de Laura Zmaranda şi Eduard Popa
Mai este foarte puţin până la momentul în care întreaga creştinătate va sărbători Învierea Mântuitorului lumii. Este un moment de reflecţie spirituală împărtăşit de multe ori cu familia şi cu cei apropiaţi şi o ocazie de a face apel la imaginaţie pentru a vă transforma casa într-un cămin primitor şi elegant în care să se regăsească elemente de decor specifice acestei mari sărbători. Decorurile pascale pe care vă propunem să le realizaţi nu impun cheltuieli suplimentare şi sunt foarte uşor de realizat. Aşa că, indiferent dacă aţi hotărât să pregătiţi o masă festivă pe ultima sută de metri sau aţi planificat asta dinainte, timpul pe care îl veţi petrece făcând asta este limitat, iar rezultatele vor fi minunate.
Ouăle, laitmotivul sărbătorii
Puteți să transformați complet imaginea unei mese festive prin adăugarea unor elemente de decor, care deși nu sunt inedite prin extravaganța lor, pot completa perfect suita de decorațiuni folosite. Pentru că vorbim despre decorarea mesei de Paşte, laitmotivul folosit, în general, sunt ouăle. Noi vă propunem însă un design simplu, dar în aceeași măsură diferit. Este suficient, spre exemplu, să păstrați cofrajul de carton al ouălor, să vopsiți ouăle în culorile pe care le doriți și să fixați între ele plante suculente, verzi. O altă alternativă este să goliți interiorul ouălor, iar coaja care trebuie să rămână pe cât posibil intactă să fie folosită pe post de minighiveci. Astfel puteți pune rădăcinile plantelor în pământ. După aceea așezaţi cofrajul oriunde doriți în casă.
O altă idee de aranjament presupune folosirea unei vaze transparente. Puneți pe fundul acesteia licheni sau rămurele verzi, apoi așezați ouăle colorate. Completați apoi decorul cu ramuri înflorite de copac. Delicatețea acestor flori va crea armonie în imaginea mesei festive.
Puteţi crea, de asemenea, decoruri în culori calde, pastelate. Optaţi, spre exemplu, pentru culoarea portocoliu deschis care se armonizează foarte bine cu verdele. Pentru a insera această culoare în decor folosiţi iarba decorativă. Aveţi nevoie de câteva coşuleţe împletite din nuieluşe, pe fundul cărora să puneţi un mănunchi generos de iarbă şi câteva ouă colorate. Pentru a conferi o notă vintage decorului adăugaţi şi o figurină iepuraş.
Pentru a crea un alt decor elegant cu ouă, aveți nevoie de o tavă întinsă, de dimensiuni nu foarte mari. Puneți în interiorul ei un voal, transparent, într-o nuanță violet pal. Așezați apoi ouăle colorate tot în mov, în nuanțe care oscilează între intens și pal, și așezați printre ele flori de liliac. Aşezați lângă tavă o vază înaltă, transparentă, în care să puneți flori de liliac. Dacă decorul acesta este pus pe o poliță înaltă lângă un perete alb, contrastul celor două culori va crea o notă de eleganță.
Lumânări handmade cu personalitate
Ca să aduceţi un plus de noutate în decorul pastoral, puteţi încerca să realizaţi singuri lumânărelele care vor completa decoraţiunile. Pentru prima variantă pe care v-o propunem aveţi nevoie doar de câteva elemente. În primul rând de ouă. Fără să le fierbeţi, vopsiţi-le în culorile pe care le doriţi. Lăsaţi-le să se usuce şi când aveţi convingerea că nu se mai ia vopsea, spargeţi-le cu atenţie astfel încât să aveţi două jumătăţi de coajă de ou şi goliţi-le de conţinut. Pentru a crea lumânările aveţi nevoie de ceară (opţional, poate fi colorată). Înainte de folosire trebuie să o aduceţi în stare lichidă. Puteţi face asta prin introducerea recipientului în care o păstraţi în apă fierbinte. Introduceţi fitilul de lumânare în ceara fierbinte, apoi răsuciţi capătul lui pe o scobitoare. Cât încă este fierbinte, turnaţi cu grijă ceara lichidă în interiorul cojilor de ou. La final, puneţi deasupra cojilor de ou scobitorile pe care sunt prinse fitilele. Asiguraţi-vă că fitilul rămas liber ajunge până la fundul cojii. Lăsaţi ceara să se întărească şi abia apoi puteţi aprinde lumânările handmade.
Puteţi realiza lumânări foarte frumoase şi prin tehnica decoupage-ului. Pentru asta aveţi nevoie de lumânări simple, albe, şerveţele tematice, adeziv pentru tehnica decoupage-ului şi o pensulă lată, de preferat plată. Primul pas îl presupune aplicarea unui strat subţire de adeziv peste lumânare, apoi cu atenţie se ataşează serveţelul astfel încât suprafaţa să fie cât mai întinsă, fără bule de aer. După ce aţi lipit şerveţelul, aplicaţi peste un strat, de asemenea subţire, de adeziv. Secretul acestei tehnici este ca şerveţelul să fie aplicat cât mai bine, întins, fără să facă vreun fel de cute. La final, după ce se usucă, poate fi aplicat un strat de lac pe bază de apă.
Aranjamente florale inedite
Pentru că uneori chiar şi o singură floare poate schimba imaginea mesei festive pe care o pregătiţi, aranjamentele florale nu pot lipsi nici de această dată. Puteţi însă să renunţati la tiparele clasice şi să adoptaţi o notă neconvenţională. Prima idee pe care v-o propunem este aceea de a folosi un alt fel de vază. Deşi ideea ar putea părea excentrică, o varză de dimensiuni medii se poate transforma într-o veritabilă glastră. Rezultatul va surprinde în mod plăcut. Desfaceţi cu grijă miezul verzei, dar păstraţi intacte frunzele laterale. Introduceţi în interiorul ei o vază de mici dimensiuni sau un burete special pentru a menţine apa. Folosiţi frunzele laterale ale legumei pentru a masca în totalitate recipientul sau buretele din interiorul ei.
Tot din categoria aranjamentelor florale inedite se numără şi cel pe care vi-l propunem acum. Faceţi apel la imaginaţie pentru a crea orice combinaţie de flori doriţi, dar aveţi în vedere să folosiţi o glastră transparentă. Apoi prindeţi tulpinile florilor într-un mănunchi de morcovi. Asiguraţi-vă că legumele sunt bine prinse de buchet şi puneţi aranjamentul în vază.