Main menu

header

715 2 1de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Vama Buzăului, paradis nedescoperit de turişti

La 50 de kilometri de Brașov, spre Întorsura Buzăului, prin Prejmer și Brădet, pe DJ 103A, se „hodinește” de secole satul Vama Buzăului. Într-o zonă spectaculos de frumoasă, un pol al frigului bine ascuns printre dealurile de la poalele Munților Ciucaș. Pe partea opusă celei arhicunoscute, cu Cheia şi Muntele Roşu, Vama Buzăului este o așezare ce se întinde de-a lungul râului Dălghiu, care se varsă în râul Buzău. Văile pitorești de munte par neatinse de piciorul, dar mai ales de mâna turistului de secol al XXI-lea, iar cel mai bine vă puteți bucura de ele dacă le parcurgeți pe jos. Din București cel mai frumos traseu este Ploieşti, Vălenii de Munte, Nehoiu, Brădet, Vama Buzăului, puțin peste 200 de kilometri.

Mitică și cabana-boutique

În afară de frumusețea nealterată (încă), sălbatică a naturii, în Vama Buzăului îl puteți cunoaște pe... Mitică. Nu Mitică fost la Ligă, adică Dragomir, ci Mitică zimbrul. Liderul cirezii din rezervația de la Acriş, care se află la 5 kilometri de Vama Buzăului. Este unul dintre puţinele locuri din România unde se mai pot vedea zimbri, cerbi şi căprioare în mediul lor natural. Mediul uman natural, pensiunile nu sunt multe, dar sunt adevărate bijuterii populare. Printre ele găsiți și o cabană boutique, în care fiecare cameră este personalizată.

Cascada Urlătoarea... urlă!

Principala atracţie din Vama Buzăului este, însă, Cascada Urlătoarea, care, deşi nu este la fel de cunoscută ca surata ei cu acelaşi nume din Munţii Bucegi, de lângă Buşteni, este mult mai spectaculoasă. Puteţi ajunge la cascadă atât cu maşina, cât şi pe jos. Drumul din sat are 3 kilometri, nu este abrupt, nu durează, la pas, mai mult de 20 de minute şi este superb. Apa cristalină ţâşneşte din nouă izvoare, producând sunete asemenea unor urlete. Dacă vara puteți urca, desculți, prin apa care nu vă depășește glezna, până în apropierea „gurilor” de apă, iarna spectacolul este dat de podurile de gheață care se formează spectaculos din loc în loc, dacă nu pe toată suprafața de apă, și pe care le puteți admira de la baza cascadei.

În apropiere de Vama Buzăului se află masivul Ciucaș, pe a cărui suprafață teritorială se află două atrăgătoare obiective turistice: rezervația naturală Tigăile din Ciucaș și formațiunea megalitică Sfinxul Bratocei