de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Par uriași pe scenă, primesc onoArarii de milioane de dolari și se plimbă prin toată lumea - cam cu asta se ocupă marii rockeri de azi. Dar până să devină niște supervedete, și ei trebuiau să își plătească facturile, așa că au lucrat pe unde au putut ca să facă un ban. Vechile slujbe ale multora dintre cei mai faimoși sunt de-a dreptul bizare și par incompatibile cu personalitățile lor de astăzi.
Ozzy Osbourne… măcelarul
Ozzy Osbourne, inegalabila voce a trupei Black Sabbath, este astăzi un superstar atât de apreciat, încât a avut propriul său reality show, în care punea pe tavă cam tot ce se petrecea în familia sa. Ei bine, marele Ozzy a fost, în tinerețea sa, angajatul unei măcelării. De aici poate i-au venit o parte dintre ideile cântecelor care l-au făcut celebru. Demn de menționat este faptul că primul concert al lui Black Sabbath s-a ținut într-o cazarmă de pompieri. Ieșit din măcelărie, Ozzy a vândut milioane de albume, atât cu trupele pe care le-a condus, cât și singur. La un moment dat, el a avut chiar propriul festival de rock, „Ozzfest tours”, un show care ținea două zile și care a avut premiera în 1996, în Arizona.
Rod Stewart a săpat gropi în cimitir
O altă vedetă cunoscută pe întregul mapamond este britanicul Rod Stewart. Și el a avut o slujbă destul de bizară. Marele rocker, care și astăzi umple stadioane, a fost... gropar. Un fan al acestuia spunea: cum să asculți piesa lui Rod „Do Ya Think I’m Sexy?” (1978) și să te gândești că aparține unui gropar? Asta pare de-a dreptul imposibil. Dar viața a bătut imaginația în cazul faimosului Rod Stewart.
Courtney Love, dansatoare la bară
Vocalista trupei Hole, pe numele său Courtney Love, încă este foarte sexy. Cunoscută ca fiind văduva regretatului Kurt Cobain, liderul trupei Nirvana, artista a avut o tinerețe destul de zbuciumată. Ea a profesat ca dansatoare exotică. A evoluat cu succes în această postură și înainte de a deveni celebră în toată lumea în Portland, în Japonia, în Taiwan, chiar și în Alaska.
Alanis Morissette a fost… vulcanizatoare
O altă vedetă foarte apreciată este Alanis Morissette. Cu mult timp înainte de a vinde 30 de milioane de exemplare din cel mai cunoscut album al său, „Jagged Little Pill” (Premiul Grammy în 1995), Alanis a lucrat la o vulcanizare, unde sarcina sa era să umfle cauciucuri. În prezent, Morissette este deținătoarea a 12 Premii Juno și șapte Premii Grammy, vânzând peste 60 de milioane de albume în întreaga lume.
Eddie Vedder, paznic de noapte
O altă trupă care s-a poziționat foarte bine în topurile de specialitate este Pearl Jam, formație-emblemă din Seattle. Conform unui articol din revista „Billboard”, albumul de debut al Pearl Jam, „Ten”, s-a vândut în zece milioane de exemplare numai în SUA. Dar până să devină vedetă, vocalistul Eddie Vedder a lucrat ca paznic de noapte la „La Valencia Hotel”, din același Seattle. Acum el este cunoscut drept una dintre cele mai bune voci ale rockului din toate timpurile.
Johnny Cash, spărgător de coduri
De o slujbă interesantă a avut parte și celebrul „om în negru” Johnny Cash, cel mai cunoscut cântăreț de ceea ce se numește „outlaw country music”. Înainte de a avea o carieră fulminantă, Cash a fost angajat, începând cu 1950, în Armata SUA, într-o unitate specială care se ocupa cu decriptarea celor mai secrete coduri de pe planetă. Această informație sporește aura de individ inteligent pe care Johnny și-a construit-o încă de la bun început. Cash a simțit mereu o mare compasiune pentru cei din închisori. El a susținut concerte, la sfârșitul anilor ’50, la diferite penitenciare de pe teritoriul Statelor Unite, iar din aceste spectacole a scos câteva albume de mare succes.
Bon Jovi, responsabil cu decorațiile de Crăciun
Cine nu a ascultat piesele lui Jon Bon Jovi, care au mers totdeauna la inima doamnelor în special? Dar Jon a fost la începuturile sale timide angajat ca decorator de Crăciun. Cel care avea să devină cunoscut în toată lumea ca Jon Bon Jovi și-a înregistrat prima piesă, „Runaway”, în 1980 și imediat a intrat pe radiouri. Au urmat multe concerte în cluburi și apoi recunoașterea internațională la scară mare.
Chris Cornell, necalificat la pescărie
Chris Cornell a condus două trupe foarte îndrăgite, Soundgarden și Audioslave, dar, din păcate, a murit cu mult înainte de vreme, în 2017, dintr-o supradoză. La vremea când a fost nevoit să își câștige traiul zilnic, Cornell a fost angajat să curețe peștele la un mare magazin de profil din Seattle. Era cam… necalificat, cum se spune, dar patronii erau destul de mulțumiți de prestația sa. Se pare însă că încă de pe atunci rockerul suferea de depresii dese și făcea abuz de droguri.
Portarul Mick Jagger
Liderul celebrei trupe Rolling Stones, inegalabilul Mick Jagger, și-a ținut zilele cândva lucrând ca portar la un spital de boli mintale. Interesant este faptul că, deși toată lumea spune că Rolling Stones este o trupă rock, membrii formației cred că muzica lor este mult mai apropiată de blues. De altfel, numele formației vine de la piesa „Rollin’ Stone”, a uriașului chitarist și vocalist de blues Muddy Waters.