de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Poiana Narciselor, colţ de Rai din Pădurea Vadului
La 3 km sud-vest de satul Vad, comuna Șercaia (57 km nord-vest de Brașov, spre Făgăraș), pe drumul comunal (asfaltat) DC 65, e un colț de rai. O zonă cu păduri de stejar și multe, multe poieni „inundate” efectiv de narcise în luna mai. Rezervație naturală de 394,90 ha, declarată zonă protejată în anul 2000. Acolo este „casa” pentru milioane de narcise din specia Narcissus radiiflorus, numite „coprine” de localnici. La Vad se desfășoară anual, în luna mai, „Festivalul Narciselor”.
Nu ratați festivalurile folclorice din zonă!
Dacă ajungeți în zonă în luna mai, în afară de culesul narciselor, cu măsură ca să mai lăsăm și generațiilor viitoare locul acesta de basm, aveți în vecinătatea rezervației naturale multe obiective de interes turistic. Monumente istorice, lăcașuri de cult, situri arheologice, arii naturale protejate. În plus, an de an, în satele din apropiere se desfășoară evenimente culturale bazate pe obiceiuri folclorice specifice Țării Făgărașului.
Listă „obligatorie” de vizitat
Așa că în niciun caz nu ratați, odată ajunși în Poiana Narciselor, să vizitați Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din satul Vad (construită între anii 1874 şi 1877), biserica săsească din Șercaia (ridicată inițial în secolul al XV-lea și reconstruită între 1868 și 1875 în stil gotic, monument istoric), biserica evanghelică-luterană din Hălmeag (construcție din secolele XIII-XV, monument istoric), ansamblul casei parohiale evanghelice din Șercaia (secolele XVII-XIX, monument istoric), situl arheologic de la Hălmeag (Valea Mâții), rezervația naturală „Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită” (monument natural aflat pe teritoriul administrativ al comunei vecine, Comăna) și, tot acolo, rezervația naturală Peștera Comăna.
Se poate ajunge pe DN 1: Brașov - Codlea - Perșani - Șercaia sau Cluj - Alba Iulia - Sebeș - Sibiu - Făgăraș - Mândra - Șercaia, apoi pe DN 73A, până la Vad, iar de acolo pe drumul comunal DC 107C. Altă rută poate fi pe DN 73A: Predeal - Râșnov - Zărnești - Șinca Veche - Ohaba – Vad, apoi pe DC 107C