Main menu

header

712 2 1de Silviu Ghering şi Florica Pintea

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Muzeul Pâinii din Oradea, într-o brutărie care a funcţionat 305 ani!

Oradea nu mai are nvoie de nicio prezentare turistică. Cea mai mare așezare din regiunea istorică Croșana, menționată pentru prima dată cu numele latinesc Varadinum la 1113, într-o diplomă a abației benedictine din Zobor (acum Nitra, cel mai vechi oraș din Slovacia), vă dă întâlnire cu istoria la fiecare pas. Palatul Baroc, Biserica Ortodoxă cu Lună, Palatul Vulturului Negru, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Primăria, Teatrul de Stat sunt doar câteva dintre clădirile-monument pe care trebuie musai să le vedeți când ajungeți în Oradea. Și, bineînțeles, în primul rând, Cetatea. Construită de Regele Ladislau I (1077-1095), menționată întâia oară în 1241.

Austriecii au construit şase cuptoare

Zona mediană a Cetății, denumită și Corpul H, construit în anul 1692 din ordinul generalului Corbelli, imediat după ce austriecii cuceriseră Cetatea Oradea, a adăpostit Brutăria Cetății, cu şase cuptoare, realizată, cel mai probabil, după planurile baronului Ernst von Borgsdorf, însărcinat de Curtea Împărătească de la Viena cu refacerea fortificației. Ei bine, această brutărie a funcționat neîntrerupt mai bine de, atenție!, 305 ani, din 1692 până în 1997! Când a fost închisă „doar” pentru a fi reabilitată, odată cu întreaga Cetate, prin fonduri europene. Acolo, în fosta brutărie, a fost amenajat Muzeul Pâinii. Un spațiu aranjat de muzeografii Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea și redat arădenilor - și nu numai! - în 2016.

Istoria pâinii, de la bobul de grâu la aluatul de copt

„Spaţiul muzeal, prin obiectele expuse, redă cât se poate de veridic, istoria pâinii, de la bobul de grâu, la vremea încărcată de emoţie şi de frică a secerişului, trecând prin măcinat, până la frământatul şi coacerea aluatului în cuptoare străvechi ale bunicilor”, spune un comunicat de presă al Primăriei. Au fost duse în Muzeul Pâinii din Cetate obiecte ce amintesc de un trecut îndepărtat al epopeii sfintei treimi: grâu, făină, pâine. Vizitatorii pot vedea vechile cuptoare, precum și uneltele tradiționale de care se foloseau brutarii în trecut.

„Încercăm să creăm atmosfera străbunilor noştri care au cultivat grâul, au pus bobul de grâu în pământ, avem pluguri pe care le-am adus fiecare de la bunicii noştri, avem cuptoarele“ (Cristina Pușcaș, muzeograf al Muzeului Cetății și al orașului Oradea)