Main menu

header

718 29 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cursa mondială pentru Premiile Oscar este, poate, cea mai cunoscută și mai prestigioasă competiție cinematografică. Evenimentul de decernare, care în acest an are loc la 24 februarie, ține cinefilii și casele de film cu sufletul la gură și mii de câștigători au fost onorați pentru performanță pe peliculă în zecile de ediții derulate din 1929 încoace. Pe de altă parte, există și multe aspecte mai puțin cunoscute ale desfășurării și regulilor acestei gale globale, chiar dacă, paradoxal, este unul dintre cele mai mediatizate evenimente de pe planetă.

O nouă categorie pentru edițiile viitoare

718 29 2Puțini știu că la prima ediție a acordării Premiilor Oscar, în 1929, câștigătorii au fost anunțați cu trei luni înainte de festivitatea de decernare propriu-zisă. La 90 de ani distanță, Premiile Oscar vor avea o nouă categorie, dedicată lungmetrajelor populare, iar gala va fi redusă la trei ore, pentru a atrage o audienţă mai mare, a anunţat Academia de film americană, organizatoarea prestigioasei ceremonii de la Hollywood. Pentru 2019, așadar, organizatorii speră să producă un show „mai accesibil”, de trei ore, prezentând unele premii pe perioada pauzelor comerciale. În timpul transmisiunii live vor fi prezentate fragmente editate cu momentele respectivelor premii. Noua categorie, pentru „cel mai bun film popular”, a fost creată pentru a răspunde criticilor, potrivit cărora Academia americană onorează mai mult peliculele de artă, cu o audienţă limitată. De asemenea, din 2020, gala va avea loc mai devreme, în acel an fiind fixată la 9 februarie. Schimbarea a fost operată după ce mai mulţi reprezentanţi ai industriei s-au plâns că gala Oscar are loc la aproape două luni distanţă de Globurile de Aur, sezonul premiilor hollywoodiene devenind „un maraton de rochii, sclipici şi stres”, notează Reuters.

„Preempțiunea” de un dolar a Academiei de film

Câștigătorii Premiilor Oscar nu dețin cu adevărat celebrele statuete. Ei semnează un angajament prin care trebuie să acorde drept de „preempțiune” Academiei de film în cazul în care vor să le vândă. Dacă refuză să le ofere pentru un dolar, nu le pot păstra. Regula este în vigoare din 1950, ceea ce înseamnă că statuetele mai vechi circulă la vânzare. Așa se face că Steven Spielberg a achiziționat, în 2001, Oscarul câștigat de Bette Davis, cu 578.000 de dolari și l-a donat Academiei de film, iar Michael Jackson plătea, în 1999, peste 1,5 milioane de dolari pentru statueta lui David O. Selznick, câștigată de celebrul producător pentru „Pe aripile vântului”.

Reguli tehnice foarte stricte

718 29 3Regulile de acordare a Premiului Oscar sunt foarte stricte din perspectivă tehnică. Astfel, pe lângă faptul că producția cinematografică trebuie să fie prezentată pe film de 35 mm sau 70 mm, într-un format fix de cadre și cu rezoluții foarte exacte, trebuie, totodată, să ruleze timp de șapte zile în Los Angeles. Faptul că nu s-a conformat l-a costat pe Chaplin o statuetă în 1952, când „Luminile rampei” a ratat competiția. După ce a respectat regula, un an mai târziu, filmul a câștigat Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Din „isprăvile” câștigătorilor

718 29 4Unul dintre cei mai surprinzători câștigători ai unui Premiu Oscar de-a lungul timpului a fost… Ministerul Informațiilor din Marea Britanie, pentru filmul documentar „Target for Tonight”, din 1941. Era pentru prima dată în istoria competiției când un organ național de propagandă de război câștiga un premiu de o asemenea anvergură. De altfel, în același an, însuși președintele Roosevelt s-a adresat festivității Oscar vorbind despre războiul în care SUA au intrat… luni mai târziu. Alte ciudățenii la capitolul premianți au fost discursurile „telegrafice” ale unor William Holden sau Alfred Hitchcock, care au spus în fața audienței și a lumii întregi doar „Mulțumesc”. La polul opus se află, printre altele, speech-ul pe care l-a ținut Al Pacino, care a mulțumit pentru statueta câștigată pentru rolul din „Parfum de femeie” cu… 475 de cuvinte. Timp îndelungat au mulțumit, de altfel, și Hillary Swank, Cuba Gooding Jr. sau Adrien Brody, acest tip de speech-uri determinând impunerea regulii de 45 de secunde pentru discursurile laureaților. De asemenea, un alt aspect mai puțin cunoscut este faptul că printre nenumărații nominalizați și premianți există doar un câștigător pe nume Oscar, mai precis Oscar Hammerstein II, care a câștigat statueta pentru cea mai bună melodie originală în 1942 și 1946. Nu în ultimul rând, se spune că Meryl Streep, deținătoarea recordului absolut la nominalizări, ar fi uitat… în baie Premiul Oscar câștigat pentru rolul din „Kramer contra Kramer”.

Înainte de a câștiga Premiul Oscar în 2017, inginerul de sunet Kevin O’Connell a avut peste… 20 de nominalizări la celebra statuetă

Statuete de ciocolată suflate cu aur comestibil

718 29 5Teatrul Kodak, în care are loc în fiecare an festivitatea de decernare a Premiilor Oscar, are 3.332 de locuri. Cum nu întotdeauna se ocupă integral, există persoane plătite cu 125 de dolari pe oră să stea pe scaunele rămase goale, în așa fel încât incinta să pară întotdeauna plină până la refuz. În ce privește petrecerea de după gală, aceasta este celebră pentru dimensiunile„ pantagruelice”: mii de sticle de șampanie, mii de homari, zeci de kilograme de caviar, 4.000 de statuete din ciocolată replici ale originalelor și care sunt suflate cu peste șapte kilograme de aur comestibil. Diferența de optică este considerabilă: în 1943, urmare a războiului și raționalizărilor, câștigătorii au plecat acasă cu versiuni modeste ale statuetelor, umplute la acea dată cu… plastic.