Main menu

header

713 31 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Patronul unei companii de electronice denumite Cyborgnest spune că a inventat al șaselea simț. Acesta permite orientarea rapidă către nord, oriunde ne-am afla.

„Busolă” fixată în piept

713 31 2Liviu Babitz nu a făcut decât să-și implanteze în piept un cip cu bluetooth. Acesta este prins de trup cu ajutorul unui piercing din titan, nu reacționează cu organismul, nu are nici spațiu și nici funcții de stocare de date și nici nu poate fi urmărit de la distanță. De fapt, cipul lui Babitz este un soi de busolă și vibrează ușor atunci când purtătorul stă cu fața spre nord. „Tocmai acest lucru îi poate ajuta pe oameni să se orienteze mai bine. Spre exemplu, le-ar ușura mult viața celor cu probleme de vedere. Și foarte lesne am putea să învățăm să ne orientăm oriunde, fie în oraș, fie în natură”, declară inventatorul în vârstă de 38 de ani. Babitz și-a botezat „invenția” „simțul nordului”, adevăratul „al șaselea simț”.

Modă mondială a implantării cipurilor

Patronul firmei Cyborgnest și-a prezentat invenția în direct la BBC, susținând că cipul poate fi de mare ajutor: „Vedeți cum toată lumea merge pe stradă cu nasul în smarthphone. Nu puțini sunt cei care se trezesc, la un moment dat, că nu mai știu unde se află, și atunci o vibrație ușoară îi spune omului că a găsit nordul. De aici, totul devine simplu, te orientezi în funcție de semnalul primit. Sunt destule păsări sau mamifere care se orientează perfect pentru că știu unde e nordul”. De altfel, implantarea de cipuri pentru tot felul de scopuri cotidiene a ajuns aproape ca o epidemie care se întinde în lume. Recent, 50 de angajaţi ai unei companii americane au acceptat să li se implanteze un microcip. Cu ajutorul gadget-ului cât un bob de orez, aceştia vor putea cumpăra gustări, se pot autentifica în sistem sau pot folosi banalul xerox doar printr-o singură atingere. Iar în Suedia, tot mai mulţi oameni aleg să îşi implanteze microcipuri în mână. Un singur astfel de dispozitiv de foarte mici dimensiuni poate înlocui legătura de chei, cartele de acces, iar în viitor chiar şi portofelul, precum și alte obiecte care se pot pierde.

„Simțul nordului descătușează mintea umană și creează noi oportunități pentru ingeniozitatea care ne caracterizează“ Liviu Babitz, inventator