de Călin Popa şi Florica Pintea
Este adevărat că, de-a lungul istoriei, cei mai mulți inventatori sunt bărbați, dar există și inovații realizate de femei. Fără aceste sclipiri de geniu, viața noastră de zi cu zi ar arăta cu totul altfel. Iată invenții mai puțin popularizate semnate de femei, obiecte fără de care ne-ar fi mult mai greu să trăim astăzi confortabil.
Ștergătoarele auto
Orice conducător auto știe cât de importante sunt ștergătoarele pe o vreme proastă. Acestea îi asigură șoferului o vizibilitate foarte bună, ferindu-l de eventuale accidente. Până la inventarea ștergătoarelor, șoferii fie nu ieșeau pe ploaie, fie conduceau cu capul scos afară, pe geamul lateral. Una peste alta, la 10 noiembrie 1903, o doamnă pe nume Mary Anderson și-a patentat invenția. Ea spunea că ideea i-a venit în iarna lui 1902, pe când privea troleibuzele luptându-se cu vremea rea. Dar nu i-a fost deloc ușor să își promoveze invenția. Anderson a încercat să vândă patentul unei companii canadiene, dar acolo s-a considerat că invenția ei este… inutilă. În final, femeia nu a văzut niciodată un ban de pe urma ideii sale. Patentul înscris în noiembrie 1903 a expirat după 17 ani, în 1920. Ștergătoarele au început să fie folosite pe scară largă ceva mai târziu, pe măsură ce industria automobilelor a luat avânt.
Berea
Berea este astăzi cea mai consumată băutură de pe glob și toată lumea crede că a fost o invenție a unor călugări. Nici vorbă: berea s-a descoperit dintr-o greșeală, atunci când o gospodină ceva mai neîndemânatică a încercat să facă un soi de pâine. Acest lucru se întâmpla acum 10.000 de ani. Berea contemporană este ceva mai „nouă”, are circa 9.000 de ani și era preparată tot de… femei. Deși nu avem un nume și nici vreun patent, știm cu siguranță că berea era meșteșugită de casnice, câtă vreme consorții erau la vânat, la cules de fructe sau la alte munci cu mare solicitare fizică. Berea a devenit la un moment dat apanajul călugărilor, adică al bărbaților, dar mult mai târziu, în Evul Mediu. Până atunci însă, rețetele diverselor beri au fost modificate, create sau cizelate de multe femei rămase în total anonimat, dar care merită toate mulțumirile contemporanilor.
Boilerul electric
Pentru cei care nu sunt racordați la încălzirea centralizată, boilerul este aur curat. Fie pentru vase, fie pentru duș, acest aparat este indispensabil; cel electric, întrucât cele pe lemne sunt și periculoase și mai fac și mizerie. Boilerul electric a fost patentat în 1917, de Ida Forbes. Numele său se regăsește astăzi în manualele de folosință ale multor boilere. Mici, medii sau foarte mari, boilerele electrice sunt una dintre emblemele traiului civilizat. Oricât de noi și de sofisticate ar fi boilerele de azi, fără ideea doamnei Forbes, ele nu ar putea funcționa vreodată. O altă invenție care astăzi ni se pare o banalitate este comuna seringă.
Rețeaua wi-fi
Actrița Hedy Lamarr era, la vremea sa, nu numai o frumusețe, ci și o femeie foarte deșteaptă. Ea a venit în America pentru a scăpa de regimul nazist și a-și construi o nouă viață. Firește, Lamarr era făcută pentru succes cinematografic, pe care l-a avut din plin, ea jucând lângă cele mai importante staruri hollywoodiene ale vremii. Dar, înainte de a deveni o vedetă, actrița a lucrat într-o echipă ce încerca să reducă problemele de semnal în telecomunicațiile folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Munca a devenit fundamentală pentru tehnologia vremii, inclusiv pentru ceea ce cunoaștem azi sub denumirea de wi-fi. Descoperirile lui Lamarr au fost puse gratuit la dispoziția aliaților, pentru a combate pe toate fronturile mașinăria nazistă de război. Din nefericire, nici această superbă actriță nu s-a ales cu vreun dolar în urma descoperirii sale, chiar dacă tehnologia la care a contribuit esențial stă azi la baza comunicării dintre dispozitivele celulare, spre exemplu. Totuși, ea a primit o recunoaștere a meritelor sale extraordinare printr-o distincție din partea elitei științifice americane.
Seringa utilizată cu o mână
La 12 februarie 1896, Letitia Mumford Geer a patentat prima seringă ce se poate utiliza cu o singură mână, un salt important în medicină, fie și numai pentru că doctorului îi mai rămâne o mână liberă în timpul diverselor proceduri. Și până la momentul invenției existau seringi, dar toate se foloseau cu ambele mâini. Desigur, între timp designul a evoluat, dar principiul de bază este același cu cel patentat de Geer.
Frigiderul electric
Acum este simplu: mergeți în bucătărie, deschideți frigiderul și știți că tot ce e înăuntru este comestibil pentru că a stat la rece. Și înainte de aceste frigidere se țineau alimente la temperaturi joase, de multe ori în beciuri răcoroase sau în cutii de lemn căptușite cu tablă în care se așezau mari bucăți de gheață. Asta până când Florence Parpart și-a intrat în rol. Ea este cea care a inventat ceea ce numim noi astăzi frigider. Parpart a introdus electricitatea în ecuație. Practic, un circuit electric se ocupă ca un gaz să treacă în stare lichidă ca să degajeze răceala necesară interiorului unui frigider. Cel mai cunoscut dintre aceste gaze se numește freon. E drept, primele aparate de acest gen trebuiau mereu completate cu gaz, pentru că o parte din acesta se pierdea în procesul de răcire, dar nimeni nu a mai cărat de atunci zeci de kilograme de gheață...