Main menu

header

718 31 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Indiferent de cât de mulți bani are cineva, nu există garanția fericirii prin intermediul acestora. Un studiu care a făcut senzație, primul de acest fel, derulat la Harvard Business School, pune în lumină faptul că banii tot mai mulți „cer”... bani tot mai mulți.

Au nevoie de... dublu

2.000 de milionari au fost rugați să răspundă la chestionarele acestui studiu. Indiferent de averea lor, toți au răspuns că le-ar trebui mai mulți bani ca să fie cu adevărat fericiți. Bine, bine, totuși, de cât este nevoie? Profesorul Michael Norton, care a condus cercetarea, le-a cerut bogaților subiecți (majoritatea clienții unei bănci de investiții de mare anvergură) să-și clasifice nivelul de fericire pe o scară de la unu la zece și apoi să spună de ce avere ar avea nevoie ca să se considere cu adevărat fericiți. Unii dintre acești oameni foarte bogați au spus chiar că fericirea nu poate fi atinsă, indiferent de cât de mulți bani ai putea avea. Cei mai mulți, însă, cred că ar trebui cel puțin să-și dubleze averea ca să ajungă la mult dorita stare de mulțumire supremă.

Variațiuni în procente pe tema averii necesare

„În general, tuturor le-ar trebui de două sau de trei ori mai mulți bani”, a scris profesorul Norton în revista „The Atlantic”. De fapt, un sfert dintre bogații care aveau numai 1,5 milioane de dolari și care au fost de acord să participe la studiu au declarat că le-ar trebui de 11 ori mai mulți bani ca să fie fericiți cu adevărat. O altă pătrime a opinat că le-ar fi suficienți doar de șase ori mai mulți bani. Mai modestă, o altă parte dintre cei chestionați afirmă că s-ar mulțumi și cu de două ori mai multă avere. Interesant este că răspunsurile nu au fost influențate cu adevărat de mărimea averii celor solicitați. Și cei care aveau deja 7,5 milioane de dolari au „cerut” cel puțin dublarea averii pentru a fi fericiți, lucru pe care l-au atestat și cei care aveau numai 4 milioane de dolari. „Ideea este că, indiferent de câți bani ar avea, oamenilor le trebuie mai mulți ca să simtă că sunt fericiți”, concluzionează profesorul Norton.

Un experiment la care au participat mai mult de 20.000 de oameni din Marea Britanie, Statele Unite și Noua Zeelandă a scos la iveală faptul că o anumită combinație de gene îl poate ajuta pe posesorul lor să aibă o carieră de succes și să facă repede avere, indiferent de clasa socială căreia îi aparține

Satisfacţia muncii proprii

Foarte interesant s-a dovedit și un alt rezultat al studiului: cei care și-au câștigat prin propriile puteri averea sunt mai fericiți decât cei care au moștenit-o, ceea ce sugerează faptul că victoriile personale pot fi o cheie către fericire. Concluziile acestui studiu au fost publicate integral în Buletinul Psihologiei Sociale și a Personalității. O cercetare anterioară, însă, estima că fericirea legată de bani poate fi atinsă atunci când persoana în cauză câștigă mai mult de 100.000 de dolari pe an, lucru pe care noul studiu îl contrazice ferm, sugerând că fericirea este accesibilă numai prin acumularea averii.