea Mântuitorului. Această sărbătoare a fost prima oară celebrată de romani, după ce împăratul Constantin I a declarat creștinismul religia imperiului. La 25 decembrie pare că timpul și evenimentele pe care le-a planificat pentru noi se opresc în loc și că tot universul se apleacă doar asupra acestui moment spiritual. Este o aparență pentru că istoria gravitează în jurul acestei sărbători cu propriile întâmplări semnificative. 25 decembrie este o zi în care s-au hotărât destine. Iată câteva evenimente mondiale istorice petrecute în ziua de Crăciun.

Un singur calendar pentru întreaga lume și două încoronări memorabile

710 22 2În anul 597, în Anglia avea să se întâmple un eveniment menit să schimbe cursul timpului la propriu. La 25 decembrie, Regatul Unit a decis să adopte calendarul iulian. Evenimentul de atunci a avut rezonanță peste tot în lume pentru că această nouă unitate de măsură a timpului, calendarul iulian, a devenit ulterior valabilă pentru orice colț al pământului. În luna decembrie a anului 800, un alt eveniment important, rămas în istorie până în zilele noastre, se întâmpla tot în ziua de Crăciun. În Basilica Sfântul Petru de la Roma, în timpul unei ceremonii fastuoase, era încoronat, ca Sfânt Împărat Roman, Carol cel Mare, regele francilor. Coroana a fost pusă pe fruntea „părintelui Europei”, așa cum adeseori i se adresează istoria, de Papa Leon al III-lea. Încoronarea sa este considerată de unii istorici controversată prin faptul că se crede că scopul ei a fost acela de a reînvia Imperiul Roman de Apus, în vreme ce alte voci spun că a reprezentat încununarea alianţei dintre regatul francilor din Galia și Biserica de la Roma. Portretul acestui om, care a fost împărat vreme de 13 ani, îl prezintă ca pe un rege-războinic care a construit un imperiu impresionat. Se spune despre el că era un creștin devotat și că această devoțiune îl împingea chiar la măsuri condamnabile prin care îi determina pe oameni să se convertească la creștinism. La 25 decembrie anul 1066, istoria Europei se schimbă printr-un eveniment marcant. Anglia are un nou rege, cunoscut drept William Cuceritorul, Duce de Normandia, descendent al vikingilor. Încoronarea primului rege normand al Angliei are loc în catedrala Westminster Abbey din Londra după ce acesta cucerește Insulele Britanice în bătălia purtată cu Regele Harold al II-lea. William Cuceritorul a fost rege al Angliei vreme de 21 de ani, a contribuit la dezvoltarea ei prin reforme și nu numai atât, i-a lăsat o moștenire fizică prin construirea unor edificii-simbol precum Turnul Londrei și Castelul Windsor.

Victoria de o zi a generalului George Washington şi amnistierea confederaţilor

710 22 3Ziua de 25 decembrie din anul 1717 a rămas în memoria posterității ca o zi neagră, chiar dacă aceasta coincide cu sărbătoarea Nașterii Domnului. A fost o zi în care natura și-a dezlănțuit forțele și a spulberat Țările de Jos, unele regiuni din Germania şi Scandinavia. O furtună a cărei forță a descătușat apele din mătcile lor fără vreo șansă ca acestea să mai poată fi stăvilite de barajele și digurile medievale ale acelor timpuri. Potopul de atunci a ridicat nivelul apei la câțiva metri, a înghițit aproape în întregime satele din anumite regiuni și a curmat viața a aproximativ 14.000 de oameni.

710 22 4La sfârșitul anului 1776, istoria era preocupată să memoreze firul întâmplărilor legate de Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii. Un om avea să schimbe cursul războiul de atunci. Este vorba despre generalul George Washington. Într-un avânt de curaj în noaptea dinspre 25 decembrie, alături de 2.400 de soldați, acesta traversa râul Delaware și spera ca printr-un atac-surpriză să obţină o victorie împotriva forțelor germane, cunoscute sub numele de Hessian. Asaltul său, lansat în dimineața zilei de 25 decembrie, a fost un succes pentru că cei împotriva cărora lupta au fost luați complet prin surprindere și, în consecință, desfășurarea forțelor pentru a câștiga a fost minimă. Victoria sa a rămas în istorie, mai degrabă pentru impactul moral pozitiv pe care l-a avut asupra soldaților americani, decât pentru statornicie, întrucât armata generalului Washington nu a fost echipată corespunzător pentru a rezista atacurilor ulterioare și în acest context s-a impus retragerea chiar în aceeași zi în care teritoriul a fost câștigat.

O altă zi memorabilă a fost cea în care Andrew Johnson, vicepreședinte și succesor al Biroului Oval, a validat amnistierea pentru soldații care au luptat de partea Confederației (șapte state s-au separat de SUA până în februarie 1861 și au format Statele Confederate ale Americii) în timpul Războiului Civil American. Data de 25 decembrie 1868 a rămas în istorie ca ziua în care toți cei care au luat parte voluntar la rebeliune și au luptat pentru Statele Confederate ale Americii au fost iertați.

La 25 decembrie 1990, consultantul IT britanic Tim Berners-Lee a încercat noul sistem de conectare a calculatoarelor prin folosirea primului Web browser. În anul următor, acesta a călătorit în toată lumea pentru a convinge cât mai mulţi oameni să se conecteze la Web browsere

La 25 decembrie 1985, Tim Packard şi David Turner încheiau testul funcţionării maşinii electrice printr-o cursă de anduranţă, începută la Land’s End, cel mai sudic punct din Marea Britanie şi finalizată patru zile mai târziu în punctul cel mai nordic din Marea Britanie, John o’ Groat’s, Scoţia. Călătoria lor a fost declarată cea mai lungă excursie cu o maşină electrică pe o singură încărcare a bateriei

Colinde în timpul Primului Război Mondial

Era abia trecut de miezul nopţii. O noapte care avea să fie diferită de toate celelalte petrecute în tranşeele Primului Război Mondial. Se întâmpla pe 25 decembrie 1914. A fost primul moment în care armele au fost lăsate la pământ, iar soldaţii care luptau pentru cauze diferite, în tabere separate, şi-au strâns mâinile în semn de prietenie. Totul a început din tabăra armatei germane care după miezul a început să cânte colinde, iar spre dimineaţă au părăsit tranşeele şi s-au îndreptat spre tabăra celor împotriva cărora luptau urându-le „Crăciun Fericit!” în limba lor maternă. Toate barierele psihologice şi crezurile care stăteau între soldaţi au fost dărâmate şi nu a mai rămas decât un profund sentiment de omenie. Soldaţii au făcut schimb de cadouri, de budincă de prune, de ţigări şi şi-au urat „Crăciun Fericit!”. Pentru scurt timp războiul şi-a schimbat chipul întunecat, iar oamenii au demonstrat că pacea vine din suflet, nu din afara lui.