Main menu

header

716 28 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Când vorbim despre copii-actori, primul gând ne duce către minunata Shirley Temple. Și totuși, micuța talentată nu a fost primul copil actor care a impresionat publicul și, cu siguranță, nici ultimul. O listă întreagă de copii formidabili au reușit să uimească de-a lungul timpului cu talentul lor. Unii dintre ei și-au continuat carierele ca actori adulți, în timp ce alții au părăsit scena pentru a se dedica altor domenii.

Jackie Cooper

716 28 2Jackie Cooper este primul exemplu de copil-actor al cărui nume a rămas în memoria colectivă atunci când vine vorba despre performanțe cinematografice. La numai 9 ani, el a fost cel mai tânăr actor nominalizat la Oscar și cel mai tânăr bărbat înscris în cursa pentru premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal masculin. Performanța sa din pelicula „Skippy” din 1931 a impresionat juriul, iar Jackie a deținut fotoliul de cel mai tânăr nominalizat la Oscar până în 1979 când a fost surmontat de Justin Henry. După rolul din „Skippy”, Jackie Cooper și-a continuat cariera actoricească apărând în alte câteva filme importante ale vremii. Cu toate acestea, el nu a fost ocolit de problemele pe care le au de obicei copiii-actori în momentul în care fac tranziția la viața de adult, având și momente în care nu s-a putut identifica deloc cu personajele adulte pe care le-a jucat. Cu toate acestea, el a reușit să se impună ca regizor, munca sa în spatele camerei de filmat pentru serialul „M*A*S*H” fiind răsplătită cu o nominalizare la Premiile Emmy. În plan personal, Jackie a servit armata Statelor Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ajungând până la gradul de căpitan. El a fost căsătorit de trei ori și a avut patru copii. Actorul s-a stins din viață la 88 de ani, în 2011.

Shirley Temple

716 28 3În 1935, la numai 6 ani, Shirley Temple a fost răsplătită cu Premiul Juvenil al Academiei Americane de Film pentru performanțele sale din mai multe filme ale anului 1934 (în special pelicula „Bright Eyes”). Faima micuței, despre care se spune că a salvat America de la depresie, a durat până în 1940 când Shirley a luat o pauză de aproape zece ani de la filme și s-a concentrat asupra studiilor. Întoarsă pe platourile de filmare, actrița a reușit să se adapteze la noile roluri, însă niciunul dintre acestea nu a reușit să mai atingă succesul de odinioară. De aceea, în 1950, ea a anunțat că se retrage din lumea filmului și se dedică radioului și televiziunii. După ce a prezentat mai multe emisiuni, Shirley a decis să înceapă o carieră diplomatică. În 1967, Shirley a devenit o membră activă a Partidului Republican, candidând pentru Congresul american. Deși a pierdut alegerile, ea a impresionat conducerea partidului, motiv pentru care Shirley și-a început cariera diplomatică, mai întâi ca ambasador în Ghana, și mai apoi în fosta Cehoslovacie. Viața personală a actriței a fost destul de zbuciumată. Ea a fost măritată de două ori și a avut trei copii. În 1972, a fost diagnosticată cu cancer la sân și a suferit o operație de mastectomie. Ea a murit în 2014, la vârsta de 85 de ani.

Tatum O’Neal

716 28 4La numai 10 ani, Tatum O’Neal a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol feminin secundar pentru performanța sa din „Luna de hârtie”. Rolul Addie, fetița care la numai 9 ani face echipă cu un vânzător ambulant de biblii (interpretat de Ryan O’Neal, tatăl real al actriței) pentru a deveni o echipă de escroci, a revoluționat cinematografia acelei vremi și felul în care un copil poate interpreta un personaj atât de complex. Drept dovadă, 45 de ani mai târziu, Tatum rămâne cea mai tânără actriță care a câștigat vreodată un Oscar. După momentul Oscarului, Tatum a intrat într-un con de umbră, faima dovedindu-se o povară mult prea grea pentru ea. Deși a mai apărut în câteva roluri de atunci, niciunul dintre acestea nu s-a dovedit a fi notabil. În schimb, viața privată a lui Tatum a păstrat-o în atenția publicului. La sfârșitul anilor ’70, ea a avut o relație amoroasă cu Michael Jackson, care nu s-a ferit să facă publice detalii picante despre viața intimă cu actrița. Între timp, Tatum și-a găsit liniștea aparentă în compania drogurilor, fiind de mai multe ori internată pentru dezintoxicare. Mai apoi, ea a fost căsătorită timp de zece ani cu tenismenul John McEnroe, alături de care a avut trei copii. Problemele cu drogurile au continuat, motiv pentru care, după divorț, John McEnroe a obținut custodia copiilor. În urmă cu câțiva ani, Tatum a declarat că a început să prefere femeile în defavoarea bărbaților.

