Main menu

header

714 25 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Este ciudată, impresionantă și cei care o administrează spun că vibrațiile sonore cu care „lucrează” vindecă de numeroase boli, dar, cel mai important, pun vizitatorii în consonanță cu Universul și cu armonia acestuia, purificându-i energetic.

Van Tassel și viața sa plină de mistere

714 25 2Un aviator, dar și mecanic și inginer, Van Tassel, a părăsit industria aeronautică în 1947, tocmai când avioanele puneau stăpânire pe transportul din SUA. El și-a mutat familia în deșertul Mojave, unde cu toții au locuit în niște peșteri scufundate sub o stâncă gigantică - cunoscuta Giant Rock. În următorii ani, Van Tassel a construit aici o casă, a înființat un mic aerodrom și a deschis un restaurant. Dar cea mai impresionantă construcție a sa o reprezintă Integratron. În august 1953, Van Tassel a spus că a fost luat la bordul unei nave spațiale strălucitoare de o ființă venită de pe planeta Venus, numită Solgonda. În timpul acestui contact, lui Van Tassel i s-au oferit planurile unei structuri numite Integratron, care are potențialul de a restaura tinerețea, de a facilita călătoriile în timp și de a pune oamenii în armonie cu Universul. Creatorul domului a afirmat întotdeauna că Integratron este situat deasupra unui vârtej de forțe geomagnetice. În 1978, Van Tassel a decedat fără a fi suferit de vreo boală anume...

Băi de sunet pentru „trezire spirituală”

Clădirea a rămas destinată publicului. Integratron este în prezent un spațiu întreținut de trei surori, care nu sunt rude cu Van Tassel, iar clădirea este deschisă publicului pentru așa-numitele „băi de sunet”. Practic, este vorba despre o cupolă în care se află 19 boluri de cristal de diferite dimensiuni. Cel care se ocupă cu producerea băilor de sunet face să alunece un ciocănel pe buza unuia dintre cele mai mari boluri din încăpere. Este o mișcare lină, de amploare mică, dar aceasta generează amplificarea sunetului într-un mod intens, foarte plăcut. Seamănă mult cu alunecarea unui deget umed pe buza unui pahar de cristal, dar mult, mult mai rafinată. „Când sunteți gata, închideți ochii pentru a grăbi trezirea voastră spirituală”, spune cel care conduce ședința sonică. În cupolă pot face „baie” 29 de persoane simultan. Timp de circa o jumătate de oră, „practicianul” creează sunete rezonante, care au menirea de a mângâia întregul corp. Unii spun că, în această cameră, au reușit să ajungă la stări apropiate de iluminare.

Edificiu fără metale și fără unghiuri

714 25 3Din perspectivă arhitecturală, Integratron este spectaculos. Edificiul are 11,5 metri înălțime și 17,8 metri în diametru. Clădirea este construită în întregime din lemn. Nu s-au folosit metale și nici nu există unghiuri. Un număr de 16 bârne uriașe din lemn sunt ținute împreună de un inel de beton de o tonă. Incredibil rămâne faptul că domul nu a suferit niciun fel de daune în timpul cutremurului din California, din 1992, care a avut magnitudinea de 7,3 pe Scara Richter. Ceea ce atrage cei mai mulți oameni la Integratron este acustica, aproape de perfecțiune. Probabil de aceea în cartea de oaspeți de la Integratron se pot găsi muzicieni precum Robert Plant, Arcade Fire, Moby, Smashing Pumpkins sau Arctic Monkeys.

Dacă o persoană stă în centrul Integraton și șoptește, va auzi cum sunetul se învârte în jurul cupolei și se întoarce la emitent