de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Borşa, cea mai lungă localitate din România
Borșa este o localitate din Maramureș, la 94 de kilometri nord de Bistrița, în apropierea graniței cu Ucraina. Lungimea orașului de-a lungul șoselei care îl străbate de la Valea Hotarului (de lângă pasajul de cale ferată), până la Gura Țibăului (Râul Țibău), este de 59 km, Borșa fiind astfel cea mai lungă așezare din România.
Atracții turistice tot timpul anului
Turismul în zonă este foarte dezvoltat, cu maximum de activitate în sezonul hibernal datorită condițiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarnă. Schiul poate fi practicat pe două pârtii pentru avansați (telescaun și teleschi în zona Stiol) și una în Băile Borșa (acum un cartier în nordul localității) cu instalație de nocturnă. În perioada de vară drumețiile au ca puncte de interes: Cascada cailor, cariera de piatră - în zona complexului turistic, vârfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologică, Lacul Stiol, vârful Toroioaga și Căldarea Puzdrele. În Pasul Prislop se pot vizita atât cimitirul eroilor datând încă din Primul Război Mondial, cât și monumentul Preluca Tătarilor, zidit în cinstea localnicilor care au alungat hoardele tătare din Borșa în anul 1717. În Baia Borșa pot fi vizitate izvoarele cu apă minerală sau zona Fântâna Stanchii, situată chiar pe granița cu Ucraina.
Războiul a „ucis” organizarea JO din 1948
Borșa a fost la un pas de organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1948. Începând din 1940 s-au investit milioane de lei (echivalentul a 100 de milioane de euro azi!) pentru construirea de pârtii de schi, patinoare, instalații de transport pe cablu, hoteluri, restaurante. S-au construit cea mai mare trambulină de sărituri cu schiurile din Europa la acea vreme, numită Tighina, pârtia de schi Olimpia, centrală electrică, cabane de schi, Hotelul Sport Olimpia Stibina. S-au organizat în anii ’40 mai multe concursuri de schi și sărituri cu schiurile la care au participat sportivi din Germania, Norvegia, Ungaria, România. Din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, concursurile și lucrările de infrastructură au fost sistate și nu au mai fost reluate după 1945...
Borșa este considerat a fi orașul cu cele mai multe așezăminte monahale din România. Atenție, nu biserici (și acestea numeroase, 29), ci mănăstiri! Nu mai puțin de 6, „viețuite“ de călugărițe și de călugări