Jodie Foster

716 28 5Una dintre puținele actrițe care a reușit să-și continue cariera de actor-copil și în perioada adultă este Jodie Foster. În 1976, ea a fost nominalizată la Oscar pentru rolul Iris, o prostituată minoră din „Taxi Driver”. Jodie avea 14 ani. În cei 42 de ani care s-au scurs de atunci, ea a reușit să se mențină în atenția publicului, fiind azi, la 56 de ani, încă una dintre cele mai apreciate artiste. Jodie a adunat în palmares și alte nominalizări, dar și un Oscar pentru performanța din pelicula „Acuzata” din 1988. Începând din anul 2000, actrița s-a orientat și spre regie, cel mai notabil film în acest sens fiind „Castorul” din 2011. Jodie a recunoscut că este lesbiană abia în 2007, după o relație de 15 ani cu o femeie, timp în care actrița a avut doi copii. În prezent, ea este căsătorită cu fotografa Alexandra Hedison.

Justin Henry

716 28 6În prezent, titlul pentru cel mai tânăr actor nominalizat la Oscar îi revine lui Justin Henry (care l-a surclasat pe Jackie Cooper). În 1979, la numai 8 ani, Justin a primit o nominalizare pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar masculin pentru performanța sa din „Kramer vs Kramer” unde joacă rolul unui băiețel pasat de la un părinte la altul în timpul divorțului acestora. După acest rol, însă, în afară de câteva performanțe neînsemnate, el s-a desprins de actorie și s-a orientat spre domeniul afacerilor. În 1998, a devenit cofondatorul Festivalului de film Slamdunk. Mai apoi s-a orientat către domeniul virtual, fiind mai întâi director regional la Veoh, o companie de internet din Statele Unite ale Americii, și după aceea director la platforma AOL. Cât despre viața sa personală, Justin, acum în vârstă de 47 de ani, a fost mereu foarte discret, motiv pentru care nu se știu detalii legate de o eventuală relație amoroasă sau despre faptul că ar avea copii.

Angelina Jolie

716 28 7Deși a primit Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar la 24 de ani, în 1999, pentru rolul din „Tinerețe furată”, Angelina Jolie a debutat în cinematografie în 1982, la numai 7 ani, în „Lookin’ to Get Out”. Zece ani mai târziu, Angelina își începe adevărata carieră actoricească cu rolul din „Cyborg 2” și rolurile nu au încetat să apară. Chiar și după Oscarul din 1999, actrița a continuat să joace, dar și să regizeze o mulțime de filme. În plus, ea a fost foarte implicată în acte de caritate, în special cele care vizează ajutorul familiilor sărace din Africa. Viața personală a Angelinei Jolie a ținut prima pagină a tabloidelor mai bine de două decenii. Actrița, acum în vârstă de 45 de ani, a fost căsătorită de trei ori (dintre care ultima oară cu nu mai puțin faimosul actor Brad Pitt) și are șase copii (trei naturali și trei adoptați). De asemenea, în 1997, Angelia a declarat public că este bisexuală și că a avut o relație cu actrița Jenny Shimizu.

Anna Paquin

716 28 8Anna Paquin a câștigat Oscarul pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru performanța sa din filmul „Pianul”. Se întâmpla în 1993, iar Anna avea 11 ani. În film, Anna joacă rolul Fionei, fiica sensibilă a unei pianiste mute nevoite să se alinieze cutumelor secolului al XIX-lea. Scena în care mama cântă la pian pe o plajă din Noua Zeelandă, acompaniată de dansul senzual al seminudei sale fiice, este considerată una dintre cele mai frumoase din istoria cinematografiei. Între timp, Anna Paquin a reușit să se mențină în atenția regizorilor, a criticilor de film și a publicului jucând în mai multe filme și seriale. Ea a apărut în „O plimbare pe lună” sau „Povestea Irenei Sendler” și în drama cu vampiri „True Blood”, care i-a adus un Glob de Aur, dar și șansa de a-l cunoaște pe viitorul său soț și tatăl gemenilor ei, actorul Stephen Moyer.

Haley Joel Osment

716 28 9În 1999, la doar 11 ani, Haley Joel Osment a fost răsplătit cu o nominalizare la Oscar pentru rolul său secundar din pelicula „Al șaselea simț”. Haley joacă rolul lui Cole, un copil care poate interacționa cu fantomele. Din 1999, simpaticul Haley s-a maturizat serios, are acum 30 de ani și pare de nerecunoscut cu barbă și mult mai solid decât în adolescență. Imediat după filmul care i-a adus faima, Haley a apărut în „Dă mai departe”, o altă peliculă foarte bine primită de public. Au urmat apoi roluri mai mici și debutul în teatru. În timp ce își păstrează viața amoroasă secretă, nimeni neștiind care este identitatea iubitei sale, Haley a reușit „să iasă din anonimat” provocând un accident pe când se afla sub influența drogurilor, în 2006. Între timp, el s-a mai cumințit și a găsit timp să-și finalizeze studiile cu o diplomă în arte.

Abigail Breslin

716 28 10Abigail Breslin avea doar 10 ani, în 2006, când a fost nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din „Fiecare se crede normal”. Rolul Olive, tânăra care nu se aliniază standardelor actuale de frumusețe, dar vrea să câștige un concurs de miss, a revoluționat felul în care fetele de azi ar trebui să se valorizeze. De atunci, rolurile au curs pentru Abigail, actrița apărând în filme precum „Desigur… poate că…”, „De Anul Nou” sau „Viață pentru sora mea”. La 22 de ani, Abigail este noua speranță a filmului american. Actrița are o relație cu Ira Kunyansky din 2017, an în care a și mărturisit că în trecut a fost victima unui viol. În același interviu, Abigail a declarat că suferă de stres posttraumatic.

Saoirse Ronan

716 28 112007 a fost anul în care, din nou, copiii-actori au fost promovați în cadrul nominalizărilor pentru Premiile Oscar. De data aceasta a fost rândul actriței Saoirse Ronan să atragă atenția juriului. La numai 13 ani, ea a primit o nominalizare pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru performanța din pelicula „Remușcarea”. Aici ea joacă rolul micuței Brionny, care schimbă viețile tuturor din jur atunci când îl acuză pe iubitul surorii ei de o crimă pe care acesta nu a comis-o. După acest rol, Saoirse și-a continuat ascensiunea jucând în filme ca „Din Raiul meu”, mult premiatul „Grand Hotel Budapest”, „Brooklyn” sau „Lady Bird”. Pentru ultimele două filme menționate, actrița primind din nou câte o nominalizare la Premiile Oscar, în 2015 și în 2017. Anul trecut, actrița a devenit imaginea parfumului „Women”, marca Calvin Klein. În vârstă de 24 de ani, Saoirse se află, în prezent, într-o relație cu colegul său de echipă din filmul „Regina Mary a Scoției”, actorul scoțian Jack Lowden.

Hailee Steinfeld

716 28 12La 14 ani, Hailee Steinfeld a câștigat inimile tuturor jucând alături de Jeff Bridges în „Adevăratul curaj”, rolul lui Mattie, o fetiță care vrea să răzbune moartea tatălui său. Rolul i-a adus lui Hailee o nominalizare la Oscar. Faima nu i-a dăunat actriței, ba dimpotrivă, a încurajat-o, astfel că în 2016 a primit și o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul din „Probleme la 17 ani”. Și Hailee nu se sfiește să abordeze orice gen de film. Așa că după drame și comedii, s-a orientat chiar și spre SF, apărând în „Transformers 6”, sau musicaluri, jucând în „Pitch perfect 3”. În plan personal, actrița, acum în vârstă de 22 de ani, a avut o relație cu cântărețul irlandez Niall Horan, fost membru al formației „One Direction”.

Quvenzhané Wallis

716 28 13Quvenzhané Wallis este cea mai tânără actriță nominalizată (fără să câștige) la Oscar pentru categoria Cea mai bună actriță în rol principal. La numai 9 ani, în 2012, ea a primit nominalizarea pentru performanța din „Tărâmul visurilor”. În acest fel, ea a devenit și primul copil de origine afro-americană nominalizat la Oscar. Actrița avea doar 5 ani când a participat la audiția pentru rol și a mințit că are 6 ani pentru a fi admisă. Între timp, Quvenzhané a împlinit 15 ani și a mai apărut în mult premiatul film „12 ani de sclavie” și „Annie” (pentru care a primit o nominalizare la Globurile de Aur). În 2014, a fost fotomodel pentru colecția destinată copiilor și tinerilor a casei de modă Armani. Dar Quvenzhané are și darul de a scrie frumos. În 2017 și în 2018 actrița a publicat patru cărți de povești pentru copii.

Quvenzhané Wallis este singurul artist nominalizat la Oscar care s-a născut în secolul al XXI-lea

Macaulay Culkin

Macaulay Culkin avea doar 10 ani în 1990 când a apărut în filmul copilăriei tuturor celor născuți în anii ’80 și nu numai, „Singur acasă”. Povestea năzdrăvanului Kevin care este uitat acasă de Crăciun și reușește să apere casa de hoți este unul dintre cele mai faimoase filme de Sărbători. Pelicula i-a adus lui Macaulay faima, o nominalizare la Globurile de Aur și o nouă aventură în pielea personajului Kevin în „Singur acasă 2” din 1992. De asemenea, în 1991, el a apărut în videoclipul lui Michael Jackson, „Black or White”. Și tot în 1991, la doar 11 ani, Macaulay a jucat în alt film pentru copii, „My Girl”. După aceea, actorul a continuat să joace, dar prestațiile lui nu au mai atins nivelul lui „Singur acasă”. Faima și imposibilitatea de a se remarca în calitate de actor adult l-au adus pe Culkin în compania drogurilor. Consumul de substanțe aproape l-a ucis pe tânărul actor care a avut de suferit și în plan personal. El a fost căsătorit pentru scurt timp la sfârșitul anilor ’90 și a avut o relație de lungă durată cu actrița Mila Kunis, care l-a părăsit pe vremea când actorul avea probleme cu drogurile. În prezent, Macaulay, în vârstă de 38 de ani, se află într-o relație cu actrița Brenda Song alături de care va semna revenirea sa în lumea artistică în filmul „Changeland”, programat să apară în cinematografe anul acesta.